Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

Ako fotiť na telefón

Viete, aký je najlepší foťák? Ten, čo máte pri sebe.
Biker
Ako fotiť na telefón

Obvykle to bude váš smartfón a nie ťažká a veľká zrkadlovka. Tie dnešné majú lepšie foťáky ako kedykoľvek predtým a zvládajú nafotiť veľmi dobré fotky. Ak, samozrejme, viete, čo robíte.

Poznajte limity

Aj ten najdrahší profesionálny foťák na trhu má nejaké obmedzenia. Dobrú fotku ním urobíte, len ak ich budete poznať a budete sa držať medzi nimi. V prípade foťáka na telefóne bude spravidla najväčším obmedzením svetlo, resp. jeho nedostatok.

Škoda, že na bikoch sa jazdí primárne v tmavých lesoch! Smartfónovým foťákom často chýba aj plne manuálna kontrola nad všetkými parametrami fotiek. Niektoré najnovšie na trhu našťastie ponúkajú aj túto možnosť. Pohrabte sa preto v nastaveniach toho svojho.

Veľa skúšajte

Aby ste „zmrazili“ pohyb bikera, budete potrebovať vysokú rýchlosť uzávierky (ideálne minimálne 1/500 sekundy). Čím rýchlejšia je uzávierka, tým tmavšia je fotka. Preto budete musieť zvýšiť aj citlivosť ISO a upraviť clonové číslo na čo najnižšie.

Všetky tri parametre sú totiž prepojené. Všetko je o skúsenostiach, preto skúšajte rôzne nastavenia. Keď vám nejaká fotka vyjde, skúste zistiť prečo. Veľa sa dá zistiť zo samotného súboru fotky, kde obvykle nájdete uvedené všetky použité nastavenia foťáka.

Predostrite si

Ostriť na konkrétne body sa dá prakticky na každom novšom smartfóne. Naplánujte si, kde budete stáť a kde chcete jazdca zachytiť.

Ešte predtým, ako k vám príde, ťuknite na miesto, ktorým prejde, a podržte prst na displeji, aby sa na toto miesto nastavila a uzamkla expozícia aj ostrenie. Keď potom stlačíte spúšť, telefón nebude musieť ostriť a merať expozíciu.

Je preto pravdepodobnejšie, že vám vyjde ostrá fotka s jazdcom presne tam, kde ste ho chceli mať.

Pracujte so svetlom

Ak je vaším cieľom najmä pekná fotka, vyberte si tie miesta na traile, ktoré sú dostatočne osvetlené.  Ak je teda skok ukrytý v tieni stromov, no na zákrutu za ním pekne svieti slnko, nafoťte radšej tú.

Snímače vo foťákoch smartfónov sú veľmi malé, a preto si nedokážu dobre poradiť s nedostatkom svetla.

Skúste panning

Ak je svetla predsa len nedostatok, telefón bude automaticky spomaľovať uzávierku. Výsledkom bude ostré pozadie a rozmazaný jazdec. Skúste preto techniku zvanú panning.

Telefón nebudete držať na mieste, ale pokúsite sa pri fotení sledovať objektívom jazdca a držať ho na jednom bode obrazovky. Keď ho budete mať tam, kde chcete, stlačíte spúšť, no neprestanete ho telefónom sledovať.

Ide o techniku náročnú na motoriku, no ak sa vám podarí, výsledkom bude rozmazané pozadie, ostrý jazdec a ilúzia kozmickej rýchlosti.

Editujte fotky

Fotky pravdepodobne chcete aj niekde zverejniť. Skúste ich preto ešte trochu doťuknúť v niektorej z mnohých appiek na editovanie fotiek.

Adobe napríklad zadarmo ponúka verziu Photoshopu na telefóny, u fotografov obľúbená je appka Snapseed a veľmi dobre poslúži aj Instagram.

Väčšina telefónov má dokonca nejaký editovací softvér zabudovaný. Skúste to však s editom neprehnať. Menej je niekedy (často) viac!

Vaše komentáre

Aktuality

18:03 Demi Vollering bola najsilnejšia v dojazde do kopca a vyhrala 5. etapu Vuelta España Femenina.

Etapa sa končila 3,2 km dlhým stúpaním Alto del Fuerte Rapitán s priemerným sklonom 8,1 %. Vollering zaútočila necelý kilometer pred koncom a do cieľa prišla sama pred Yarou Kastelijn a Elisou Longo Borghini.

12:04 Peter Sagan na Giro d’Italia: Jeden z najlepších výkonov v kariére a honba za cyklámenovým dresom.

„Keď sa to konečne upokojilo, začal som hrať mŕtveho chrobáka. Cítil som, že sa mi ide dobre a chcel som sa trochu pohrať s ich hlavami, aby si mysleli, že nevládzem,“ opisuje Peter Sagan desiatu etapu na Gire v roku 2020, ktorú vyhral po 133 km v úniku a 12-kilometrovom sóle.

11:03 Fox chystá aero kombinézu pre zjazd. Čo sa píše o zjazdovom oblečení v pravidlách UCI?

V pravidlách UCI sa píše, že kombinézy v zjazde nie sú povolené, takže je otázne, či pretekárky a pretekári sponzorovaný Foxom budú môcť používať tieto kombinézy aj na pretekoch.

10:28 Kristen Faulkner vyhrala po záverečnom úniku 4. etapu Vuelta España Femenina.

Američanka zaútočila 5,8 km pred cieľom a svoje sólo dotiahla úspešne až do cieľa. V šprinte o druhé miesto bola najrýchlejšia Georgia Baker pred dvojicou Marianne Vos a Blanka Vas. Do vedenia celkovej klasifikácie sa posunula Marianne Vos.

09:09 Maxim Van Gils vyhral v šprinte klasiku Eschborn-Frankfurt.

Na druhom mieste skončil Alex Aranburu a tretí finišoval Riley Sheehan.

Zavrieť reklamu