Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Kam na bike

Toto sú najlepšie traily a cyklotrasy v Bardejove a okolí

Robia sa tu pravidelné brigády a údržba, vďaka čomu sú traily vždy výborne zjazdné. Ešte v minulom roku sa tu urobilo aj nové značenie, ktoré predstavuje ďalší krok pre komfort jazdcov.
Biker

Bardejovské Kúpele a mesto Bardejov sme v redakcii Bikera navštívili už niekoľkokrát a vždy to boli pamätné výjazdy. A keďže sa všetky nedávne reštrikcie konečne uvoľnili, vybrali sme sa s radosťou preskúmať, čo je nové na opačnom konci Slovenska.

„Slobodnej“ jari sme sa nevedeli všetci dočkať a teraz si ju môžeme konečne vychutnať. A v Bardejove nám to vyšlo dokonale. Mesto opäť žije, v okolí hradieb dýcha zeleňou a víta nás svojou jedinečnou atmosférou, ktorú asi netreba veľmi predstavovať.

Toto šarišské mesto je od roku 2000 zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Jedinečnou časťou je obdĺžnikové Radničné námestie s nádhernými gotickými meštianskymi domami, Bazilikou minor sv. Egídia či s bývalou mestskou radnicou – prvou renesančnou stavbou na území Slovenska.

Nemenej zaujímavou súčasťou mesta je jeho zachovalý systém opevnenia. Kým v iných mestách vyrástli na mieste hradieb paneláky, tu si to postrážili a aj vďaka tomu môžu byť Bardejovčania na svoje mesto právom hrdí. A nielen na mesto, ale aj na možnosti aktívneho života na bikoch či trekoch.

V Bardejove nespia na vavrínoch

Aby tu mali domáci možnosť aktívne žiť a aby sem radi prichádzali aj návštevníci, o to sa tu snaží občianske združenie Liečivé singletracky, ktoré má tento rok v pláne údržbu singlov a postupné budovanie drevených lavíc, dropov a prekážok.

Ľudia, ktorí stoja za týmto občianskym združením, chcú, aby si mali aj mladší kde cvičiť techniku a starší a rýchlejší zasa mali zábavu a nemuseli riešiť, kam za ňou cestovať. Tento rok chce OZ Liečivé singletracky vybudovať nový, najdlhší trail, čaká sa už len na vybavenie povolení.

Takisto sa rozbieha spolupráca s doménou Traildeer.com, čo Bardejovčanom a návštevníkom prinesie ďalšie možnosti zážitkov.

Veľa sa tu zároveň už urobilo. Ešte pred niekoľkými rokmi sa medzi Bardejovom a kúpeľmi nedalo prejsť po chodníku. V roku 2018 však spojil singletrack Herkules Bardejov s kúpeľmi a spolu s lokálnymi Liečivými singletrackmi priviedol do mesta množstvo bikerov.

Singletrack s dĺžkou cca 1,3 km sa začína pri benzínovej pumpe Slovnaft na konci Bardejova a končí na začiatku kúpeľov, kde sa napája na asfaltový chodník.

Trail kopíruje terén, prispôsobuje sa prírode, stromom a svahu a nevyžiadal si výruby stromov. Navyše je vysypaný kamennou drvinou a tak je zjazdný aj po daždi. Teší sa veľkej obľube všetkých bežcov, turistov, bikerov, ale aj ľudí dochádzajúcich do práce z okolitých obcí na bicykloch.

Obnovená rozhľadňa

Obľúbeným cieľom výletov sa stala aj rozhľadňa Kamenná hora, na ktorú vedie z Bardejova červená značka a z ktorej je nádherný výhľad predovšetkým na mesto a okolitú prírodu.

Rozhľadňa je ľahko prístupná aj pre malé deti, poskytuje tak možnosti aktívneho trávenia času pre celé rodiny. Kto má záujem, môže na otvorenom ohnisku vedľa rozhľadne opekať a sedieť na lavičkách.

Najmenší návštevníci si pritom môžu rozširovať svoje vedomosti informáciami o prírode z náučných tabúľ, ktoré boli inštalované na prvom poschodí rozhľadne.

Liečivé singletracky

Príjemným vrstevnicovým trailom sa dá od rozhľadne prejsť až do sedla Čerešňa, ktoré je cieľom mnohých bikových fajnšmekrov. Zaparkovať môžete aj priamo v stredisku Lipka pri základni trailov, odkiaľ sa lesom dostanete na asfaltku, ktorá vedie rovno na vrchol k singlom.

Lokálne Liečivé singletracky sú priamo nad Bardejovskými Kúpeľmi a ponúkajú spolu viac ako 6 km trás, ktoré sa dajú pre svoju zábavnosť jazdiť dookola.

Čerešenka je výšľapový singel, ale dá sa zjazdiť aj smerom nadol. Napoleon je zase zjazdový, stredne náročný technický trail, ktorý obsahuje občasné úzke pasáže a kamene. Rodinný singel je pre dobrého jazdca fakt „cool“ a rýchly, no pre rodinky je stále pohodový.

Odporúčame prejsť aj kyslíkovú dráhu, na ktorej ústi Rodinný singletrack. Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch má dĺžku 1 km a je na nej štrnásť stanovíšť, na ktorých sú relaxačné a pohybové cvičenia. Pôvodná kyslíková dráha bola vybudovaná v roku 1974, ale časom sa jej drevené zariadenia znehodnotili.

Pracuje sa aj na okruhu Ostrá Hôrka, ktorý bude po novom primárne určený ako cyklochodník a XC okruh. Spolu zahŕňa tri okruhy, pričom najdlhší meria 3,5 km, stredný 1,5 a najkratší 1 km.

Novinka Kráľovský singletrack

Prvou vizitkou občianskeho združenia Liečivé singletracky bolo vybudovanie Kráľovského singletracku dobrovoľníkmi a to pomocou projektu, ktorý vyhralo pre mesto od Raiffeisen banky.

Tento singel sa bude ďalej upravovať a vzniknú na ňom zaujímavé prekážky, aby si ho vedel užiť aj náročný jazdec. Práve náročný singel totiž doteraz chýbal v ponuke tratí, takže ľudia zo združenia sú veľmi radi, že sa im podarilo dielo, kde sú strmé pasáže, voľné kamene, kompresie a korene.

Do budúcna na ňom chystajú ale ešte aj tak nejaké úpravy. Treba tiež povedať, že tento singel bol kopaný kompletne ručne, bez techniky, keďže cieľom bolo vybudovať prírodný trail, čo sa aj naozaj podarilo uskutočniť.

Cyklotrasy v regióne

Ak sa budete chcieť vydať aj trochu ďalej za hranice mesta, čakajte niekoľko stoviek kilometrov cyklotrás, ktoré vedú najmä po menej frekventovaných asfaltových alebo poľných cestách.

Od konca roka 2018 spojil slovenské a poľské kúpeľné pohraničné obce a mestá 230 km dlhý cyklistický okruh. Jedným z cieľov bolo aj vytvorenie poľsko-slovenského turistického produktu na lepšie využitie kultúrneho a prírodného dedičstva pohraničia.

Aquavelo spája viaceré slovenské a poľské kúpeľné mestá pohraničia, ako sú Krynica, Muszyna, Piwniczna, Szczawnica, Vyšné Ružbachy, Stará Ľubovňa, Ľubovnianske Kúpele, Bardejov a Bardejovské Kúpele, ale aj ďalšie samosprávy na oboch stranách hranice. Treba už len dúfať, že sa tam bude dať čoskoro dostať…

Čo povedať na záver? Na sezónu sú v Bardejove dobre pripravení, robia sa tu pravidelné brigády a údržba, vďaka čomu sú traily vždy výborne zjazdné. Ešte v minulom roku sa tu urobilo aj nové značenie, ktoré predstavuje ďalší krok pre komfort jazdcov.

Posunom je aj spolupráca so strediskom Lipka, kde nájdete hotel s reštauráciou a s dostatkom miesta na parkovanie. Vyskúšať tu môžete športové rýchle menu a dokonca aj saunu a výrivku, ktoré sú k dispozícii priamo v budove.

Hneď pri Lipke, kde je zároveň základňa trailov, sa podarilo vybudovať aj malú umývaciu stanicu. Samozrejme, treba k tomu povedať, že napredovať a udržiavať vybudované traily sa darí aj vďaka dôvere sponzorov. 

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu