Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Kam na bike

Sprievodca po najlepších cyklistických destináciách v Európe: Cyprus

„Ak budete mať dosť horských výšľapov, medzi mestami Paphos a Larnaca vás čakajú príjemné nížiny.“
Biker
Sprievodca po najlepších cyklistických destináciách v Európe: Cyprus

Cyprus je pri dĺžke letu z Viedne o čosi bližšie ako Tenerife, ale čo sa týka možností s rôznou nadmorskou výškou a populácie (asi 1,17 mil., na Tenerife okolo 933-tisíc), sú si veľmi podobné. Cyprus je však rozlohou štyrikrát väčší, a preto tam máte oveľa väčší pokoj ako na turisticky rušných cestách okolo sopky Mount Teide, ktorej národný park ročne navštívia vyše 4 mil. ľudí.

Jar na Cypre je veľmi príjemná, pričom počas marca a apríla sa priemerné teploty pohybujú od 16 – 21 °C. Vtedy sa môžete vydať aj na horské cesty pohoria Troodos s najvyšším vrchom Mount Olympus, ktorý sa týči do výšky 1 952 metrov. Nezabudnite si však do týchto výšok aj počas jarných mesiacov pribaliť čosi teplejšie, lebo nad výškou 1 000 metrov môže teplota klesnúť aj pod 10 °C.

Ak budete mať už dosť horských výšľapov, medzi mestom Paphos na západe a Larnacou na východe vás čaká komfortná nížina s príjemnými cyklotúrami.

Grécka časť Cypru – Cyperská republika je od roka 2004 členom EÚ. Okrem Cyperskej republiky je na ostrove Cyprus aj Severocyperská turecká republika, štát, ktorý medzinárodne  uznáva iba Turecko. Vznikol odtrhnutím severnej časti ostrova od pôvodného Cypru. Medzi Cyperskou republikou a Severocyperskou tureckou republikou vedie tzv. zelená línia, ktorá je demilitarizovaným územím kontrolovaným mierovými silami OSN. Nárazníková zóna OSN pretína aj mesto Nikózia, ktorá je hlavným mestom oboch republík.

  • Ako letieť Do mesta Paphos na gréckej časti ostrova sa dostanete z Bratislavy najlacnejšie cez nízkonákladovú spoločnosť Ryanair. Spiatočnú letenku kúpite už za 34,23 eura/os. + bicykel 60 eur/1 cesta.
  • Musíte vyskúšať  25. – 27. marca 2022 sa uskutočnia trojdňové preteky Škoda Gran Fondo Cyprus, ktoré majú celkovú dĺžku 245,5 kilometra a sú určené všetkým cyklistom. Sú to preteky, na základe ktorých sa môžete kvalifikovať na UCI Gran Fondo World Champs v Trente.
  • Kde sa ubytovať Columbia Beach Resort (columbiaresort.com) je 5-hviezdičkový rezort na juhu ostrova na brehu veľkej zátoky Pissouri Beach a vzhľadom na jeho úroveň aj ceny začínajú od 146 eur za noc. Cenovo priateľskejší je napríklad Kotzias Hotel Apartments, ktorý sa tiež nachádza na Pissouri Beach.
  • Obchod s bicyklami Ramo Pro Cycling (Ramoprocycling.cc) v Limassole ponúka zájazdy, organizuje tréningové tábory a požičiava bicykle.
  • Ikonický výšľap Kato Platres – Mt. Olympos, vzdialenosť: 15,32 km, priemerný sklon: 7 %, rekord muži: Alex Schnerrow (50:41 min.), rekord ženy: Alina Mylka (1:08:34 hod.)

 

 

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

23.04.2024 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu