Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Inzercia

Poradňa: Čo si zbaliť na bike? Štyri funkčné a chutné tipy

Aby bol cyklovýlet ako má byť, je dobré si pripraviť takú desiatu, resp. taký obed, ktoré zaženú hlad bez toho, aby ste sa po nich cítili ťažko.
Biker
Poradňa: Čo si zbaliť na bike? Štyri funkčné a chutné tipy

Foto: Martin Knapec

Prázdne kalórie a jednoduché cukry samy o sebe nestačia, potrebujeme jedlo, ktoré nám dodá energiu, ideálne na dlhšiu dobu. Spolu so slovenskou značkou funkčných potravín Powerlogy sme pre vás spísali zopár jednoduchých rád a konkrétnych tipov, aké jedlo si zabaliť do batoha na celodenný cyklistický výlet.

1. Desiata s cottage syrom a zeleninou

Sendviče hravo zastúpia obed, zvlášť, keď v nich budú chudá šunka, syr, tvarohová nátierka či tuniak + ľubovoľná zelenina. Vlastná príprava je rozhodne lepšia voľba ako kupované výrobky, ktoré sú väčšinou z bieleho pečiva a obsahujú rizikovú majonézu.

Základ väčšiny pečiva je z veľkej časti biela pšeničná múka. Tá nám neposkytuje dostatok živín, zliepa črevá a zbytočne ich zaťažuje. Je teda vhodné používať iné pečivo, celozrnné, ražné, špaldové či kváskové. Kváskový chlieb má nižší glykemický index a vydržíte po ňom dlhšie sýti, odolnejší voči chuti vrhnúť sa na ďalší chod (ak nejaký máte v batohu.

2. Čokoládová tyčinka

Keď sa povie čokoláda, všetci si vybavíme svoju obľúbenú – horkú, mliečnu, bielu, s orieškami. Na svete je len veľmi malé percento ľudí, ktorí túto potravinu nemajú radi.

Nielenže fakt dobre chutí, ale ak je kvalitná, horká a s vysokým obsahom kakaa. A ak je navyše bez pridaného cukru, tak je dokonca veľmi zdravá. Ba čo viac, je veľmi vhodná pre všetkých aktívnych jedincov, milovníkov aktívneho pohybu.

Za pozornosť stojí Powerlogy Choco 70% výberová čokoláda Bean-to-Bar, odrody Criollo, s lieskovými orechmi a trstinovým cukrom. Je bez palmového oleja, mlieka, lepku a umelých konzervantov. A čo je dôležité, je vyrobená na Slovensku.

3. Sušené ovocie a orechy

Orechy a takisto ovocie sú síce malé jedlo, ale majú veľký význam. Hlavne ak ide o celodenný výlet, keď sa najete ráno a obedujete až popoludní, alebo dokonca miesto obeda až večeriate.

Tuky, ktoré nájdete v orechoch, bránia kolísaniu hladiny krvného cukru a predchádzajú pocitom hladu. Odďaľujú únavu a dodávajú energiu v priebehu dňa. Najvýdatnejší zdroj obsahuje v jednom grame dvakrát viac energie než sacharidy a bielkoviny.

Sušené ovocie môžeme maškrtiť namiesto sladkostí, veľmi chutné sú ďatle, figy, slivky. Sušené ovocie si zachováva vitamíny, minerály a vlákniny. Množstvo vitamínov po spracovaní klesne oproti pôvodnému stavu zhruba len o 20%. Navyše sa pri ňom nepoužívajú žiadne konzervačné prostriedky.

4. Orechové krémy vo vytláčacom balení

Orechy majú skutočne celý rad výhod. Ich prednosťou je vysoký obsah vitamínov (predovšetkým B), minerálnych látok, bielkovín a kvalitných tukov.

Vďaka vyššej koncentrácii omega-3 nenasýtených mastných kyselín sú doslova výživou pre mozog (vieme, že mozog je „pán“ a keď bude spokojný on, tak s ním aj celé telo). Hrsť orechov dodá vášmu telu vlákninu, vápnik a ďalšie základné živiny dôležité pre správne fungovanie a obnovu energie.

Nedávno sme mali možnosť otestovať orechové krémy Powerlogy vo vytláčacom balení a bez nich už asi nepodnikneme žiadny výlet.

Lieskovoorieškový krém a lahodný kešu krém v praktickom vytláčacom balení sú úplne ideálne na cestovanie, šport či desiatu ako pre dospelých, tak aj pre deti. Oba orechové krémy od Powerlogy obsahujú aj MCT olej. Načerpáte z nich chutnú, ľahko stráviteľnú a stabilnejšiu energiu.

 

Vaše komentáre

Aktuality

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Včera 18:49 Wout van Aert si pri hrozivom páde zlomil rebrá aj kľúčnu kosť.

Van Aert mal tento rok dva veľké ciele – monumenty Okolo Flámska a Paríž-Roubaix. Na žiadnom z nich sa však nezúčastní pre početné zranenia, ktoré utrpel na klasike Dwars door Vlaanderen.

Včera 17:24 Matteo Jorgenson je prvým Američanom, ktorý vyhral klasiku Dwars door Vlaanderen.

Belgickú klasiku poznačil hrozivý hromadný pád 68 pred cieľom, po ktorom museli previezť do nemocnice Wouta van Aerta a na zemi skončil aj Mads Pedersen a osem ďalších jazdcov.

Včera 17:03 Demi Vollering môže byť prvou cyklistkou s miliónovou zmluvou, po sezóne končí v tíme SD Worx.

„V našom tíme nemôžeme mať dve pretekárky takejto úrovne,“ povedal šéf tímu Danny Stam po nedávnom predĺžení zmluvy s Lotte Kopecky.

Zavrieť reklamu