Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Video: Pozrite si, ako vyzerali historický prvé cestné preteky Okolo Slovenska v roku 1954

Prvé preteky Okolo Slovenska odštartovali 19. júna 1954 na Stalinovom námestí v Bratislave a obsahovali sedem etáp. Vyhral ich český cyklista Karel Nesl, pričom slovenský cyklista Vlastimil Ružička vyhral tri zo siedmich etáp.
Biker

Ako vznikli preteky Okolo Slovenska? Cyklistická sekcia ako relatívne samostatná organizácia vznikla, resp. bola obnovená, krátko po vojne v roku 1948 na základoch Českej obce Sokolskej. Jej životnosť bola krátka, podobne ako v iných športových odvetviach – športových spolkoch, pretože bola ukončená po komunistickom puči vo februári 1948.

V roku 1949 bolo ustanovené Ústredie Československej obci Sokolskej, ktorá sa významnou mierou podieľala na zjednotení telovýchovy na území Československa. Po vzniku Štátneho výboru pre telovýchovu a šport (SVTVS) bola v roku 1954 zriadená sekcia cyklistiky tohto štátneho výboru.

Od 1.1.1957 bol potom založený Československý zväz telesnej výchovy a športu (ČSTV), ktorého súčasťou bol aj Československý zväz cyklistiky. Na čele cyklistického hnutia na území Slovenska v období pred 2. svetovou vojnou i po zjednotení telovýchovy bol Arnošt Votava.

Zásluhou iniciatívy predsedu sekcie cyklistiky Arnošta Votavu bol v roku 1953 vybudovaný cyklistický štadión v Bratislave a o rok neskôr zorganizovaný 1. ročník cyklistických pretekov Okolo Slovenska.

Prvé preteky Okolo Slovenska odštartovali 19. júna 1954 na Stalinovom námestí v Bratislave a obsahovali sedem etáp. Vyhral ich český cyklista Karel Nesl, pričom slovenský cyklista Vlastimil Ružička vyhral tri zo siedmich etáp.

Archívne video z pretekov Okolo Slovenska v roku 1954:

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu