Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Kam na bike

Tip na cyklovýlet: Rožňavské Mine Trails

Kto by chodil do Rožňavy do mesta? Na bikoch si to tu však skvelo užijete!
Biker
Tip na cyklovýlet: Rožňavské Mine Trails

Malá skupina domácich jazdcov sa dala dokopy a vytvorila nové stredisko horskej cyklistiky. Momentálne fungujú pod o. z. Feudall Racing Support a Mine Trails predstavujú legálny cykloprojekt s podporou mesta a Mestských lesov Rožňava.

Mine Trails si ctia históriu

Rožňava je známe banské mesto z čias Rakúsko-Uhorska a samotné traily sú situované na kopci Rákoš popretkávanom starými banskými chodníkmi. Pri jeho nadmorskej výške 800 m n. m. a tvare dvojhlavého kužeľa s hrebeňom tiahnucim sa zo severu na juh je možné využiť jeho tvar aj polohu nad mestom naplno.

Úpätie trailov sa končí v nadmorskej výške asi 400 m n. m. Výsledné 400-metrové prevýšenie tak umožňuje bikerom stráviť deň plný jazdenia na trailoch v početných variáciách, pričom možností, ako si naplánovať okruh, je viacero.

Všetko sa pritom začalo pôvodným trailom s názvom Zjazdový, ktorý vznikol miernou úpravou z chodníka na zvážanie dreva z hory. Ďalej začali miestni bikeri objavovať staré banské a poľovnícke chodníky, ktoré tvoria pôvodný základ projektu. A potom prišli stavanie a tvorenie nových, originálnych bike trailov.

Dostatok možností pre všetkých

Z viac ako desiatky trailov – či už výšľapových alebo zjazdových – si určite vyberiete aj s ohľadom na vaše chute, schopnosti či kondíciu.

Základné schopnosti  však od vás Mine Trails budú vyžadovať, keďže sú stavané hlavne pre komunitu bikerov, ktorí už vedia, čo majú od trailov očakávať a súčasne už majú čo-to odjazdené. Špeciálne sa potom potešia tí, ktorí majú radi výzvy a technickejšie jazdenie a vedia si taký štýl vychutnať. Aké kombinácie trailov vám odporúčame?

Výzvou je dostať do lesa aj mladú generáciu nových, nádejných jazdcov a prípadných kopáčov.

Pre enduro jazdcov so slušnou kondičkou

Táto skupina jazdcov tu môže na 30 km zdolať 700 výškových metrov, čo im zaberie asi 2,5 hod. v tempe. Štartuje sa od infotabule nad benzínovou stanicou Slovnaft a postupuje zo Žltého Gombáša na Vojvodský výšľap cez Šľappku na Kanadu, následne na Lemmúr, Bélla:vý a Košiarsky. Potom opäť cez Šľappku na Kanadu, ale tentoraz už cez Canadu na Hrebeňák, Schloser, SH Delelo, Femmúr a Hrebeňák mid a low.

Pre tých, ktorí si to chcú užiť

Tento stredne náročný variant má dĺžku približne 25 km a vyžaduje si 550 nastúpaných metrov. Zaberie vám asi 2,5 hod. Štartuje sa z Námestia baníkov. Z mesta sa dostanete cez kúpele na železný most a ypsilonku. Odtiaľ cez polovičnú dĺžku Šľappky na trail Košiarsky a znovu na Šľappku. Od jej polovice budete ale pokračovať na Kanadu, Canadu a Hrebeňák, následne cez Femmúr na SH Delelo a Schloser a opäť Hrebeňák: mid a low.

Pre „nedeľných“ jazdcov

Aj táto kategória jazdcov si tu nájde svoje – čaká ich približne 20-kilometrový okruh, na ktorom budú musieť nastúpať asi 400 m, čo im v pohodovom tempe zaberie 3 hodiny. Štartuje sa od infotabule nad benzínovou stanicou Slovnaft. Okruh vedie zo Žltého Gombáša cez Vojvodský na Šľappku a Kanadu, pokračuje cez Lemmúr na Hrebeňák a Schloser, neskôr SH Delelo a časť Gombášskeho výšlapu, opačne na Borovnicáš a Podlesák.

Budúcnosť je na Rákoši, vzorom sú Rychleby

Okrem toho, že v budúcnosti sa tu bude naďalej kopať, je jasné, že centrom záujmu miestnych bikerov a aj strediska zostáva kopec Rákoš. Mierne rozširovanie sa však pripúšťa a ďalšie projekty sú tak iba otázkou času.

Vzorom pre bikerov z Rožňavy sú české Rychlebské stezky s perfektnými traťami, rozmanitou náročnosťou trailov, základňou, možnosťou občerstvenia, servisu či požičovne, nehovoriac o širokej podpore z pohľadu cykloturistiky a celkovej atmosfére.

Veľmi tam zabodoval trail Superflow, preto sa aj na Rákoši pohrávajú s myšlienkou vybudovať flowtrail. To by však chcelo silnejšiu mechanizáciu a potrebné povolenia, čo by sa ale malo v blízkej budúcnosti podariť. O ďalší dôvod navyše vyraziť na východ!

Veď Gemer patrí medzi najväčšie regióny Slovenska a hoci je zatiaľ nedocenený, očarí vás krásnou prírodou, pokojom a rôznorodosťou. Turistika, cykloturistika, národné parky, to všetko na vás čaká v tomto kúte Slovenska.

Viac informácií nájdete na facebooku mine.trails.roznava, alebo na Instagrame mine.trails. A všetky traily na TrailForks.

Pridáte sa? Podporíte naše snaženie?

 

Snažíme sa napredovať a pomaličky nám to aj ide. Viackrát do roka organizujeme spoločné brigády a aj ďalšími aktivitami posúvame tento projekt pomaly, ale isto ďalej, smerom k pestrosti a spokojnosti.  Čo sa týka podpory, nie je to najhoršie, ale ani najlepšie, veríme však v svetlé zajtrajšky. A možno aj vďaka tomu, že sa stanete súčasťou našej komunity.

www.slovakia.travel

www.regiongemer.sk

Aktuality

Včera 12:15 Video: Victor Koretzky sa po pretekoch v XCC pustil do tímového kolegu Vidaurre Kossmanna.

Pretekári tímu Specialized Factory Racing si mali po pretekoch v Short Tracku čo vysvetľovať. Úspešnejší z tejto dvojice Martin Vidaurre Kossmann skončil v sobotu na treťom mieste a Victor Koretzky obsadil 4. pozíciu, s ktorou očividne nebol spokojný.

Včera 11:06 Fotogaléria: Najlepšie zábery z úvodného kola Svetového pohára v XCO v brazílskej Mairiporã.

Úvodné kolo v Brazílii bolo ohromne napínavé a plné zvratov. Najrýchlejšími jazdcami sa napokon stali Švédka Jenny Rissveds a Američan Chritopher Blevins.

Včera 10:51 Jenny Rissveds a Chritopher Blevins ovládli v napínavých pretekoch prvé kolo svetového pohára XCO v brazílskej Mairiporã.

Svetový pohár v horskej cyklistike odštartoval svojou prvou zastávkou v brazílskej Mairiporã. Elitní jazdci zvádzali súboje do úplného konca pretekov a o víťazoch sa rozhodovalo až v poslednom kole.

14.04.2024 Tom Pidcock bol v záverečnom šprinte štvorčlennej skupiny Amstel Gold Race najrýchlejší, Van der Poel mimo boja o víťazstvo.

Na druhom mieste v pretekoch skončil švajčiarsky jazdec Marc Hirschi, ktorý bol počas celých pretekov naozaj aktívny, avšak v šprinte na Pidcocka nestačil. Na treťom mieste v pretekoch skončil Tiesj Benoot.

14.04.2024 Video: Marianne Vos vyhrala Amstel Gold Race, potom čo Lorena Wiebes oslavovala víťazstvo predčasne.

O tom, že oslavovať víťazstvo sa má až po prejdení cieľovej čiary sa tentokrát presvedčila Lorena Wiebes, ktorá zdvihla ruky z riadidiel priskoro.

Zavrieť reklamu