Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Inzercia

WELDTITE Nemčianska cyklomotanica… alebo ako sa z bláznivého nápadu stáva pozitívna delová guľa

Biker
WELDTITE Nemčianska cyklomotanica… alebo ako sa z bláznivého nápadu stáva pozitívna delová guľa

Text: Juraj Žemba

Blázni vraj menia svet. Za pozitívny bláznivý nápad možno jednoznačne považovať aj zorganizovanie nultého ročníka MTB pretekov Nemčianska cyklomotanica.

Prvopočiatky  tejto idey sa datujú do septembra 2020, keď sme sa na mimoriadne zablatených pretekoch Zelená stopa SNP spoznali s kamošom Tomášom Adamjákom. Vraj nebyť mňa ako motivátora, ani nedokončí preteky. Ale poviem vám, také počasie, že by ste ani Marca Cavendisha von nevyhnali.

Počas predlhej pandemickej zimy 2020/2021 mi napadlo, že skontaktujem Tomáša s nápadom, či si nespravíme svoje vlastné preteky. Na moje milé prekvapenie bol za a naše preteky sa začali rodiť.

Prečo sme sa tak rozhodli? Lebo sme chceli našou troškou prispieť k lepšiemu svetu a cyklistika je naša vášeň. Chceli sme a chceme budovať komunitu.

Udržujte paniku, termín sa blíži

Čo vám poviem, keď niečo robíte prvýkrát, vždy je s tým spojený chaos rastúci stále viac s blížiacim sa dátumom konania. Naším doterajším najväčším úspechom bolo získanie slušnej sponzorskej základne, materiálnej i technickej podpory, pričom starostka obce Nemce pri Banskej Bystrici (kde sa podujatie koná) Alenka Krajňáková nám doslova na ružiach ustlala.

Roboty bolo ako na kostole. Od značenia tratí až po vyhlásenie víťazov a tombolu, naozaj seriózna drina. Ráno pred pretekmi už chýbal len poriadny nôž. Že na čo? Predsa na chaos, ktorý sa dal v zázemí krájať. Keď sme však 12. 9. 2021 o 11.00 svetového času odštartovali 0. ročník, neviete si predstaviť tú úľavu. Zo srdca mi spadol poriadny kameňolom.

Krásna bola ale hlavne jedna vec. Ako dokážu šport a nádherné lokálne podujatie s hrejivou atmosférou spájať pre dobro spoločnej veci. Pomáhali všetci – obyvatelia obce, obecní pracovníci, starostka s poslancami, pretekári, diváci a v neposlednom rade prispeli k hladkému priebehu chlapci z made4bike.sk. A všetci nezištne a s nadšením.

Vrana k vrane sadá… a ako si nás generálny partner vyhľadal

Počas toho, ako som takmer dva týždne pred pretekmi nespal a hlavou mi bežali všetky možné katastrofické scenáre, som ani netušil, čo sa stane po nich. Doslova pozitívna delová guľa.

Najviac tešilo nadšenie pretekárov i obyvateľov obce a vedenia, ale aj celého organizačného štábu a všetkých zainteresovaných. Ľudia, bez vás by to nešlo. Už nultý ročník položil základy komunity a ukázal, že cyklisti sú jedna krásna veľká rodina ľudí s veľkým srdcom a správnym morálnym kompasom.

Ťažké začiatky priniesli silného generálneho partnera – spoločnosť made4bike, s. r. o., (www.made4bike.sk), slovenského distribútora značiek Weldtite, Veloskin, Amplifi, OTE a Polaris. Poskytol sponzorské dary pre zúčastnených a jeho tím pripravil zázemie pre štart a cieľ pretekov. Naša idea sa chalanom z made4bike veľmi zapáčila a začiatkom tohto roku, t. j. 2022, nás príjemne šokovali ponukou na dlhoročnú sponzorskú spoluprácu, ktorá sa nedala odmietnuť. Skrátka, keď robíte niečo srdcom, tie správne osoby a  udalosti vám prídu do cesty. Takže, priatelia, od roku 2022 už pod značkou WELDTITE Nemčianska cyklomotanica.

Apropo – prečo vlastne cyklomotanica?

Keď sa pozriete na mapku trate, ideálne ju live zažijete, zistíte, že cyklomotanica je pre ňu ten pravý názov. Pretekárov pomotáme po všetkých možných zákutiach našej dedinky v krásnej prírode pod Panským dielom. Každý brdok, lúka, potok, všetky obecné cesty a cestičky či iné časti chotára našli uplatnenie a parádne jednookruhové XC-čko bolo na svete.

Nultý ročník dopadol na výbornú, výkony pretekárov i atmosféra boli svetové, ale viac si pozrite na Facebooku Weldtite Nemčianska cyklomotanica a na stránke www.mtbliga.sk. A sledujte nás na týchto kanáloch ďalej.

Takže: Pretekári i fanúšikovia, dovidenia na 1. ročníku WELDTITE Nemčianskej cyklomotanice 18. 9. 2022. Minulý rok nás bolo 48, takže tento rok sa isto prehupneme cez stovku pretekárov.

www.mtbliga.sk

Aktuality

16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu