Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Inzercia

Užite si letné jazdenie na slovenských trailoch

Hľadáte inšpiráciu kam vyraziť v lete na trail alebo začínate s jazdením na trailoch, prečítajte si krátky návod kam a s čím vyraziť.
Matúš Bušík

Leto prišlo v plnej sile a práve letná sezóna je ten správny čas na objavovanie trailov roztrúsených v lesoch po celom Slovensku.

Za posledné roky sa sieť a počet trailov v rôznych kútoch našej krajiny výrazne zväčšili vďaka miestnym nadšencom, ktorí sa pričinili o ich vybudovanie. Títo „trailbuilderi“ navrhujú a budujú legálne traily a vo svojom voľnom čase ich udržujú a aj opravujú.

Tieto trasy bývajú zväčša zároveň celoročne prístupné. Takisto aj cyklistov stále pribúda a lesné traily plnia dôležitú úlohu pri objavovaní lesných lokalít a presmerovaní cyklistov mimo lesných turistických chodníkov, aby nedochádzalo k ich stretu s turistami.

Bezstarostne na trailoch s prekážkami či pretekoch

Na väčšinu trailov si musíte poctivo vyšliapať, ale niektoré čerpajú výhody z blízkosti bikeparkov alebo lyžiarskych stredísk, kde sa dá využiť vývoz lanovkou alebo vlekom.

Na trailoch väčšinou bývajú zaradené niektoré technické prvky ako klopené zákruty, skoky, dropy, lavice alebo drevené lávky, a preto je dobré si tieto prvky natrénovať už vopred.

Ak začínate s takýmto typom jazdenia a nemáte skúsenosti, je dobré začať od ľahších trás a postupom času, po získaní jazdeckých skúseností, prejsť na ťažšie. Obťažnosť trailov býva značená podľa IMBA klasifikácie, od ľahkej – zelenej cez strednú – modrú po ťažkú – čiernu značku.

Tiež netreba zabúdať na poistenie.  S cestovným poistením Objavuj Slovensko si môžete bezstarostne užívať jazdu po trailoch a s pripoistením rizikových športov sa môžete dokonca zúčastniť enduro alebo zjazdových pretekov, ktoré sa konajú v niektorých lokalitách.

Kam ísť? 

Na západnom Slovensku patria medzi najznámejšie v Karpatoch pri Bratislave Trail Biely Kríž, Bikepark Koliba, na Babe nad Pezinkom postupne vznikajú nové Babské traily. Ďalej od Bratislavy sú známy Bikepark Kálnica, Bojnicko-Dubnické cyklotrasy nad Bojnicami, či Baťove traily, ktoré sa nachádzajú v lesoch nad Partizánskym.

Na strednom Slovensku pri Banskej Bystrici nájdeme Laskomerské singletracky, pri Ružomberku Bike Park Malinô Brdo alebo Bike Park Kubínska pri Dolnom Kubíne. Pri Žiline sú novootvorené Oko Trails.

Východné Slovensko zastupujú napríklad Košické cyklotraily KE.CY, Singletrais Lechnica, kde môžete objavovať krásy Pieninského národného parku, alebo Mine Trails, ktoré nájdete pri Rožňave.

Aký bike? 

Pri jazde na trailoch s náročnejšími technickými prvkami netreba podceniť ani výber typu bicykla, ktorý je vhodný na takéto trasy.

Ideálne je to celoodpružený bike, či už klasický, alebo e-bike so zdvihmi 120 – 150 mm. Samozrejme, veľká časť trailov sa dá zdolať aj na hardtaile s vidlicou so  100-milimetrovým zdvihom, ale vhodný bike posunie zážitok a v neposlednom rade aj bezpečnosť jazdy na vyšší level.

Pri technických problémoch na trailoch vám môže pomôcť zachrániť jazdu Cykloasistencia v telefóne, s ktorou dokážete vyriešiť napríklad defekt alebo nepojazdný bicykel.

Viac informácii nájdete na stránke www.kooperativa.sk

Aktuality

17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu