Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské bicykle

Test: Canyon Exceed CF SL 7.0

Bezkonkurenčný pomer ceny a výkonu a vynikajúca výbava.
Hodnotenie: 3.5/5
2 699
Biker
Test: Canyon Exceed CF SL 7.0

Naše hodnotenie

Obratný bike s vynikajúcim pomerom ceny a výkonu, ktorý exceluje najmä na točitých trailoch.

+PLUSY

  • Naozaj dobrá výbava vzhľadom na cenu
  • Svižná akcelerácia a obratné ovládanie sú zábavné na točitých trailoch

-MÍNUSY

  • Na rýchlych a rozbitých trailoch nedokáže jazdiť tak rýchlo a nie je ani z najpohodlnejších
  • Kvôli modelu priameho predaja si ho nemáte kde vyskúšať a záručný servis je pomalší

Od Canyonu, ktorý sa predáva len online bez možnosti vkráčať do predajne a vyskúšať si ho, sa vzhľadom na tento model predaja dobrá výbava už tak nejak očakáva. To, čo sme našli na tomto modeli, nás však aj tak dokázalo šokovať.

Rám

Táto verzia modelu Exceed sa na trhu prvýkrát objavila v sezóne 2015. Vtedy medzi konkurenciou svojou progresívnou geometriou vynikal. Dnes už je jeho geometria porovnateľná s ostatnými bikmi. Reach má 441 mm, hlava 69,5-stupňa, sedlový uhol 73 stupňov a zadná stavba je dlhá 432 mm. Karbónový rám s čistými líniami má premyslené detaily. Kabeláž je ukrytá pred zrakom, zadná stavba je chránená pred spadnutou reťazou a zadný brzdový strmeň sa nachádza vo vnútri zadnej stavby. Zadná oska Quixle s vyskakovacou rúčkou sa z rámu vyberá ľahko a rýchlo.

Komponenty

Nájsť na biku stojacom hlboko pod tri tisícky karbónové kolesá a vidlicu RockShox SID vrátane diaľkového uzamykania je čosi nevídané. Kolesá sú pritom obuté do trojzmesového plášťa Maxxis Rekon vpredu a štandardného Aspenu vzadu. Bike vpred poháňa 12-rýchostná sada SRAM GX Eagle a zastavujú ho ľahké brzdy Level TL. Naša jediná výhrada smeruje k sedlu Selle Italia SLS, na ktorom sme sa pri silovom šliapaní trochu šmýkali.

Jazda

Hmotnosť 10,38 kg hovorí jasne – ide o veľmi dobrý údaj. Veľkú časť hmotnosti pritom šetrí tam, kde na tom záleží najviac – na ráfikoch a plášťoch. V kombinácii s tuhým rámom, rýchlo sa odvaľujúcimi plášťami a (dnes už) tradičnou geometriou, ide o veľmi svižný bike. Dravo vpred a bez kúska energie nazmar sa derie za každým zášľapom.

Na hladkom povrchu – či už asfalte alebo tvrdom traile, sa plášte odvaľujú rýchlo a potichu. Na voľnom podklade či v blate však ich nízky dezén rýchlo máva bielou vlajkou a ukočírovať bike si žiada dobrý postreh. Vidlica RockShox SID je v XC kruhoch obľúbenou stálicou. Oprávnene. Jej konštrukcia je tuhá, chod pekne hladký a kontrolovaný.

Na riadidlách okrem toho nájdete diaľkové ovládanie uzamykania, ktoré funguje krajšie ako to od Foxu. Vidlica má však zároveň pätky Torque Cap stavané na použitie so širšími koncovkami náboja. Mnohé kolesá na trhu vrátane týchto ich však nemajú. Prepchať osku nábojom preto trvá o čosi dlhšie.

Karbónové kolesá dodávajú biku nádych luxusu a zároveň prispievajú k jeho nízkej hmotnosti. Bike je s nimi citeľne živší a pod nohami pôsobí dychtivejšie. Predok Canyonu je však o niečo tvrdí a my si myslíme, že dôvodom sú práve tieto kolesá. Skúsili sme preto o niečo podhustiť plášte, ktoré pomohli s absorpciou vibrácií.

Na neustále búšenie do pedálov nabáda aj osadený väčší 34-zubový prevodník. GX-ko radí o niečo ťažkopádnejšie ako Shimano XT. Shimano tiež dvojklikom páčky dovoľuje posúvať reťaz po kazete o niečo rýchlejšie, čo môže v zápale pretekov zavážiť.

Exceed má naozaj ostré ovládanie, ktoré exceluje najmä na zavretých, točitých trailoch. K slovu sa dostáva aj rýchla akcelerácia kolies, ktorá vám pomôže pri vyšliapavaní z každej pomalej zákruty. Na otvorenejších rýchlych a rozbitých trailoch už sa k slovu prihlási tvrdosť kolies, ktoré príliš nepomôžu absorbovať nerovnosti.

Bike síce nie je neovládateľný, no jednoducho v teréne nepôsobí tak sebavedome. Nejde o žiadny revolučný bike, no rozhodne vás nebude limitovať na žiadnom okrem z tých najtechnickejších XC okruhov.

Aktuality

Včera 16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu