Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské bicykle

Test: Mondraker Crafty R 29

Ideálny sparing pre agresívnych jazdcov.
Hodnotenie: 3.5/5
5 999
Biker
Test: Mondraker Crafty R 29

Naše hodnotenie

Veľmi sebavedomý v náročnom teréne, no na ľahších trailoch je trochu ťažkopádny.

+PLUSY

  • Mimoriadne stabilný v rýchlosti a perfektne drží stopu v zákrutách
  • Vďaka vyváženej geometrii a silnému motoru veľmi dobre stúpa do kopca

-MÍNUSY

  • Pre vysokú hmotnosť a dlhý rázvor je trochu ťažkopádny
  • Brzdy bezpodmienečne musíte vymeniť za silnejšie

Mondraker sa už dávno preslávil svojou geometriou Forward Geometry, ktorá kombinuje dlhý reach s kratučkým predstavcom. Funguje však aj s motorom?

Rám

Spodná rámová trubka ukrýva 625Wh batériu Bosch PowerTube, ktorá sa do nej vkladá zhora. Výhodou takejto montáže je, že ani pri poškodení krytu sa dnu nebude dostávať príliš veľa nečistôt. Páči sa nám aj displej Kiox (rovnaký, ako má Orbea), naopak, zvláštne je umiestnenie nabíjacieho portu zospodu rámu, kde ho ľahko zahádže blato.

Na rozdiel od ostatných bikov v tomto teste tu je senzor rýchlosti úhľadne integrovaný do kotúča namiesto špice zadného kolesa. Twin link systém odpruženia Zero má 150mm zdvih. O ten sa stará vzduchový tlmič Fox DPX2 s expanznou nádobkou. Vyladený je celkom tuho a okrem toho ponúka aj páčku pomalej kompresie na redukciu pohojdávania.

Komponenty

Highlightom celej výbavy je vidlica Fox 38. V počiatku zdvihu chodí o kúsok poddajnejšie ako na ostatných bikoch v tomto teste.

Ak by sme mali medzi komponentami nájsť nejaké nedostatky, boli by to len 780mm rajdy na XL-ku (páčili by sa nám skôr 800-ky) a fakt, že radenie SRAM NX Eagle sedí trochu ďaleko od gripu.

Tu by pomohla jeho výmena za model GX, ktorý sa dá nahodiť na rovnakú objímku ako brzdy. Tie jediné sú však skutočným mínusom výbavy. SRAM G2 R sú na 25-kilový bicykel jednoducho prislabé.

Jazda

Živý a hravý? Tieto klišé tentoraz určite nepoužijeme. Stačí sa pozrieť na papierové parametre – 25,1kg hmotnosť (a to má obuté celkom ľahké plášte), 455 mm dlhá zadná stavba či monštruózny 1300mm rázvor.

Aj náš 190 cm vysoký a 85 kg vážiaci testovací jazdec mal čo robiť, aby zdvihol predné koleso ponad prekážky. Pridajte pocitovo mierne pretlmený tlmič, ktorý trochu lenivo reaguje na pokusy o bunnyhop, a výsledkom je koráb, s ktorým treba narábať naozaj silovo.

Na opísanie jazdného charakteru tohto Mondrakera sa oveľa viac hodí prívlastok ukáznený. Do kopca šliape celkom ochotne vďaka strmému 76-stupňovému efektívnemu sedlovému uhlu aj dlhému prednému stredu, vďaka ktorému drží predné koleso pevne na zemi aj v strminách.

Pomáha aj odpruženie, ktoré sa aj pod silovým zášľapom drží vysoko vo zdvihu. Mínusom je, že pri pedálovaní cez rozbitú sekciu nechodí tak ochotne ako na zvyšných dvoch bikoch v tomto teste. Na vrch hocijakého kopca sa, samozrejme, vydriape úplne bez problémov. Pomôže vám dobre umiestneným ťažiskom a silným motorom.

Na zjazdoch sa dostane skutočne k slovu dlhý predok. Zavážia tu aj také detaily ako fakt, že batéria je namontovaná o kúsok viac vpredu ako na biku Lapierre. To spolu s poddajnou vidlicou drží predné koleso ako prikované k zemi aj v neklopených zákrutách.

V šikanách síce nedokáže tak agilne meniť smer, no keď ho už do zákruty naklopíte, vyreže ju ako na koľajniciach. S dlhým rázvorom môžete beztrestne vlietať do rockgardenov v plnej rýchlosti s vedomím, že na druhej strane vyjdete von vo vami zvolenej stope. Nerovnosti síce nedokáže požrať tak pohodlne ako Orbea, no veľké nárazy zhltne bez problémov.

Paradoxne, problémy v technickejších točitejších pasážach nespôsobuje dlhý rázvor ani vysoká hmotnosť, no osadené brzdy. SRAM G2 R sú jednoducho na takýto kolos prislabé. Aj na rovine sa nám zadnou brzdou ledva podarilo dostať zadné koleso do fleku a na zjazdoch sme museli za páčky ťahať neprirodzene silno. Po pár výjazdoch sa posunul aj brzdný bod a páčky začali zaberať bližšie pri rajdoch, ako sa nám páčilo. Zvyšok výbavy je, našťastie, zvolený veľmi dobre.

Crafty nebude pre každého. Útlejší a pokojnejší jazdci sa na ňom natrápia viac ako na mnohých konkurentoch. Ak však máte o niečo zavalitejšiu postavu a viac sily, stabilita a trakcia, ktorú jeho geometria ponúka, vám umožní sa doň v rýchlosti a náročnom teréne naozaj oprieť.

 

Vaše komentáre

Aktuality

15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

10:32 Trek predstavil šesť nových plášťov pre XC, trail a gravel.

Každý plášť nesie meno ikonického miesta, ktoré svojím charakterom zodpovedá jeho určeniu – Girona, Betasso, Vallnord, Sainte-Anne, Montrose a Gunnison.

Včera 15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu