Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Inzercia

Účinné zbrane v boji s premenlivým jarným počasím

Jarné mesiace a prvé teplé lúče v mnohých z nás prebúdzajú túžbu zobrať bicykel, vyraziť na svoje obľúbené cestičky a opäť si ich poriadne užiť. Hlavným problémom týchto jarných dní bývajú pomerne premenlivé počasie a väčšie výkyvy teplôt počas dňa. Ako s tým účinne bojovať?
Biker
Účinné zbrane v boji s premenlivým jarným počasím

Najlepším liekom je variabilné oblečenie, ktoré nám umožňuje i v priebehu jazdy reagovať na prichádzajúce zmeny, či už sú to  ranných chlad, obedňajšie teplo, nepríjemný studený vietor alebo len rýchlosť v zjazde či prehánka, ktorú ste neočakávali.

Veľmi účinní pomocníci sú napríklad návleky na ruky či nohy, návleky na tretry, ľahké zateplené rukavice alebo čapica pod prilbu, ale hlavne tenké bundy, ktoré dokážu naozaj veľa. Len si treba vybrať tú správnu.

Tieto bundy môžeme rozdeliť do dvoch základných skupín. V prvej sú tie, ktoré poskytujú hlavne ochranu voči vode a v druhej bundy určené prioritne na ochranu pred chladom a vetrom.

Spoločnou vlastnosťou oboch je čo najlepšia skladnosť, teda aby ste si bundu vedeli zbaliť len do vrecka dresu, prípadne do kapsičky pod sedadlo. Počas jazdy, keď ju nepotrebujete, by ste o nej takmer nemali vedieť, ale v prípade potreby ju budete mať ihneď poruke.

Castelli v oboch segmentoch ponúka niekoľko typov búnd. Poďme sa na ne pozrieť detailnejšie.

Ochrana pred vodou

Castelli IDRO 3

Vďaka najmodernejšiemu materiálu GORE-TEX® SHAKEDRY™ poskytuje táto bunda 100 % odolnosť voči vode pri zachovaní maximálnej priedušnosti a extrémne nízkej hmotnosti a tiež nízkeho objemu. Zložená zaberá len polovicu vrecka a čaká na moment, keď bude potrebná, či už začne pršať alebo sa len ochladí, prípadne sa rútite dole zjazdom.

Prosto, je pripravená i na tie najextrémnejšie podmienky, aké vás môžu postretnúť. Zadný elastický vklad jednak zaisťuje dobré usadenia okolo pása, i keď máte vrecká naložené nákladom a jednak k nim umožňuje prístup bez toho, aby ste si bundu museli vykasať. To určite oceníte, ak je vozovka mokrá.

Castelli GOCCIA

Je to elegantná bunda, ktorá sa na prvý pohľad ako bunda netvári, vyzerá skôr ako elegantný dres, ale nedajte sa oklamať. V skutočnosti je taká univerzálna, až budete ľutovať, že ju už dávno nemáte. Jej obrovskou prednosťou je elasticita použitého materiálu, čo umožnilo vyrobiť ju maximálne na telo, aby vám pri jazde nebrala žiadne watty z vášho výkonu tým, že sa bude trepotať vo vetre.

Základný materiál je vodovzdorný, s vysokou mierou vzdušnosti. Preto vám poskytne maximálnu možnú mieru ochrany pred vodou a vlhkosťou, ale počas intenzívnejšej jazdy sa v nej budete cítiť komfortne, i keď v nej strávite celý deň.

Nie je až taká skladná ako IDRO, ale i napriek tomu ju strčíte do vrecka na drese. Vďaka hrubšiemu materiálu ale dokáže excelovať v širokom rozsahu teplôt a prekvapivo dobre si počína aj pri teplotách blížiacich sa nule. Ak potrebujete jednu bundu pre jazdu v daždi, chlade, v premenlivom počasí, či len ako zálohu vo vrecku, GOCCIA je dobrá možnosť.

Castelli EMERGENCY

Ak je vašou prioritou ochrana pred vodou a vetrom, ale vaše jazdy bývajú skôr pohodové, v nižšej intenzite a tiež vás netrápi nejaký ten watt výkonu stratený kvôli aerodynamike, tak táto bunda by mohla byť vašou voľbou.

Poskytne vám maximálnu mieru odolnosti voči vode, veľké množstvo reflexných prvkov pre vašu bezpečnosť, strih mierne na telo, ale len natoľko, aby ste sa necítili stiesnene. No tiež vás poteší svojou cenou.

Ochrana pred vetrom a chladom

Do druhej kategórie, ako sme už spomenuli, patria bundy na ochranu pred vetrom a chladom.

Castelli ARIA SHELL

Tento model je prelomový v konštrukcii našich „vetroviek“. Konštrukcia bundy je stavaná tesne na telo, aby vám poskytla čo najlepšiu aerodynamiku a tým šetrila váš výkon. Vďaka tomu je i prekvapivo teplá, pretože tesný strih zaisťuje, že pod bundu nepreniká žiaden studený vzduch, ktorý by vás ochladzoval. Ako sme to dosiahli? Finta je v kombinácii dvoch rozdielnych materiálov.

Na prednej strane bundy a rukávov i na ramenách a chrbte je náš husto tkaný materiál z mikrovlákna, ktorý blokuje prestup chladného vzduchu, vďaka čomu sa telo neochladzuje a vytvára si svoju mikroklímu. A tá vás drží pekne v teple.

Tento materiál sme doplnili extra elastickou sieťovinou strategicky umiestnenou na stranách bundy a na zadnej časti rukávov, čo zaručuje jej perfektné usadenie na tele bez toho, aby sa chladný vzduch dostával priamo na telo. Výsledkom je ultraľahká, ultraskladná a komfortná bunda, ktorá vás perfektne ochráni pred chladom a vetrom bez obmedzovania vášho výkonu, ako to robia tradičné „vetrovky“, ktoré sa počas jazdy správajú ako brzdiace padáky. Takže plnou parou vpred!

Castelli SQUADRA STRETCH

Ide o bundu, ktorá je vlastnosťami podobná predchádzajúcemu modelu ARIA, ale v ekonomickejšom balíčku. Konštrukčne sú si obe podobné, avšak základom je o niečo hrubší a aj odolnejší ripstopový materiál, ktorý však rovnako bráni prístupu chladu a vetra k telu. Celkový strih je o niečo väčší, aby sa v ňom cítili komfortnejšie i nie zrovna atletické postavy.

Komfort, pohodlie a tiež mierne usadenie na tele majú na starosti elastické, husto tkané vklady na bokoch a zadnej strane rukávov. Celkovo bunda poskytuje vyššiu mieru ochrany a tepla, pretože sa ráta s nižšou mierou intenzity jazdy než pri ARII. Tá je viac cielená na výkonných jazdcov, zatiaľ čo SQUADRA je smerovaná na športovo-rekreačné použitie.

Rovnako však prináša nízku hmotnosť, veľmi dobrú skladnosť, aby v čase, keď ju nepotrebujete, nezaberala veľa miesta, či už vo vrecku dresu alebo vo vašom batohu.

Vyberte si bundu presne podľa vašich potrieb a užívajte si jarné výjazdy bez zbytočných prekvapení v pohodlí a komforte, ktorý máte vždy poruke, vo vrecku vášho dresu.

PS: Väčšina týchto búnd je vyrábaná v pánskej i dámskej verzii, takže na svoje si prídu obe skupiny cyklistov.

Viac info: www.skprofibike.sk

 

 

Aktuality

17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Zavrieť reklamu