Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Cestné

Medzinárodné cyklistické preteky Visegrad 4 Bicycle Race 2022 Nová Baňa

Biker
Medzinárodné cyklistické preteky Visegrad 4 Bicycle Race 2022 Nová Baňa

VISEGRAD 4 BICYCLE RACE 2022 & GROUPAMA LADIES RACE SLOVAKIA 2022 23. - 24.7.2022, NOVÁ BAŇA autor: Ing. Ján Letko, zdroj: https://visegrad4bicyclerace.com

Medzinárodné cyklistické preteky Visegrad 4 Grand Prix Slovakia sa konajú 23. – 24.7.2022 v Novej Bani a jej okolí a ich súčasťou budú aj medzinárodné cyklistické preteky žien Groupama Ladies Race  Slovakia zaradené v kategórii 1.2.

Podujatie sa koná pod záštitou ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivana Korčoka a patronátom IVF. Súčasťou  akcie budú aj detské preteky a bohatý sprievodný program.

Organizátor pretekov je SLOVENSKÝ ZVÄZ CYKLISTIKY v spolupráci s VRCHY SK, o.z. a Mesto Nová Baňa. Riaditeľovi pretekov Ing. Jánovi Žilovcovi sme položili zopár otázok, ktoré nám rád zodpovedal.

O aké cyklistické preteky sa jedná?

Preteky Visegrad 4 Grand Prix Slovakia na Slovensku sú posledné zo štyroch pretekov z višegrádskej série v kategórii 1.2, po Poľsku, Česku, Maďarsku, pričom sa u nás bude konať aj vyhodnotenie celej série.

Groupama Ladies Race  Slovakia sú prvé medzinárodné ženské preteky na Slovensku kategórie 1.2, na ktorom sa predstavia aj Pro tour tímy a do budúcna je ambícia prejsť do kategórie 1.1. Druhé preteky sa pôjdu v nedeľu v Maďarsku, takže ženské tímy sa môžu za víkend zúčastniť dvoch pretekov v blízkosti nášho regiónu.

Aké sú dĺžky tratí jednotlivých pretekov?

Ženy pôjdu v sobotu 90 km, 2 okruhy veľké, 2 okruhy malé, muži odjazdia v nedeľu trasu dlhú 145 km, ktorá pozostáva z 3 veľkých a 3 malých okruhov.

Koľko tímov sa zúčastní a z akých sú krajín?

Pretekov V4 sa zúčastní 23 profesionálnych tímov z Česka, Poľska, Maďarska, Slovenska, Bulharska, Talianska, Holandska, Rakúska, Litvy a dokonca aj z Kuvajtu.

Objavia sa aj známejšie mená?

Môžeme vidieť napríklad nášho Erika Bašku, Ťoupalíka z Česka, alebo majstra Poľska v cestnej cyklistike alebo bývalých členov tímu CCC.

Budú pre divákov zaujímavé tieto preteky?

Áno, samozrejme, keďže sa jazdia okruhy, ktoré sú technicky náročné a zakaždým prechádzajú cez Námestie Slobody v Novej Bani, bude možné vidieť veľkú časť pretekov. Na námestí bude tiež postavený veľký stage s obrazovkou a súčasťou bude tiež bohatý program a akciu bude komentovať Slávo Jurko.

Tí, ktorí neprídu osobne, môžu nejakým iným spôsobom sledovať preteky?

Na stránke visegrad4bicyclerace.com bude prebiehať live stream počas oboch dní a krátke výstupy by sa mali dostať aj do televízií.

O aký ročník ide tento krát?

Toho roku sa koná dvanásty ročník tejto série a druhý rok po sebe budú preteky prebiehať v Novej Bani.

Plánujete do budúcna ostať v tejto lokalite alebo sa miesto pretekov bude meniť?

Budúce ročníky sa budú zatiaľ konať na rovnakom mieste vďaka atraktívnemu okoliu, náročnosti trate a v neposlednom rade aj vďaka veľmi dobrej spolupráci s mestom Nová Baňa, ktoré vychádza v ústrety pri organizácii. A vďaka mestu a partnerom sa podarilo preteky rozšíriť aj o ženskú časť pretekov.

Je veľmi náročné zorganizovať preteky takéhoto významu?

Áno je to náročný proces, ktorý sa začína v podstate už rok vopred a prebieha do poslednej chvíle pred akciou. Nedávno sme poslali prihlášku kvôli termínu nasledujúcich pretekov.

Má tento projekt istotu do budúcnosti?

Tieto preteky sú zaujímavé pre verejnosť aj jazdcov, majú svoj potenciál a ministerstvo zahraničných vecí, zainteresované veľvyslanectvá a IVF prejavili ochotu podporovať tento projekt aj do budúcna.

Mapa + profil Visegrad 4 Bicycle Race:

Mapa + profil Groupama Ladies Race Slavakia:

 

 

 

 

Aktuality

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Včera 18:49 Wout van Aert si pri hrozivom páde zlomil rebrá aj kľúčnu kosť.

Van Aert mal tento rok dva veľké ciele – monumenty Okolo Flámska a Paríž-Roubaix. Na žiadnom z nich sa však nezúčastní pre početné zranenia, ktoré utrpel na klasike Dwars door Vlaanderen.

Včera 17:24 Matteo Jorgenson je prvým Američanom, ktorý vyhral klasiku Dwars door Vlaanderen.

Belgickú klasiku poznačil hrozivý hromadný pád 68 pred cieľom, po ktorom museli previezť do nemocnice Wouta van Aerta a na zemi skončil aj Mads Pedersen a osem ďalších jazdcov.

Včera 17:03 Demi Vollering môže byť prvou cyklistkou s miliónovou zmluvou, po sezóne končí v tíme SD Worx.

„V našom tíme nemôžeme mať dve pretekárky takejto úrovne,“ povedal šéf tímu Danny Stam po nedávnom predĺžení zmluvy s Lotte Kopecky.

Zavrieť reklamu