Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské bicykle

Test: Specialized Epic Hardtail

Dominuje na poli geometrie, výbavou však zaostáva.
Hodnotenie: 3.5/5
2 099
Biker
Test: Specialized Epic Hardtail

Naše hodnotenie

Vynikajúci rám, ktorý si zaslúži o niečo lepšiu výbavu. Môžete mu ju dopriať časom.

+PLUSY

  • Má jednu z najlepších geometrií na trhu na zdolávanie terénu nahor aj nadol
  • Objemné plášte znásobujú komfort aj trakciu na tých najrôznejších povrchoch

-MÍNUSY

  • Výbava je na prvý pohľad lacnejšia ako u porovnateľných konkurentov

Na XC bikoch sa pokroky v geometrii prejavujú najpomalšie, nie však v prípade nového Epicu. Ten patrí k tým najradikálnejším na trhu. Tento bike má dlhý reach, položený hlavový uhol a je osadený vidlicou s kratším ofsetom, ktorá zvyšuje jeho stabilitu vo vysokej rýchlosti.

Rám

Ešte o generáciu dozadu bola trieda karbónu Fact 11m, z ktorej je postavený tento konkrétny model, tou najvyššou v ponuke. Dnes už sú top modely S-Works vyrobené z ešte ľahšieho materiálu, no aj tento má rám, ktorý váži hlboko pod jedno kilo.

Dizajn je štíhly a klasicky jednoduchý. Všetko len nie tradičná je však geometria so 455mm reachom na L-ku, 68,5-stupňovou hlavou a 74-stupňovým sedlovým uhlom. Dlhý je aj 1146mm rázvor.

Komponenty

Vidlica má vnútri jednoduchý tlmič Motion Control a nedá sa diaľkovo uzamknúť. Má však spomínaný kratší ofset, ktorý dokazuje, že hoci Specialized pri osádzaní tlačil na cenu, nad bikom naozaj premýšľal. Pohon z kombinácie sád SRAM NX a SX Eagle funguje, no v porovnaní s GX či Shimano XT je jeho kvalita na nižšej úrovni.

Kazeta má aj o jeden zub menší 11 – 50-zubový rozsah. Naopak, plášte Fast Trak s rozmerom 2,3 sú pekne objemné a krátke sedlo Power Sport podľa nás patrí k tým najlepším na trhu. Aj zvyšok komponentov je prevažne v réžii Specializedu.

Jazda

Epic Hardtail má dve výrazné vlastnosti. V teréne je schopný a pohodlný. To len zodpovedá trendom, ktoré udáva pretekárska časť tohto segmentu. Moderné XC biky musia byť schopné popasovať sa s čoraz náročnejšími zjazdami, a preto sa ich geometria čoraz viac posúva do teritória trailbikov. A o Epicu to platí tak, ako o žiadnom inom biku.

Keď sa trail začal zvažovať, zamotávať a bol čoraz rozbitejší, Epic bol nedostihnuteľný. Vďaka položenému hlavovému uhlu a vidlici s krátkym ofsetom perfektne prechádza zákrutami. Je stabilný, pritom dostatočne obratný vďaka krátkemu  predstavcu. Konské dávky sebavedomia v teréne znásobujú aj objemné plášte, ktoré dodávajú potrebnú trakciu a zároveň pomáhajú tlmiť tie najhoršie nárazy.

Zjazdovanie na pretekárskych XC bikoch si vždy vyžadovalo precízny výber stopy a opatrné zaobchádzanie. Na Epicu sú však presne tieto sekcie zábavou. Vidlica nechodí tak hladko ani ukáznene ako napríklad RockShox SID či Fox 32 a keď dostane viacero nárazov za sebou, má tendenciu trochu sa zakuckať. Tieto negatíva však na povrch vyplávajú až pri priamom porovnávaní. Sama osebe funguje dostatočne dobre.

Čo by to však bolo za XC-čko, keby nevedelo aj stúpať do kopca. V tom síce neexceluje – celková hmotnosť bicykla a objem plášťov sú predsa len cítiť – no ak sa rozhodnete vydriapať nahor mokrými kameňmi či koreňmi, práve plášte budú esom v rukáve.

Rám je pritom viac ako dostatočne tuhý na to, aby ste sa mohli postaviť zo sedla, naozaj sa oprieť do pedálov a kmásať za široké 750mm rajdy. K tuhosti prispievajú aj koncovky nábojov Torque Cap. Zvyšok výbavy síce funguje, no nenadchne. Radenie by mohlo byť hladšie, páčky v kokpite by zase mohli byť od toho istého výrobcu, aby sa dali ľahšie nastaviť a kokpit pôsobil úhľadnejšie.

Napriek tomu, že nejde o „sadový“ model, brzdy MT501 brzdia konzistentne a silno. Rám samotný je bezpochyby veľmi vydarený. Pre slabšiu výbavu mu však pár plusových bodov uniklo.

Aktuality

Včera 16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu