Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Inzercia

3 tipy na nádherné jesenné cyklotrasy zo západného, stredného a východného Slovenska

Počet cyklotrás po celom Slovensku pomaly, ale predsa rastie, vďaka čomu si určite každý nájde tú svoju. Navyše, po ceste je možné vidieť naozaj krásne miesta, a to aj teraz na jeseň. Tu je niekoľko tipov.
Biker
3 tipy na nádherné jesenné cyklotrasy zo západného, stredného a východného Slovenska

Východné Slovensko – Hnilecká cyklomagistrála

Na východnom Slovensku sa nachádza veľké množstvo zaujímavých cyklotrás, ktoré môžete prejsť na bicykli. Hnilecká cyklomagistrála patrí medzi tie najkrajšie.

Ponúka nádherné výhľady na hladinu vodnej nádrže Palcmanská Maša, ako aj na južné svahy planiny Geravy. Trasu začnite v obci Dedinky, odkiaľ prejdete až cez 11 obcí.

Očarí vás pôvodný vidiecky život, budete mať možnosť vidieť aj pôvodnú ľudovú architektúru, ako napríklad banícke domy v Rakovci, drevenice v Mlynkoch, Hnilci či vo Švedlári alebo vzácne kostoly a iné pamiatky.

Trasa patrí do kategórie nenáročných, pohodlných cyklomagistrál, ktoré zdolá každý cyklista. Z väčšej časti vedie po lesných cestách a lúčnych hrebeňoch s výhľadmi.

Západné Slovensko – Záhorská cyklomagistrála

Vyberte sa na potulky naprieč Záhorím a určite si nájdete to svoje. Táto cyklomagistrála, ktorá sa tiahne cez Záhorie, ponúka príležitosť vychutnať si regióny západného Slovenska.

Trasa sa začína v Senici, kde si okrem samotného mesta môžete pozrieť kaštieľ so Záhorskou galériou, alebo si odskočiť zaplávať a oddýchnuť k vodám Kunovskej priehrady.

Trasa prechádza cez rozprávkovú krajinu Malých Karpát a spája Bratislavu, Malacky, Skalicu a Senicu, no nahliadnete aj do niekoľkých malebných obcí, ktoré budete s úžasom obdivovať. Táto červená trasa je určená najmä pre nenáročných cyklistov, neprekvapí žiadnymi veľkými kopcami.

Stredné Slovensko – Veľký hodrušský okruh

Nájsť tie najlepšie trasy, kam sa dá vybrať na strednom Slovensku na bicykli, nie je vôbec problém. Náš výber preto zakončíme niečím výnimočným.

Vybrali sme Veľký hodrušský okruh, ktorý síce môže byť o niečo náročnejší, no určite sa ho oplatí prejsť. Táto oblasť totiž ponúka naozaj pestrú škálu jedinečných úkazov.

Trasa sa začína i končí v obci Hodruša-Hámre, v Dolných Hámroch, odkiaľ sa dostanete do lesa, kde sa začína stúpanie do dediny Kopanice. Prostredie, ktorým okruh vedie, je skutočne impozantné.

Najviac očarujúce sú výhľady z banského vrchu Kerling a okolie tajchu Moderštôlňa. Cyklovýlet si môžete spestriť aj zachádzkou k Vodárenskému tajchu alebo neďalekému tajchu Červená Studňa. Dĺžka a náročnosť terénu sú vhodné skôr pre zdatnejších cyklistov, no ak k takýmh nepatríte, odporúčame tento okruh absolvovať opačným smerom.

Nezabudnite doplniť „vypotené“

Či už sa rozhodnete pre kratšiu trasu, alebo sa odhodláte ísť na dlhší či náročnejší výjazd, na doplnenie energie a potrebných minerálov padnú vhod aj svieže nealkoholické nápoje či výdatnejšie jedlo, aby sa telo lepšie zotavilo po výkone.

Ideálne je, ak jedlo doplní sacharidy spálené pri bicyklovaní a taktiež poskytne aminokyseliny a tuky, ktoré pomáhajú budovať a obnoviť namáhané svaly.

Takýmto jedlom môžu byť napríklad kuracie mäso, vajcia, tuniak alebo tofu, ktoré môžete skombinovať s komplexnými sacharidmi, ako sú celozrnné cestoviny či ryža.

Nezabudnite ani na pitný režim. K tomu výborne poslúži nealko pivo Birell. Prináša nielen príjemné osvieženie, ale napomáha aj regenerácii tela po fyzickom výkone, akým bicyklovanie rozhodne je.

Receptúra nealkoholického piva Birell vychádza z dlhoročných tradícií varenia najlepších českých ležiakov v Plzni, takže aj pri minimálnom obsahu alkoholu je plná pivná chuť zaručená.

Bohatá chuť nealka Birell je preto ideálnou voľbou, ak hľadáte osvieženie spojené s minerálmi, ktoré ste počas športu stratili. Ako parťáka na výjazdy odporúčame novinku Birell Za Studena Chmelený, ktorý vďaka studenému chmeleniu ponúka plnú, bohatú chuť a príjemnú horkosť. Vyrába sa z viacerých druhov sladu a chmeľových odrôd.

Bicyklovanie prináša hneď niekoľko výhod. Prvou z nich je fakt, že tento šport je pre všetkých a posilňujú sa ním nielen svaly, ale zlepšujú sa aj imunita a kondícia. Okrem toho sa pri tejto aktivite vyplavujú endorfíny dobre známe aj ako hormóny šťastia. Preto sa po bicyklovaní a osviežení Birellom budete cítiť spokojne a vitálne. Hor sa teda do jesennej cyklistickej sezóny!

Vaše komentáre

Aktuality

16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu