Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Inzercia

Potrebuje gravel jazdenie iný štýl obliekania? Castelli UNLIMITED – nové zážitky bez limitov

S rastúcou popularitou gravel bicyklov sa vynoril i dopyt po oblečení špeciálne vytvorenom pre túto disciplínu. Keďže ľudia z Castelli tomuto štýlu jazdy holdovali už viac rokov pred jeho zrodom, bolo logické, že s takýmto typom oblečenia prišli medzi prvými.
Biker
Potrebuje gravel jazdenie iný štýl obliekania? Castelli UNLIMITED – nové zážitky bez limitov

Mnohí z vás si povedia: Čo také zvláštne a výnimočné je potrebné pre jazdu po nespevnených či lesných cestách? Na prvý pohľad možno nič. Ale ak ste naozaj fanúšikom tohto druhu jazdenia, tak ste veľmi rýchlo zistili, kde to štandardné oblečenie nestíha či nevyhovuje.

Prvoradým rozdielom voči oblečeniu používanému na cestách je vyššia odolnosť použitých látok a tkanín, ktoré musia čeliť vyššej záťaži, väčšiemu namáhaniu či mechanickému poškodeniu, čo je dané prostredím, v ktorom sa pohybujete.

Ďalej sú to rozdielne potreby kladené na takéto oblečenie. Ak nie ste práve vyznavačom batohov, či rovno bikepackingu, určite oceníte viac odkladacích priestorov, ako sú len vrecká na drese.

Ako to dosiahnuť?

Jednoducho spojením dvoch potrieb – zvýšenej odolnosti a ochrany pri páde a pridaním vreciek aj na krátke nohavice. Castelli si zobralo inšpiráciu od dráhových cyklistov, ktorí v minulosti, aby obmedzili odreniny na bokoch stehien pri páde, nosili dvoje krátke nohavice na sebe.

Trik spočíval v tom, že na boku, po ktorom sa pri páde cyklista zväčša šúchal, vznikalo trenie, ktoré spôsobilo dosť nepríjemné odreniny/spáleniny. No vďaka dvojitej vrstve látky sa toto trenie výrazne zmiernilo, pretože sa prenášalo medzi vrstvy látky a koža tak netrpela.

Castelli teda na modely elastických nohavíc určených pre jazdu na nespevnených cestách pridalo dvojité bočné diely, ktoré plnia ten istý účel ako dvoje nohavice oblečené na seba, ale sú o dosť komfortnejšie. Táto dvojitá vrstva zároveň umožnila vytvoriť bočné odkladacie vrecká s veľkým objemom.

Tie držia  prevážaný náklad lepšie ako vrecká na chrbte, ktoré v teréne dosť nepríjemne poskakujú. Pre tých, ktorí potrebujú ešte viac bezpečného priestoru na náklad, pridali malé vrecká aj na zadnú časť trakov v krížovej oblasti. Tieto tiež lepšie a bezpečnejšie udržia prevážaný náklad.

Dresy Castelli určené na gravel

Takéto dresy si zakladajú na tom, že okrem aerodynamiky, ktorá v lese či na poliach nie je veľmi užitočná, nestratili vôbec nič z povestných vlastností ako vzdušnosť, vynikajúci odvod potu, komfort a funkčný a pohodlný strih. Získali len zvýšenú odolnosť nových tkanín z pevnejších vlákien, ktoré teraz vzdorujú aj jazde v teréne.

Vzhľadom na to, že segment gravel bicyklov spája dva svety, a to svet cestnej a horskej cyklistiky, aj jazdci, ktorí do tohto segmentu zavítali, sú z oboch týchto svetov. Castelli preto tiež myslí na horských bikerov, ktorí možno nie sú tak úplne vyznavači štýlu obliekania à la cestný cyklista, ale zároveň cítia potrebu obliecť sa ináč ako na svoj horský bicykel.

Pre týchto jazdcov sú v kolekcii pripravené komfortné a elastické voľné nohavice a dresy či funkčné tričká, ktoré sú štýlovo bližšie horskej cyklistike.

Pre vyznavačov voľných nohavíc Castelli pripravilo špičkové vnútorné nohavice s vložkou, aby nemuseli kvôli štýlu obliekania oželieť funkčnosť a najmä komfort. Takzvané Linery sú vyrobené zo vzdušného materiálu a sieťoviny a aby sedeli čo najlepšie a poskytli extra prepravný priestor, majú traky s dvojicou vreciek na chrbte.

No a najvyšší komfort pod zadnicou zabezpečuje top cyklistická vložka Castelli Progetto X2 Air, aby ste sa cítili ako v bavlnke. Kolekcia je obohatená o niekoľko užitočných doplnkov, ako sú celoprstové rukavice, ponožky či vesty.

A nezabúda sa ani na nežnejšie pohlavie, ktoré má samostatnú Unlimited kolekciu. Tá kombinuje už spomenuté technické vychytávky s moderným špecifickým dizajnom, aby sa dámy cítili čo najlepšie. Spoznaj nepoznané a vyraz na svoju jazdu bez limitov.

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu