Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Kam na bike

Spoznajte stredné Pohronie zo sedla bicykla

Natankovať, či nenatankovať? To je otázka, ktorá v súčasnosti trápi nás všetkých, turistov nevynímajúc. V Regióne Gron máme riešenie! Vymeňte auto za bicykel a spoznajte okresy Žiar nad Hronom a Žarnovica na dvoch kolesách.
Biker
Spoznajte stredné Pohronie zo sedla bicykla

Stredné Pohronie ponúka hneď niekoľko cyklotrás prepojených tak, že tam pokojne môžete stráviť aj celý víkend. V Kľakovskej doline, jednom z centier horskej cyklistiky v regióne, si na svoje prídu menej zdatní i skúsení cyklisti.

Pre tých menej zdatných

K menej náročným cyklotrasám vhodným aj pre rodiny s deťmi patrí tá cez Pokútsku dolinu v pohorí Vtáčnik. Je okružná a čiastočne vedie po náučnom chodníku Po stopách lesnej železnice v Kľakovskej doline.

Takmer celá 14 km trasa vedie po asfaltovej lesnej ceste. Okrem vychutnávania prírodnej scenérie Vtáčnika si z tejto cyklotrasy môžete odniesť aj čarovné fotky s Pokútskym zemným mostom v pozadí, či objaviť Pokútsky vodopád, Partizánsku chatu alebo les so zaujímavým názvom Škurátka, vysadený v tvare päťcípej hviezdy.

Pre fanúšikov histórie s dobrou kondičkou

Ak ste fanúšikom hradov a histórie a zároveň ste skúsenejší cyklista, spojte cyklistiku s návštevou hradnej zrúcaniny. Na hrad Revište pri Žarnovici sa dostanete po modrej cyklotrase vedúcej z obce Píla (31,7 km), alebo z Ostrého Grúňa (12,7 km).

Popri Ranči Blanc v ústí Pokútskej doliny, kde môžete loviť pstruhy, prejdete miernym stúpaním na druhú stranu kopca do doliny Nebojsa.

Trasa vás ďalej dovedie popri rieke Hron až na nádvorie hradu, kde odporúčame absolvovať komentovanú prehliadku s hradným pánom. Termíny prehliadok sú zverejnené na webe www.zahoramizadolami.sk.

Štiavnické vrchy s panoramatickými výhľadmi aj vodopádom

Pestré možnosti horskej cyklistiky ponúka aj druhý breh Hrona – Štiavnické vrchy svojou nadmorskou výškou cyklistov priam vítajú. Ani zďaleka to však neznamená, že sa nezapotíte.

V lesoch tohto sopečného pohoria vás čakajú strmé stúpania i klesania, náročnejšie technické úseky, no zaručene vás za to odmenia panoramatické výhľady.

Vyskúšajte napríklad trasu zo Sklených Teplíc do obce Repište k zaujímavému vŕšku Bimbíz, alebo si spravte odbočku na zaniknutý hrad Teplica – modro značená cyklotrasa vedie takmer k nemu. Na záver sa nezabudnite vrátiť do kúpeľného mestečka Sklené Teplice, kde si určite dosýta oddýchnete a načerpáte sily na ďalšie objavovanie.

Vedeli ste, že v Štiavnických vrchoch sa nachádza iba jediný vodopád? Rudniansky vodopád má výšku cca 4 metre a aj k nemu sa možno vybrať na biku. Začnite v Žarnovici a sledujte modrú značku smerom do obcí Voznica a Rudno nad Hronom.

Tu treba odbočiť na zeleno značenú trasu vedúcu do Rudnianskej doliny k obci Uhliská. V smere z Rudna nad Hronom je vodopád situovaný takmer v závere doliny. Táto trasa opäť patrí k tým menej náročným, môže preto byť tipom na výlet pre menších cyklistov i seniorov.

Aplikácia Outdooractive

SONY DSC

Tieto a ďalšie cyklotrasy na strednom Pohroní nájdete aj v aplikácii Outdooractive, ktorá vám výlet pomôže aj naplánovať. A ak už budete mať bicyklovania dosť, poradí vám, ako stráviť čas v regióne aktívne aj ďalšími spôsobmi – turistikou či prechádzkami po náučných chodníkoch.

Na záver máme tip pre ozajstných fajnšmekrov. Stredné Pohronie ukrýva aj možnosti na lyžovanie. Čo to má spoločné s bicyklami? No všetko! V stredisku Drozdovo neďaleko Novej Bane už niekoľko rokov funguje bikepark, pričom nové cyklotraily pribúdajú každý rok. Lyžiarske stredisko funguje naplno aj v lete – vleky sú v prevádzke práve kvôli využívaniu miestnych cyklotrailov. Ak chcete viac informácií, sledujte ich Facebook.

Región Gron – stredné Pohronie ponúka hromadu možností, ako stráviť dovolenku na Slovensku. Viac tipov na výlety nájdete na www.regiongron.sk a na našom Facebooku Región GRON.

Marketingová aktivita je realizovaná s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Aktuality

17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu