Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Oblečenie

Test: Dres a nohavice Isadore Echelon Aero

Ako už vyplýva aj z názvu, ide o oblečenie určené pre všetkých, ktorí chcú byť čo najrýchlejší.
Hodnotenie: 4.5/5
Martin Sarvaš
Test: Dres a nohavice Isadore Echelon Aero

Slovenský výrobca cyklistického oblečenia nedávno predstavil nový set – nohavice a dres Echelon Aero. Už z názvu je zjavné, že ide o oblečenie, ktoré je určené pre pretekárov a všetkých, ktorí sa naháňajú za rýchlosťou a pri holení nôh nevynechajú ani jeden chlp, lebo by ich mohol výrazne spomaliť.

Isadore o novom Echelone Aero píše, že kládli dôraz na „vysokú funkčnosť a pretekársky, aerodynamický výkon,“ čo vlastne presne sedí.

Dres aj nohavice sú dizajnovo veľmi jednoduché a ak máte radi rýchlosť a čistý dizajn, toto kombo je priam dokonalé. Oba kúsky oblečenia sú totiž celé čierne s drobnými veľmi vkusnými dizajnovými prvkami.

Cenovo sú v kategórii prémiového oblečenia, pričom dres stojí 180 eur a nohavice 220 eur, no v prípade tohto setu je cena úplne primeraná kvalite a funkčnosti. A keď si dáte pozor, určite sa vám podarí vychytať aj nejakú-tú zľavičku, ktorú Isadore na svojom webe ponúka dosť často.

Dres Isadore Echeon Aero

Dres je skutočne aero a keď som si ho prvýkrát obliekol, tak som mal pocit, že som oblečený v časovkárskej kombinéze. Pri 177cm / 64kg mi už tradične sedela ideálne veľkosť S a skúsil som si aj XS, ale to už bolo naozaj príliš aero. Aj keď pre niekoho v cestnej cyklistike neexistuje niečo ako „priliš aero“…

Každopádne, dres má veľmi dobrý strih a určite potešia aj predĺžené rukávy, ktoré sú u pretekárskych dresov profi tímov v podstate už štandardom.

Dres je vyrobený z dvoch tkaných strečových materiálov, ktoré sú veľmi ľahké. Isadore uvádza, že tieto materiály boli testované v laboratóriu a aerodynamickom tuneli, aby bola zabezpečená ich zvýšená aerodynamická účinnosť pri rýchlostiach vyšších ako 36 km/h.

Dres je ošetrený špeciálnou udržateľnou funkčnou úpravou na kontrolu zápachu a termoregulačnou technológiou na riešenie telesného tepla HEIQ. Je veľmi priedušný a výborne odvádza pot, ale keďže je čierny, počas najteplejších letných dní by som si obliekol radšej inú farbu ako čiernu, aj keď materiál ponúka UPF faktor 50+, takže sa nemusíte báť, že by ste sa cez dres spálili.

Vzadu má klasické tri vrecká ktoré sú doslova nalepené na chrbáte, takže vkladanie a vyberanie vecí z vreciek je trošku nepohodlnejšie, ale čo človek nespraví pre viac „aero“. Do vreciek sa sále pohodlne zmestí všetko, čo potrebujete vrátane veľkého telefónu (iPhone 11).

Nohavice Isadore Echeon Aero

Isadore píše, že pri výrobe týchto šortiek využili všetko, čo sa doposiaľ naučili o krátkych cyklistických nohaviciach. A výsledok našťastie potvrdzuje ich tvrdenie.

Nohavice Echelon Aero sú síce tiež aero, ale myslím si, že sú o niečo univerzálnejšie ako dres. Zatiaľ čo dres by som si obliekol iba na jazdy, kedy chcem byť rýchly, nohavice sú vhodné nielen na preteky, ale na akýkoľvek druh jazdy.

Majú kompresný pretekársky strih a po piatich hodinách jazdy vám váš zadok za ne určite poďakuje, pretože sú naozaj veľmi pohodlné. Sú síce úzke a s cieľom čo najlepšej aerodynamiky, ale absolútne to neuberá na pohodlí. Skôr naopak.

Rovnako ako u dresu Echelon Aero, aj u nohavíc použili dva tkané strečové materiály, ktoré majú zvýšenú aerodynamická účinnosť pri rýchlostiach vyšších ako 36 km/h. Materiál je na dotyk možno trochu zvláštny a určite netradičný, ale je veľmi pohodlný a priedušný a zatiaľ si zachoval svoje funkčné vlastnosti aj po viacerých praniach. Zároveň je veľmi odolný voči oderom.

Aj u nohavíc je použitá technológia HEIQ pre kontrolu zápachu a termoregulačná technológia na riešenie telesného tepla.

Vložka je jedným z najdôležitejších komponentov každých nohavíc a u Echelon Aero si dali skutočne záležať. Nohavice sú pohodlné pri jazde v akejkoľvek polohe a vložka drží presne na svojom mieste.

Ako som už spomenul, nohavice sú síce cielené pre pretekárov, ale úprimne si myslím, že sú to najlepšie šortky, aké Isadore doposiaľ vyrobil a odporučil by som ich úplne každému.

Dres aj nohavice majú na spodnom leme praktickú reflexnú bodkovanú potlač pre lepšiu viditeľnosť.

Aj keď vplyv oblečenia na rýchlosť a výkon je minimálny, v profi pelotóne sme si už zvykli, že skutočne záleží aj na každom malom detaile a aj kvalitné a pohodlne oblečenie s dobrým strihom vám môže pridať na pretekoch či segmente cennú sekundu, ktorá napokon môže rozhodnúť, či sa budete tešiť alebo plakať.

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu