Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

Návod: Ako by mala vyzerať ideálna desiata na cyklovýlet

Ak doplníte spálené kalórie gulášom s piatimi knedľami a zapijete to pivom, ďalšie kilometre budú utrpenie.
Biker
Návod: Ako by mala vyzerať ideálna desiata na cyklovýlet

Playful happy young couple eating energy bars while taking a break from an early morning bicycle ride by the lake or river. Active and healthy lifestyle

Chystáte sa na celodenný cyklovýlet? V tom prípade sa zrejme nezaobídete bez dobrej energie v podobe kvalitného jedla, ktoré si vezmete so sebou. Prípadne sa môžete spoliehať na to, že cestou stretnete bufet, v ktorom sa najete.

Ak však doplníte spálené kalórie gulášom s piatimi knedľami, ktorý zapijete pivom, potom zrejme vaše ďalšie kilometre budú utrpenie. Nohy vás nebudú počúvať, žalúdok sa stane ťažším a namiesto toho, aby ste po jedle nabrali novú energiu, budete skôr zrelí na spánok.

V dnešnom článku vám preto dáme pár rád, ako doplniť energiu v momente, keď už nemáte silu ísť ďalej a cieľ je ešte stále ďaleko. Zároveň pridáme tipy na jedlá, ktoré vás zasýtia na dlhšiu dobu a príliš nezaťažia žalúdok.

Ako by mala vyzerať ideálna desiata cyklistu?

Ak sa popoludní chystáte na hodinové bicyklovanie po okolí, nie je nutné so sebou nosiť desiatu. Bohato bude stačiť, keď sa najete pred cyklistikou a po nej si klasicky dáte večeru. Zabúdať by ste však nemali tiež na dostatočnú hydratáciu.

Každý človek by mal za deň vypiť 30 – 45 ml tekutín na kilogram svojej telesnej hmotnosti. Počas fyzickej aktivity potreba piť ešte viac stúpa. Tým pádom má určite zmysel zobrať si so sebou fľašu s vodou.

Pri dlhšom výlete môžete využiť aj iontové nápoje, ktoré telu doplnia elektrolyty stratené potením. Medzi tie najdôležitejšie patria napríklad sodík a draslík, ktoré sa podieľajú na správnej hydratácii organizmu.

Výnimkou nie je ani vápnik, ktorý ovplyvňuje svalovú kontrakciu, a zabúdať by ste nemali ani na dôležitosť horčíka, ktorý pomáha predchádzať kŕčom a prispieva k zníženiu únavy či vyčerpania.

Ak plánujete výjazd na niekoľko hodín, má zmysel riešiť otázku, čo zjete, keď budete potrebovať doplniť energiu a nechcete zbytočne zaťažovať trávenie.

V opačnom prípade by ste mohli ten vyprážaný syr s hranolkami a tatárskou omáčkou z bufetu po ceste naozaj ľutovať. Snažte sa zvoliť takú desiatu, ktorá obsahuje nižšie množstvo tuku. Ten sa totiž zo všetkých makroživín vstrebáva najdlhšie, čo nie je žiadúce od jedla konzumovaného počas športu.

Zamerajte sa preto na stravu, ktorá bude zložená prevažne zo sacharidov, prípadne z bielkovín. Sacharidy vám poslúžia ako primárny zdroj energie. Bielkoviny vás zasýtia a podporia regeneráciu.

Po čom teda siahnuť?
  • ovocie, ktoré sa v ruksaku nezdeformuje – jablko, hruška, prípadne lyofilizované ovocie
  • proteínové tyčinky a sušienky
  • energetické tyčinky, flapjacky, raw tyčinky a pod.
  • energetický gél ReCharge
  • sušené mäso – jerky

Čo si dať na obed počas cyklovýletu?

Ak vyrážate na celodenný cyklovýlet, je dobré myslieť aj na obed a výdatnejšiu desiatu. Počas niekoľkohodinovej jazdy v teréne budete mať veľký výdaj energie, ku ktorému sa zrejme pridá aj obrovský hlad. S ním je potrebné rátať už predtým a dobre sa pripraviť. Opäť sa snažte o to, aby ani hlavný chod nebol príliš bohatý na tuky.

Zabaliť si môžete napríklad:
  • obložené celozrnné pečivo so šunkou, syrom, vajíčkom a zeleninou
  • pečivo s konzervou tuniaka či sardiniek a zeleninou
  • cestovinový šalát s mäsom či rastlinnou alternatívou a zeleninou

Pokiaľ so sebou nechcete voziť krabičky s jedlom, môžete sa najesť aj v reštaurácii, ktorú máte po ceste. Aj na túto možnosť sa však skúste pripraviť.

Zistite si, aké podniky máte na vašej trase a čo všetko ponúkajú. Obedové menu si potom naplánujte na mieste, kde sa dá vybrať aj ľahšie jedlo, po ktorom budete schopní vyraziť vpred ďalším kilometrom.

Čo by mal obed v reštaurácii obsahovať?
  • zdroj bielkovín – chudé mäso, ryby, rastlinné alternatívy mäsa, vajcia, prípadne strukoviny
  • zdroj sacharidov – ryžu, cestoviny, kuskus, bulgur, quinou, zemiaky, batáty
  • zeleninu alebo ovocie
  • nápoj pre doplnenie stratených tekutín

Ako vidíte, strava na cyklovýlete nie je žiadna veda. Ak vás však čaká dlhšia trasa, je nutné urobiť si dostatočné zásoby kvalitných potravín. Tie vám doplnia energiu spálenú športom.

Myslite tiež na to, že sa vaša cyklistika môže natiahnuť, a tak si radšej zbaľte aj núdzovú desiatu navyše. Určite totiž nechcete byť desiatky kilometrov od cieľa bez jedla a vody.

Ak si so sebou na desiatu vezmete tyčinky a podobné dobroty, nezabudnite, že obaly nepatria do prírody. Vyhraďte si na ne časť ruksaku, z ktorej ich potom vyhodíte do príslušných košov buď po ceste, alebo v cieli. Týmto jednoduchým krokom môžete aj vy pomôcť chrániť prírodu. Tak, nech vám to šlape!

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu