Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Elektrické bicykle

Test: Elektrobicykel Kellys Tygon R90

Vydarený e-bike z domácej produkcie so silným motorom a silnou 725 Wh batériou.
Hodnotenie: 3.5/5
3 399
Martin Hrubik
Test: Elektrobicykel Kellys Tygon R90

Kellys Tygon R 90

Naše hodnotenie

Univerzálny e-bike s dobrým pomerom cena/výkon, ktorý sa nestratí sa ani na hravých trailoch, ale v rozbitejšom alebo kamenistom teréne vás bude limitovať nižší komfort pevného rámu.

+PLUSY

  • Komfortný posed.
  • Výkonná batéria – 725 Wh.

-MÍNUSY

  • Nižší komfort v rozbitom teréne.
  • Vyššia hmotnosť.

Inovovaný model Tygon má silnejšiu integrovanú a vyberateľnú batériu s vyššou kapacitou, aká sa zvykne inštalovať skôr do drahších e-bikov. Je univerzálny a určite vás nesklame na bežných výjazdoch v lese či aj akčnejších jazdách na trailoch, prípadne na rodinných víkendových výjazdoch.

Rám

Kellys Tygon R90 sa môže pochváliť hliníkovým roboticky zváraným rámom s modernou geometriou, ktorý sa vyrába v Európskej únii. Rám je tuhý, pričom 12/148 mm oska je už štandard, má pekné zvary, vnútorne vedené bovdeny a dobre dotiahnuté detaily.

Sú v ňom osadené silný a tichý motor Shimano Steps 7000 a výkonná Li-ion batéria od BMZ, ktorá ponúka úctyhodných 725 Wh, takže je dokonca výkonnejšia, než akú majú niektoré konkurenčné e-biky v teste.

Samozrejme, je integrovaná do rámu, čo prispieva k elegantnému dizajnu a je vyberateľná. Hlavový uhol má 68 stupňov a je trochu strmší, ale vzhľadom na to, že ide o univerzálny hardtail vhodný na jazdu v lese a aj v rovinatejšom teréne, to neprekáža.

Komponenty

Tygon R90 je najvyšší model horských e-bikov s pevným rámom v portfóliu značky Kellys a má rozumnú výbavu. Je osadený spoľahlivým 12-rýchlostným radením Shimano Deore v kombinácii s prehadzovačom Shimano SLX.

Kazeta Shimano M-6100 s rozsahom 10 – 51 zubov sa postará o zdolanie aj tých prudších výšľapov. Vzduchová vidlica RockShox Recon Gold so 120 mm zdvihu dobre dopĺňa charakter tohto e-biku.

Tygon R90 disponuje cyklopočítačom Shimno SC-E5000, ktorým sa ovládajú jazdné režimy motora a je umiestený poruke pri ľavom gripe. Oproti konkurencii je dosť jednoduchý. Príjemným doplnkom, ktorý sme ocenili v zjazdoch, je teleskopická sedlovka EXAform JAG1 so zdvihom 150 mm.

Jazda

K najväčším prednostiam tohoto bicykla určite patrí jazda do kopca. Veľký podiel na tom má silný motor, vďaka ktorému nie je žiadny problém stúpať aj do prudších a dlhších výšľapov.

Bike dobre sedí na podklade a spolupráca vašich nôh a motora vás ženie dopredu, alebo skôr nahor. Posed je komfortný, trochu vzpriamenejší a  na výšľapoch je cítiť dobre rozložené ťažisko. Batéria nás udržala v hre dosť dlho. Pri najvyššej podpore sme boli schopní z nej vyžmýkať približne 60 km v lesnom teréne.

Pri jazde dole kopcom sa Tygon tiež nedá zahanbiť. Je živý, má citlivé ovládanie, hodili by sa možno trochu širšie riadidlá, aspoň 750 mm (sériovo sú osadené 720 mm).

Kvôli pevnému rámu zrejme uprednostníte hladšie a menej rozbité traily. Tuhý rám vám dá totiž pocítiť každú väčšiu nerovnosť a stopu smerom z kopca si musíte vyberať dôslednejšie. Komfort aj trakciu v zjazdoch by určite pomohli zlepšiť o trocha širšie pneumatiky, ktoré by sa do rámu aj vidlice určite zmestili.

Pri jazde v teréne bicykel ukázal svoje dobré jazdné vlastnosti a na hltanie lesných kilometrov je ako stvorený.

Špecifikácia Kellys Tygon R90

Elektrobicykel Kellys Tygon R90
  • Rám Advanced roboticky zváraný 6-series aluminium alloy
  • Vidlica ROCK SHOX Recon GOLD RL (29) Boost, 120 mm
  • Pohon Shimano Deore/SLX (1 x 12)
  • Motor SHIMANO STEPS E7000, 36 V
  • Batéria KELLYS Re-Charge V10 Li-ion interovaná, 725 Wh
  • Kolesá SHIMANO MT400-B, Deore MT410-B, KLS Valor 3 Disc
  • Plášte SCHWALBE Nobby Nic Performance 60-622 (29 × 2,35) ADDIX
  • Brzdy SHIMANO Deore (021) BL-M4100 180/180 mm
  • Rajdy/Predstavec KLS Active RiseBar, 720 mm/KLS Active, 80 mm
  • Sedlovka/Sedlo EXAform JAG1 Remote teleskopická, 150 mm/ SELLE ROYAL Vivo

Porovnanie cien u rozličných predajcov nájdete na portáli zboží.cz:

Aktuality

11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

09:46 Video: Premrznutého Mattiasa Skjelmoseho museli odniesť v rukách pred koncom Valónskeho šípu.

Dánsky pretekár tímu Lidl-Trek odstúpil z ardénskej klasiky 40 km pred cieľom. Preteky poznačilo chladné a daždivé počasie, ktoré vyradilo mnohých favoritov a preteky dokončilo len 44 cyklistov zo 175 štartujúcich.

09:32 Stevie Williams bol najsilnejší v stúpaní Mur de Huy a na Valónskom šípe dosiahol najväčší úspech v kariére.

Britský jazdec tímu Israel-Premier Tech zaútočil 300 metrov pred cieľom a zvíťazil pred druhým Kevinom Vauquelinom (Arkéa-Samsic) a Maximom Van Gilsom (Lotto-Dstny).

Včera 12:11 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Včera 10:42 FMBA, Crankworx a jazdci sa dohodli na spoločných podmienkach ako zachovať najvyššiu úroveň slopestyle pretekov.

Po tom čo elitní slopestyle jazdci nenastúpili do pretekov v rámci Crankworx Rotorua sa začalo rokovať o tom, ako najvyššiu úroveň zachovať. Jazdci boli frustrovaní z podmienok, za ktorých ďalej neboli ochotní zúčastňovať sa pretekov.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu