Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Kam na bike

Šesť tipov na najlepšie singletracky v Česku 

Jazdíte radi na horských bicykloch v teréne? Potom by ste rozhodne mali vyskúšať niektorý zo singletrackov – úzkych cyklistických tratí s rôznymi stupňami obťažnosti. Na miestach, ktoré vám predstavíme, si užijú všetci – rodiny s deťmi, amatéri aj začínajúci či skúsení terénni cyklisti. 
Biker
1. Singltrek pod Smrkem

Prvá sieť úzkych singletrackových chodníkov vznikla na rozložitých úbočiach horského masívu Smrk v prekrásnej divokej prírode severných svahov Jizerských hôr.

Projektoval ju waleský dizajnér Dafydd Davis uznávaný ako absolútna svetová špička vo svojom odbore. Sieť má všetko, čo by mala mať dobrá „biková“ destinácia: skvelé chodníky, kvalitné nástupné miesto a ľudí, ktorí sa starajú o jej bezproblémový chod. Ponúka trasy v dĺžke spolu vyše 80 kilometrov so štyrmi stupňami obťažnosti. 

Nástupné miesto nájdete v Novom Meste pod Smrkem na pláži prírodného kúpaliska. Pre cyklistov tu vzniklo zázemie Singltrek Centrum s občerstvením a reštauráciou, obchodom s cyklistickými potrebami a oblečením, Test Centrom AGang, umyvárňou bicyklov, WC, sprchami, prezliekarňami, posedením, detským ihriskom, pumptrackom a ubytovaním kempingového typu. 

2. Trutnov trails v Jestřebích horách

Sieť jednosmerných terénnych chodníkov pre horské bicykle nájdete v okolí Trutnova  v lokalite Čížkových kameňov a Jestřebích hôr. Ide o príjemné trasy okorenené nádhernými ďalekými výhľadmi do okolitej krajiny.

V súčasnosti ponúka sieť Trutnov Trails cca 17 km prírodných singletrailov s rôznymi obťažnosťami. Trasy trailov sú navrhnuté tak, aby boli zaujímavé pre všetky kategórie bikerov. Nástupné miesta sú Trailcentrum Lhota pri Trutnove, Bohuslavice, Markoušovice a parkovisko Pod Sedmidomím. 

Zvlnená krajina východného predhoria najvyšších hôr v Česku, príroda plná balvanov, skál  a nádherných lesov je pre horskú cyklistiku ideálna. Jazdu po trailoch môžete doplniť o fantastické cyklovýlety do okolitých Krkonôš, do Adršpachu, Babičkinho údolia alebo Broumovska. 

3. Rychlebské chodníky

Ďalšie chodníky upravené na zábavnú jazdu na horskom bicykli sa začínajú a končia v obci Černá Voda  pri základni a informačnom centre Rychlebských chodníkov.

Prvé trate vznikli zrekonštruovaním starých kamenných loveckých chodníkov, postupne ich doplnili moderné flow traily. V obci Černá Voda sú k dispozícii požičovňa celoodpružených bicyklov, servis a škola jazdy na MTB, informačný servis vrátane zaistenia ubytovania, občerstvenia, cyklopredajňa a umyváreň bicyklov. 

Trasy sa vinú lokalitou Černá Voda; zjednodušene možno povedať, že na sever k Vidnave, Venušiným miskám a Veľkej Kraši mieria tie jednoduchšie, naopak, na juh k Sokolímu vrchu a do okolitých kopcov vedú trate pre skúsených bikerov.

Práve pod Sokolím vrchom objavíte kamenisté traily upravené z pôvodných loveckých chodníkov, pre menej skúsených je potom ideálny trail pozdĺž Černého potoka 

Krásy Česka objavuje aj Jaroslav Kulhavý:

4. SINGLETRAIL Moravský kras

Vyrazte na bicykli do lesov v Moravskom krase. SingleTrail pri Jedovnici sa vlní medzi stromami, nikdy nevedie dlho rovno, príliš z kopca ani do kopca.

Rešpektuje lesné prostredie a robí všetko pre to, aby si široká škála návštevníkov užila jazdu v prírode. Celkom je tu 28 km v teréne na troch okruhoch. Ide o sieť lesných chodníkov (trailov) medzi obcami Jedovnice a Křtiny.  

Základňu pre bikerov objavíte v Jedovnici pri rybníku Olšovec. Predaj nápojov a občerstvenia prebieha cez okienko, ktoré je otvorené za dobrého počasia. 

5. Cyklo aréna Vysočina

V Cyklo aréne Vysočina chodníky nadväzujú na tradíciu MTB pretekania v Novom Meste na Morave a usporadúvajú sa na nich aj vrcholné cyklistické preteky na horských bicykloch. Pre priaznivcov jazdy v teréne je tu pripravených takmer 30 km chodníkov rozdelených podľa 5 stupňov obťažnosti.

Nájdete tu trate od čiernej, imitujúcej trate Svetového pohára, cez modré, oranžové a červené chodníky pre širokú verejnosť až po najjednoduchšiu detskú fialovú a zelenú trasu, ktorá je okrem cyklistov určená aj vozičkárom.

Všetky trasy sú navyše navzájom prepojené a je možné ich rôzne kombinovať. Areál disponuje požičovňou bicyklov, servisom, umyvárňou bicyklov a tiež sociálnym zázemím. 

MTB a gravel okruhy rozširujú singletrackovú sieť v Cyklo aréne Vysočina. Sú naplánované tak, aby vás zaviedli na tie najkrajšie miesta regiónu Novoměstsko.

Nielenže si na nich výborne zašportujete, ale tiež spoznáte atraktívne lokality Žďárských vrchov a okolia Nového Mesta. MTB okruhy sú ideálnym doplnkom singletrackovej siete a tvoria jej logickú nadstavbu.

Všetky okruhy majú východiskový a cieľový bod vo Vysočina aréne v Novom Meste na Morave, kde sú pre cyklistov pripravené všetky doplnkové služby ako servis bicyklov, test centrum, možnosť kúpy príslušenstva, občerstvenie alebo umytie bicykla po jazde.

Najnovšie tu máte tiež možnosť požičať si cyklonavigáciu Mio Cyclo 405. 

6. MTB Beskydy

Všetci nadšení jazdci na horských bicykloch určite ocenia špeciálne trasy pre MTB  v Beskydoch, v regióne Těšínské Slezsko. Projekt MTB Beskydy je turistický produkt zameraný na aktívnu turistiku na česko-poľskej hranici s dôrazom na horskú cyklistiku. 

Horskí cyklisti, sa v Beskydách môžu nechať inšpirovať novým cykloportálom, ktorý predstavuje 36 trás s celkovou dĺžkou 1 627,6 km. Najkratšia z nich má 10 km, najdlhšia hrebeňovka 94 km. Všetky cyklotrasy je možné stiahnuť si do GPS navigácie. 

Viac inšpirácií nájdete na www.ceskojede.cz a www.kudyznudy.cz

Vaše komentáre

Aktuality

11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

09:46 Video: Premrznutého Mattiasa Skjelmoseho museli odniesť v rukách pred koncom Valónskeho šípu.

Dánsky pretekár tímu Lidl-Trek odstúpil z ardénskej klasiky 40 km pred cieľom. Preteky poznačilo chladné a daždivé počasie, ktoré vyradilo mnohých favoritov a preteky dokončilo len 44 cyklistov zo 175 štartujúcich.

09:32 Stevie Williams bol najsilnejší v stúpaní Mur de Huy a na Valónskom šípe dosiahol najväčší úspech v kariére.

Britský jazdec tímu Israel-Premier Tech zaútočil 300 metrov pred cieľom a zvíťazil pred druhým Kevinom Vauquelinom (Arkéa-Samsic) a Maximom Van Gilsom (Lotto-Dstny).

Včera 12:11 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Včera 10:42 FMBA, Crankworx a jazdci sa dohodli na spoločných podmienkach ako zachovať najvyššiu úroveň slopestyle pretekov.

Po tom čo elitní slopestyle jazdci nenastúpili do pretekov v rámci Crankworx Rotorua sa začalo rokovať o tom, ako najvyššiu úroveň zachovať. Jazdci boli frustrovaní z podmienok, za ktorých ďalej neboli ochotní zúčastňovať sa pretekov.

Zavrieť reklamu