Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Inzercia

Enduro tím: od počiatku až po podpis prvej sponzorskej zmluvy

V dnešnej dobe vidíme na sociálnych sieťach len to najlepšie. Profesionálni jazdci nám podsúvajú časť z ich života a hovoríme si, aké super to musí byť, mať takýto život. Mať profesionálnu zmluvu, byť platený za to, že jazdím na biku a pretekám. Často im závidíme. Už ste sa však spýtali samých seba, čo môžete spraviť, aby ste sa k nim aspoň trošku priblížili?
Biker
Enduro tím: od počiatku až po podpis prvej sponzorskej zmluvy

Text: Jakub Linda

Ja som si túto otázku kládol. Zhruba od pätnástich som pretekal, najskôr v zjazde a neskoršie v endure. V posledných rokoch však moja motivácia dosahovať čoraz lepšie výsledky klesala.

Na biku som sa chcel viac baviť, kašľal som už na hodiny v posilňovni, na ťažké minúty trávené intervalovým tréningom. Tým, že sa vytrácala moja motivácia posúvať sa, klesal aj záujem o pretekanie. Už nebolo nijako zvláštne vynechať preteky.

Postupom času som si uvedomil, koľko jazdcov z môjho okolia nabehlo na tento scenár, teda scenár postupného odklonu od bikovania. Mňa však bike stále bavil. Vedel som, že si opäť musím nájsť cestu k pretekom. Možno však netlačiť na výsledky. Trénovať, ale nemať očakávania. Snažiť sa predbehnúť samého seba. Chcelo to nový impulz.

Pravdepodobne zhoda náhod spôsobila, že sme sa v správnom čase a na správnom mieste začali stretávať ako partia bikerov na lokálnych trailoch. Bavilo nás hecovať sa, či už po stránke kondície, alebo jazdeckej techniky. Bola to sranda, mať okolo seba super ľudí. A vtedy mi napadlo, že môžem založiť tím.

Vedel som, že je to tá správna cesta

Od momentu, keď vo mne skrsla táto myšlienka, som vedel, že je to tá správna cesta k tomu, aby som sa udržal pri pretekoch a nemusel tak tlačiť na výsledky. Skrátka, robiť popri jazdení niečo, čo ma k nemu zase vráti. Teda manažovať tím. Aj chalanom sa táto myšlienka pozdávala. Tak som si zadefinoval kritériá pre vznik tímu.

Základ je mať jazdcov; tých som mal. Po druhé, potrebujete biky a vybavenie; to sme mali. Potom potrebujete tím oficiálne zaregistrovať na zväze a zdalo by sa, že hotovo. Ale tím potrebuje sponzorov (nepotrebujete, ale chcete). A tu je problém. Kto bude podporovať tím z dedinky? My predsa nie sme profíci!

No a práve tu sa začína honba za partnermi tímu, ktorí vytvárajú akúsi prestíž, práve tu sa človek snaží vyrovnať sa profíkom. Môžete sľubovať čokoľvek, ale verte, že na slová vám nik neskočí.

Oslovovanie veľkých, malých, slovenských či českých značiek dopadlo v desiatich prípadoch z desiatich odmietnutím. Našlo sa však niekoľko firiem, ktoré to s nami chceli skúsiť a verili nám, za čo sme im neskutočne vďační.

Neboli to však naozajstné sponzorské partnerstvá. Nič viac sme ale ani nemohli chcieť. Sponzorstvo je obchod a ak partner z jeho investície nič nazad nedostane, nie je to dobrá investícia.

Rok 2022 už so silnou podporou

Sezóna 2021 bola naša prvá. Mali sme svoj dres, bolo nás jasne vidieť, jazdili sme všetko, čo sa v rámci endura dalo na Slovensku odjazdiť. Podarilo sa nám niekoľko pódiových umiestnení. A tak sme do roku 2022 vstupovali stále ešte ako malý lokálny tím. Nedali sme sa však odradiť a stále sme hľadali nášho sponzora.

Opätovne sme narážali na nepochopenie a takmer každý nás odmietol. Nastal však zlom. Na v poradí 43. mail sme dostali kladnú odpoveď. Po sérii hovorov a stretnutí došlo k dohode.

V ruke držím pero a podpisujem zmluvu. Zmluvu, z ktorej vyplýva, že budeme mať v tejto sezóne silnú podporu. A tak rok 2022 sa ponesie v názve WELDTITE CYKLO TURIEC. Slovenský distribútor značiek WELDTITE /GB/ a AMPLIFI /D/ made4bike, s. r. o.,  sa bude starať o naše materiálne zázemie, a tak nám bude v roku 2022 kryť chrbát ozajstný sponzor.

Niekto v nás verí a je ochotný ísť do toho s nami. A tu je ten impulz, čo sme chceli. Dostali sme novú dávku motivácie. Tej motivácie, ktorá nás tlačí dať si o jednu jazdu viac. Stráviť viac času robením toho, čo nás baví, aj keď to niekedy bolí.

Odkazom pre každého je, že všetko sa dá, len sa netreba vzdať, aj keď vás 42-krát odmietnu. Každý jeden z nás sa môže priblížiť k životu profíka, teda aspoň čiastočne.

Ako náš príbeh dopadne? Sledujte nás na sociálnych sieťach… 

Aktuality

16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Včera 18:49 Wout van Aert si pri hrozivom páde zlomil rebrá aj kľúčnu kosť.

Van Aert mal tento rok dva veľké ciele – monumenty Okolo Flámska a Paríž-Roubaix. Na žiadnom z nich sa však nezúčastní pre početné zranenia, ktoré utrpel na klasike Dwars door Vlaanderen.

Včera 17:24 Matteo Jorgenson je prvým Američanom, ktorý vyhral klasiku Dwars door Vlaanderen.

Belgickú klasiku poznačil hrozivý hromadný pád 68 pred cieľom, po ktorom museli previezť do nemocnice Wouta van Aerta a na zemi skončil aj Mads Pedersen a osem ďalších jazdcov.

Zavrieť reklamu