Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Cestné

Test: Cestný bicykel Triban RC520 Disc

Decathlon vylepšil svoj všestranný bicykel s radením 105 od Shimana.
Hodnotenie: 4.5/5
949,99
Biker
Test: Cestný bicykel Triban RC520 Disc

Cestný bicykel Triban RC520 Disc

Triban je názov, ktorý Decathlon používa pre svoje lacnejšie rady bicyklov, pričom pre svoje pretekárske stroje si zachováva prezývku Van Rysel s príchuťou Flámska.

Hoci patrí medzi cenovo dostupné, Triban’s RC520 Disc je osadený súpravou radenia, ktorá sa zvyčajne vyskytuje iba na bicykloch s oveľa vyššími cenovkami.

Radenie je založené na sade Shimano 105, ráfiky sú pripravené na bezdušové použitie a brzdy TRP sú inovatívne hybridné hydromechanické.

Geometria rámu Triban RC520 Disc

Nie je prekvapením, že RC520 Disc nie je taký ľahký a nie je ani taký dravý, keďže je na cyklistickom trhu zameraný skôr na sektor pohodlia a dlhé jazdy. Hornú rámovú trubku má kratšiu pre vzpriamenejšiu a pohodlnejšiu pozíciu pri jazde na dlhšiu vzdialenosť.

Rázvor kolies má o niečo viac ako meter (1025mm), má 71,5-stupňový hlavový uhol a dosah 379 mm, čo odzrkadľuje jeho menej agresívne cyklistické ambície.

Komponenty a jazda

Prekvapením je, že Triban, aj napriek tomu, že stojí iba 950 eur, má páčky a prehadzovačky zo série Shimano 105, ktorá je spoľahlivá, odolná a presná.

Nesériová reťaz Shimano RS510 pridáva asi 150 g oproti modelu 105, ale vzhľadom je podobná. U kazety Microshift sme nezistili žiadne rozdiely v radení oproti sériovej kazete 105.

Brzdy sú ďalším vrcholom Tribanu RC520. Brzdy HY/RD TRP existujú od roku 2013, ale v skutočnosti nezískali na trhu veľký podiel.

Ide o hybridný systém, ktorý spája štandardnú brzdovú páku ovládanú lankom s hydraulickou nádržou pri kotúči. Nevyrovnajú sa úplnému hydraulickému systému, ale činnosť je primerane ľahká a dobre dávkovatelná.

Triban má špecifikované bezdušové kolesá, aj keď pneumatiky Resist+ nie sú bezdušové. Plášte Resist+ boli najlesklejšie gumy, aké som kedy videl, a bol som veľmi obozretný pri nakláňaní sa do zákrut a pri mokrých zjazdoch.

Bol som však veľmi nadšený z kokpitu Tribana, najmä z ergonomických riadidiel. Mierne oválne zvršky sú mojím obľúbeným tvarom pre pohodlnú jazdu na ceste a ich veľmi mierny sklon dozadu vás postaví v sedle o niečo vzpriamenejšie.

Predstavec je nezvyčajný – namiesto jednej čelnej platničky so štyrmi skrutkami má dvojicu vertikálnych čelných platničiek s dvoma skrutkami, ktorých horná časť je navrhnutá tak, aby lícovala s prednou časťou predstavca a nezanechávala medzeru.

Celkový dojem z Tribanu RC520 Disc

Keď som získal dôveru v pneumatiky, jazda na Tribane sa ukázala byť veľmi príťažlivá. Keď sa cesta nakloní, aspoň vám dobré radenie pomáha vyrovnať sa s vyššou hmotnosťou.

Vyššiu hmotnosť RC520 (10,4 kg) však viac než kompenzuje svojím komfortom, všestrannosťou a celoročnou praktickosťou.

Môžete na ňom jazdiť celý deň a ak si vyberiete širšiu gumu – do rámu sa zmestia pneumatiky s priemerom až 36 mm, takže môžete opustiť asfaltky a vyraziť na gravel výlety.

Absencia bezdušových pneumatík je jedným z mála negatív. Dostať sadu Shimano 105 (aj keď nie kompletnú) za túto cenu je prakticky nevídané, hybridné brzdy TRP HY/RD sú vynikajúce a sedlo aj riadidlá veľmi dobré.

Ak hľadáte jeden bicykel, ktorý je všestranný a rýchlosť nie je vašou hlavnou prioritou, toto by mohol byť veľmi vážny uchádzač.

Je ideálny, ak jazdíte hlavne na ceste a občas máte chuť aj na nejaký ten gravel. Je na ňom miesto aj úchyty na blatníky i nosiče, takže sa nezľakne ani bikepackingu.

Špecifikácia

  • Rám: Triban Evo 6061 T6 aluminium
  • Vidlica: Triban Evo, carbon blades, aluminium 1⅛in alloy steerer
  • Veľkosti: XS, S, M, L, XL
  • Plášte: 700x28c Triban Resist+
  • Predstavec: Triban ‘No Gap’ aluminium
  • Prehadzovač: Shimano 105
  • Sedlovka: Triban 27.2mm alloy
  • Sedlo: Triban ErgoFit
  • Prehadzovačka: Shimano 105
  • Riadidlá: Triban Ergonomic aluminium
  • Stredové zloženie: Shimano BB RS500 šróbované
  • Prešmyk: Shimano 105
  • Kľuky: Shimano RS510 50/34
  • Reťaz: KMC X11
  • Kazeta: Microshift 11-32
  • Kolesá: Triban Tubeless-Ready Light, 28 špicov
  • Hmotnosť: 10,4kg
  • Cena: 949,99 eur

Aktuality

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

23.04.2024 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu