Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Preteky Okolo Slovenska budú po prvýkrát vysielať na Eurosporte

Vláda schválila dofinancovanie pretekov o 350-tisíc eur na zabezpečenie televíznej produkcie.
Martin Sarvaš
Preteky Okolo Slovenska budú po prvýkrát vysielať na Eurosporte

Vláda SR vo štvrtok večer schválila dofinancovanie pretekov Okolo Slovenska o 350-tisíc eur na zabezpečenie televíznej produkcie. To znamená, že 65. ročník bude teda po prvýkrát odvysielaný okrem RTVS aj na Eurosporte.

Na slovenských cestách sa v septembri predstaví až sedem tímov najvyššej ligy World Tour – Deceuninck – Quick-Step, Astana – Premier Tech, Bora – hansgrohe, Israel Start-Up Nation, Team BikeExchange, Team DSM a Team Qhubeka Assos.

O UCI body bude v termíne od 14. do 18. septembra 2021 bojovať pelotón 21 tímov na trase Košice, Spišské Podhradie, Dolný Kubín, Považská Bystrica, Trenčianske Teplice a Trnava.

Pretekári absolvujú prológ a štyri etapy, ktoré majú dokopy necelých 700 kilometrov. Prvé tri etapy budú kopcovité a záverečná etapa z Trenčianskych Teplíc do Trnavy bude rovinatá.

V úvode sezóny plánoval účasť na pretekoch aj Peter Sagan, ktorému by takýto profil určite vyhovoval.

Zostava tímov na 65. ročníku pretekov Okolo Slovenska

Fanúšikovia cyklistiky na Slovensku opäť dostanú skvelú šancu vidieť zblízka ľudí, ktorí zdvíhajú víťazné vavríny na najvýznamnejších podujatiach sveta. Svoju účasť z kategórie WT tímov potvrdili stálice na našich cestách Deceuninck – Quick Step i Bora-Hansgrohe, s predbežným prísľubom štartu Petra Sagana.

Po predchádzajúcej spokojnosti s našim podujatím privítame opäť Israel Start-Up Nation a nemecký tím Team DSM (predtým Sunweb). Premiéru na slovenských cestách budú mať spomedzi 7 top tímov cyklisti austrálskeho Team BikeExchange, jazdci juhoafrickej Qhubeky Assos a kažašskej Astany Premier Tech.

Tento počet dopĺňa 6 profesionálnych kontinentálnych tímov – Bingoal Pauwels Sauces, austrálsky Bardiani CSF Fairzane, Uno X, Gazprome Rusvelo, Novo Nordisk a Kern Pharma. Štartovku uzavrie 7 kontinentálnych celkov a slovenská reprezentácia.

Oproti posledným rokom narastie v pelotóne počet Slovákov, keďže okrem slovenskej reprezentácie a účasti Dukly Banská Bystrica, dostane príležitosť odprezentovať sa aj nový slovenský kontinentálny tím Cycling Academy Trenčín.

K slovenským kontinentálnym celkom na štarte pribudne Kasper Author, Mazowsze Serce Polski, Adria Mobil, Friuli ASD a Maloja Pusbikers.

Trať prevedie cyklistov od východu až po západ Slovenska

Atmosféru štartov a finišov si tento rok budú môcť vychutnať fanúšikovia doslova celej krajiny, od jej východu až po samý západ. Organizátori zostavili trať tak, aby sa približovala aktuálnej trati majstrovstiev sveta, a poskytla jazdcom čo najlepšie podmienky na prípravu.

Prológ a 1. etapa – Košice (151km)

Preteky odštartujú atraktívnym večerným prológom historickými uličkami mesta Košice.  Metropola východu bude aj dejiskom prvej 151 km dlhej etapy. Štart i cieľ bude mať miesto na Rooseveltovej ulici, pred hotelom Double Tree by Hilton.

Počas prvej etapy sa pretekári popasujú s 5 vrchárskymi prémiami (nad Bukovcom, Štós, Folkmár, Jahodná a nad Bukovcom) a dvoma rýchlostnými (Medzev, Gelnica – vždy pri MsÚ).

2. etapa – Spišský hrad – Dolný Kubín (190,4km)

Milovníci nášho športu na východe uvidia svetový pelotón i druhý deň. So štartom pod Spišským hradom prevedie cyklistov cez starobylú Levoču, Spišskú Novú Ves, Vysoké Tatry až do Dolného Kubína.

Počas 190,4 kilometrov sa bude bojovať o 2 rýchlostné prémie (v Spišskej Novej Vsi a Liptovskom Hrádku) a 2 vrchárske prémie (v Starom Smokovci a Štrbskom Plese). Dolnokubínci privítajú víťaza na Športovej ulici pri štadióne.

3. etapa – Dolný Kubín – Považská Bystrica (194,2km)

Ani tretí deň si svetový pelotón nevydýchne. Na trase z Dolného Kubína sa počas 194,2 kilometrov cez oravské a kysucké cesty dostane až do Považskej Bystrice.

Na trase ho čakajú až 4 horské prémie (Lutiše, Semeteš, Manínska tiesňava a Čelkova Lehota – sedlo) a 4 rýchlostné prémie (Čadca, Bytča, Považská Bystrica pri prejazde cieľom a potom na Kukučínovej ulici).

4. etapa – Trenčianske Teplice – Trnava (159km)

Posledná etapa takisto ponúkne slušnú porciu kilometrov. Odštartuje v kúpeľnom meste Trenčianske Teplice, a potom cez Motešice, Zlatníky, Topoľčany, Hlohovec, Šúrovce privedie pelotón do Trnavy na Štefánikovú ulicu.

Po prejazde cieľom cyklisti absolvujú ešte okruh cez Ružindol, Borovú, smerom naspäť Suchú nad Parnou. Tohtoročné Okolo Slovenska vyvrcholí po 159 km v centre Trnavy na Štefánikovej ulici. Aj počas záverečnej etapy budú bojovať o 2 vrchárske prémie (chvíľu po štarte Machnáč a potom v Hlohovci) a 3 rýchlostné prémie (Topoľčany, 1.prejazd cieľom a Borová).

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

23.04.2024 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu