Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Inzercia

Vymeňte zvyčajné cyklotrasy za prehliadku histórie

Ak vás už nebaví bicyklovať sa pre samotné bicyklovanie, plánujte si výlety, ktoré budú zábavné aj poučné. Veď kto povedal, že sa na prehliadku slovenských hradov či zámkov nemôžete doviezť na bicykli? Máme pre vás tri tipy.
Biker

Miesto plné záhad

  • Náročnosť: pre pokročilých
  • Trasa: Jelenec – Sľažany – Velčice – Sedlo pod Lyscom – Kostoľany pod Tribečom – Sedlo pod Gýmešom (odbočka na Gýmeš) – Jelenec

Tipy na niekoľko trás v lokalite tajomného Tribeča sme vám priniesli už v mape v minulom čísle Bikera. Dnes pridáme tip na zrúcaninu Jeleneckého hradu, známejšiu ako Gýmeš, ktorú sa oplatí navštíviť kvôli príjemnému lesnému tichu a krásnym výhľadom.

Ak by ste chceli ísť najkratšou cestou, vydajte sa z obce Jelenec po žltej značke. Odporúčame však dlhšiu trasu cez Sľažany a Velčice, kde sa budete cítiť ako na hojdačke. Odtiaľ zamierte k Sedlu pod Lyscom. Bicykel si zamknite o turistické značky a vybehnite na Veľký Lysec.

Na vrchole uvidíte rásť čučoriedky, čo je na nadmorskú výšku okolo 500 m nevídané. Keď sa vrátite z tejto krátkej pešej vychádzky, opäť pôjdete po žltej smerom na Kostoľany pod Tribečom a odtiaľ na Sedlo pod Gýmešom.

Tam smeruje zelená farba. Na Gýmeši si môžete oddýchnuť a postarať sa o pitný režim. Výhľad budete mať na celý záhadný Tribeč. Cesta naspäť do Jelenca vedie znova po žltej značke.

Považské hrady pre vášnivých cyklistov

  • Náročnosť: prvá časť aj pre začiatočníkov, druhá pre pokročilých
  • Trasy: Trenčín – lesopark Brezina – Trenčiansky hrad, Piešťany – Bezovec – Skaliny – Tematín

Najzaujímavejšia – a pre bicykle ideálna – trasa na Trenčiansky hrad vedie cez lesopark Brezina. Ak vám hrady nenaháňajú strach, vyberte sa tam v lete, keď sa pravidelne koná aj nočná prehliadka hradu.

Ak ste na Považí dlhšie, nastúpte aj s bicyklom do vlaku a odvezte sa do Piešťan, odkiaľ si môžete spraviť výlet k zrúcanine hradu Tematín. Cez kúpeľný ostrov pôjdete do Moravian, Hubiny a na Gonove Lazy. Mali by ste prísť do Novej Lehoty, odkiaľ už vedie cesta do Bezovca po červenej značke.

Do obce sa dá dostať aj autobusom, s bicyklom to však môže byť problém. Od Bezovca sa budete držať modrej značky, až sa po cyklotrasách dostanete k hradu. Odtiaľ sa potom vrátite späť do Piešťan.

Celý okruh má 60 kilometrov, vyhraďte si naň preto radšej celý deň. Nastúpate tu viac ako 900 výškových metrov, menej skúsení cyklisti si preto môžu zvoliť pešiu turistiku. Oplatí sa to akokoľvek, čakajú vás krásne výhľady a za dobrého počasia uvidíte až televíznu vežu na Kamzíku v Bratislave.

Miesto, kde sa nakrúcali známe filmy

  • Náročnosť: aj pre začiatočníkov
  • Trasa: Spišské Podhradie (parkovisko pod hradom) – Spišská Kapitula – Kaplnka sv. Rozálie – Sivá Brada (Kaplnka sv. Kríža) – Kaplnka sv. Rozálie – Spišské Podhradie

Ak ste fanúšikom filmov Dračie srdce alebo Posledná légia, môžete zažiť miesta ich nakrúcania aj vy, a to na bicykli. Oba totiž vznikli, okrem iných miest, prirodzene, na Spišskom hrade. Cyklovýlet začnete na parkovisku pod hradom, odkiaľ pôjdete po žltej značke. Tam ho potom aj ukončíte. Ak sa chcete ísť pozrieť dovnútra, pamätajte, že hrad je otvorený od začiatku apríla do konca októbra.

Ďalej pôjdete cez bránu pri Spišskej Kapitule a cez cestu. Odtiaľ sa dostanete na lúku, pri ktorej je Kaplnka sv. Rozálie. Popri salaši a hlavnej ceste pokračujete ku gejzíru a Kaplnke sv. Kríža na Sivej Brade. Gejzír kedysi vystrekoval vodu aj do výšky dvoch metrov, dnes je to už, žiaľ, minulosť. Odtiaľ sa popri ďalšom gejzíre vrátite ku Kaplnke sv. Rozálie a naspäť k hradu. Trasa vedie v príjemnom lesnom prostredí, zvládnu ju aj menej zdatní cyklisti. Nie je však príliš dobre vyznačená, preto majte v telefóne navigáciu.

Pri cykloturistike by ste nemali zabúdať na pitný režim. Vezmite si preto so sebou novinku Zlatý Bažant Radler 0,0% Svieži Pšeničný Citrón, ktorého plná, horká chuť vám poskytne dokonalé osvieženie. Keďže je úplne bez alkoholu, nemusíte sa báť si potom sadnúť na bicykel.

 

Navyše obsahuje o 30 % menej cukru, môžete si ho teda bez výčitiek dať aj pri športe. Pšenica však prirodzene obsahuje viac lepku, takže nápoj nie je vhodný pre tých, ktorí si zvykli na bezlepkové verzie radlera.

Aktuality

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu