Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské bicykle

Test: Mondraker Podium R

Hodnotenie: 4.5/5
Biker
Test: Mondraker Podium R

Naše hodnotenie

Príjemná vstupná brána do sveta smart trenažérov bez potreby rozoberania bicykla a za dobrú cenu.

+PLUSY

  • Výborná geometria
  • Nízka hmotnosť rámu a celého biku
  • Výbava

-MÍNUSY

  • Vyššia cena
  • Plášte s nízkym vzorom

Podium R je čistokrvný XC bicykel so závodnými génmi. Je to na ňom vidieť hneď na prvý pohľad a cítiť už po pár metroch jazdy. Roky skúseností a nové technológie sú pretavené do jazdných vlastností, ovládateľnosti a tuhosti.

Bike má modernú geometriu s krátkym predstavcom, čo sa prejavuje v stabilite a zároveň vo vynikajúcej ovládateľnosti. Od kúpy tohto bicykla osadeného top komponentmi vás môže odradiť len vyššia cena.

Rám

Karbónový rám Podium je jeden z najľahších sériovo vyrábaných XC hardtailov na svete. Dodáva sa ako rámový kit alebo ako bike v štyroch úrovniach výbavy. Na ráme je aplikovaná Forward Geometry, čo znamená dlhší „reach“ a kratší predstavec.

Dizajn rámu má dynamický charakter, trubky na seba pekne nadväzujú. Horná rámová trubka má oválny prierez a plynule prechádza do zadných horných vzpier zadnej stavby. Spodná zadná stavba má vzpery s vysokým profilom, čo je cítiť pri akcelerácii a zníženom komforte. Kvôli komfortu je rám osadený sploštenou karbónovou sedlovkou s priemerom 27,2 mm.

Bowdeny sú vedené vnútrom rámu. Samozrejmosťou je pevná oska 12 × 148 mm.

Na hlavnej rámovej trubke, hornej trubke a na spodných vzperách zadnej stavby sú nalepené transparentné ochranné fólie. Na strane reťaze je ešte jedna hrubšia, tlmiaca fólia.

Komponenty

K top XC rámu patrí aj top XC výbava. Vidlica Fox 32 Step-Cast Factory má 100 mm zdvih, je veľmi ľahká, s osou 15 × 110 mm a s diaľkovým zamykaním na riadidlách. Vnútorné nohy majú úpravu Kashima, spodné nohy sú farebne zladené s rámom.

Pohon má na starosti kombinácia 12-rýchlostného radenia Shimano SLX, XT prehadzovača, kľúk XT s 34-zubovým prevodníkom, kazeta SLX s rozsahom 10 – 51 a Deore reťaz.

Brzdy sú Shimano XT so 160 mm kotúčmi IceTech Freeza.

Kolesá sú set DT Swiss 350 XR 1700, ráfiky sú takisto farebne zladené s rámom.

Nájdu sa tu aj komponenty z vlastnej produkcie Onoff ako karbónové riadidlá Helium 750 mm, lokovacie gripy a karbónová sedlovka Helium 27,2 mm osadená sedlom Fizik Antares R7.

Jazda

Po prvých metroch jazdy sa len potvrdilo, že R v názve biku znamená Race. V kombinácii s nízkou váhou vás tento stroj núti v kopcoch stále zrýchľovať. Každý zášľap do pedála sa okamžite prejaví v akcelerácii, čo je výsledok tuhej zadnej stavby. To sa ale prejaví aj v zníženom komforte pri sedení v sedle. Na odfiltrovanie vibrácií je určená sploštená karbónová sedlovka.

Pri prejazde po hustých a vystúpených koreňoch a kamenných pasážach dáva rám pocítiť svoju tuhosť, hlavne pri nižších rýchlostiach. Pri miernom zvýšení rýchlosti ale koleso prestane narážať do ostrých hrán a začne rolovať po povrchu koreňov a kameňov. Vďaka nízkej hmotnosti nie je so zrýchľovaním a udržiavaním rýchlosti žiaden problém.

Po svižnom vyšplhaní na kopec nasleduje zjazd. Tento bike vám ale nedovolí poľaviť ani dole kopcom. Kvôli svojej geometrii sa cíti ako ryba vo vode aj pri zjazde. Vďaka kratšiemu predstavcu a širokým riadidlám sme ho mali stále pod kontrolou, je obratný aj v zatočených pasážach. Pri vyšších rýchlostiach v tiahlych zjazdoch bol stabilný/pokojný vďaka dĺžke rámu. Pri posúvaní vašich hraníc vás tak budú limitovať iba obuté XC plášte s hustejším a nižším dezénom.

Špecifikácia
  • Rám: Podium 29 Stealth Air Carbon
  • Vidlica: Fox 32 29 Float FIT4 EVOL Step Cast Factory Kashima, 100 mm
  • Radenie/Prehadzovač: Shimano SLX M8100, Rapid Fire Plus, 12 s/Shimano XT M8100
  • Kľuky: Shimano XT M8100, Hollowtech II
  • Kolesá: DT Swiss XR1700 Spline 29
  • Plášte: Maxxis Ikon 29 × 2, 20, 3C Maxx Speed
  • Brzdy: Shimano XT M8100
  • Riadidlá/Predstavec: Onoff Helium Carbon/MDK, 6061 T6 Alloy 70 mm
  • Sedlovka/Sedlo: Onoff Helium Carbon 0-R VFLEX, priemer 27,2 mm/Fizik Antares R7

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu