Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

Ako jazdiť a na čo si treba dávať pozor v bikeparkoch?

Ak sa chystáte prvýkrát do bikeparku, máme pre vás zopár tipov, s čím by ste mali rátať.
Ivana Budajová

Čo sa dozviete?
  • Výber vhodného bikeparku
  • Ako si pripraviť bike
  • Čo si vziať so sebou
  • Na čo si treba dať pri jazdení pozor
  • Ako správne technicky jazdiť
  • Ako jazdiť na vleku a na lanovke
  • Čo si obliecť
  • Služby v bikeparkoch
  • Prevádzkový poriadok

Skúsení bikeri sa možno nad témou ako jazdiť v bikeparku pousmejú a povedia si, že to nie je žiadna veda. Stačí vziať bike a helmu, nasadnúť do auta, odviezť sa do bikeparku a jazdiť.

Lenže na fórach sa stále častejšie objavujú otázky nováčikov, ktorí si nedávno kúpili horský bicykel, začali jazdiť v teréne, zvládli už nejaké lesné traily a chcú skúsiť niečo nové, no nevedia, čo majú od slovenskch bikeparkov očakávať. Ako si majú vybrať vhodnú lokalitu na začiatok?

Je integrála povinná? Požičajú alebo opravia mi bike, ak sa mi niečo pokazí? Ako sa jazdí na vleku, ak v stredisku nie je lanovka? Dokážu sa jazdením v bikeparku učiť a postupne sa zlepšovať, alebo tam musia prísť ako „hotoví“ jazdci?

Výber vhodného bikeparku

Skôr než sa vyberiete do bikeparku, by ste mali mať na horskom biku odjazdených zopár stoviek kilometrov, aby ste ho dokázali bezpečne ovládať. V bikeparku sa vám totiž môže stať, že bike bude ovládať vás a takáto strata kontroly môže byť veľmi nebezpečná. Takže jazdenie postojačky dolu kopcom, kontrolované brzdenie, držanie stopy na užšom chodníku, sebaistý prejazd zákrutami a po menších terénnych nerovnostiach by ste mali mať „zmáknuté“.

V popise bikeparkov síce vždy nájdete vetu: U nás si prídu na svoje začiatočníci aj pokročilí jazdci!, ale pojem začiatočník je relatívny a predstavy o trati vhodnej pre neho sa rôznia. V niektorom bikeparku to môže byť široká zvážnica, ktorá je pre väčšinu bikerov nudná, no v inej lokalite trail plný kameňov, vyjazdených stôp, zákrut v strmšom svahu či úzkych lávok, čo nie každý zvládne.

To, že je takýto trail v bikeaprku najľahší zo všetkých, ešte neznamená, že je vhodný pre začiatočníkov. Značenie  náročnosti by sa malo riadiť medzinárodným štandardom IMBA (biela, zelená, modrá, čierna a dvojitá čierna), ale mnohé bikeparky označujú náročnosť svojich tratí podľa značenia lyžiarskych zjazdoviek, teda najľahšia modrá, stredná červená a ťažká čierna, preto sa nedajte pomýliť.

Našťastie na Youtube nájdete množstvo videí z prejazdov tratí urobených kamerou na helme, takže si o náročnosti vybraného bikeparku môžete spraviť predstavu vopred.

Bikeparky si väčšina ľudí vyberá aj podľa toho, ako ďaleko sú od miesta bydliska. Slovensko je našťastie malé a máme ich tu hneď niekoľko, pričom ich zoznam nájdete aj v tomto vydaní. Keby sme mali v dobrej viere poradiť začiatočníkom, ktorý by mali skúsiť ako prvý, tak odporúčame Košútku, Kálnicu, Drozdovo alebo Jasenskú.

Na čo si treba dať pri jazdení pozor

Nadšenie je super, ale nepreháňajte to a nechoďte hneď v prvej jazde bomby.

Celý článok si prečítate v aktuálnom vydaní magazínu Biker

Magazín Biker si môžete kúpiť vo vašich novinových stánkoch.

Pridajte sa k predplatiteľom

Aktuality

16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu