Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Adam Rojček vyhral prvé kolo SPDH 2021 v Košútke

Konečne sa uvoľnili opatrenia a jazdilo sa až sa prášilo. Prvé kolo SPDH v sezóne 2021 odštartovalo na Košútke.
Biker
Foto: @honzamalemfotografem / Honza Křenek

Text: Natália Šoltésová / OKӨEVERYWHERE

Uplynulý víkend 5.-6. júna sa konalo 1. kolo Slovenského pohára v zjazde (SPDH), na ktorý sme sa už všetci tešili, bol to skôr taký “mini oslavný festival” jazdenia na bicykloch spojený s uvoľnením opatrení počas pandémie. A veruže vypálil na jednotku.

Po dlhých mesiacoch trénovania sa konečne mohli všetci jazdci stretnúť a spolu si zatrénovať, či tešiť sa z toho, že môžu len tak po dlhej dobe pokecať. Boli sme však na pretekoch, a preto ste v nedeľu počas finále, mohli na kopci vidieť aj takú správnu priateľskú rivalitu. Tá však k pretekaniu určite patrí.

Deň po dni

V piatok okolo obeda sme prišli do bikeparku Košútka. Začali sa stavať depá a postupne chystať bicykle. Niektorí jazdci išli na trackwalk, aby si mohli pozrieť, ako trať vyzerá a ktoré stopy približne budú jazdiť. Kto stihol, otočil aj pár jázd.

V sobotu po registrácii mali jazdci klasický tréningový deň. Počasie bolo po týchto upršaných dňoch dosť horúce. Trať bola suchá a riadne sa z nej prášilo.

„Sobotňajší tréning na trati nám dáva celkom zabrať. Je mega sucho a vyzerá, že to tak zostane, takže trošku bojujeme, ale je to lepšie, ako keby má pršať a všetko dôležité sa udeje zajtra,“ hovorí o sobote Rasťo Baránek (Kellys Factory Team).

Martin Knapec z CTM Racing Team prezradil, že má aj trošku obavy, keďže jazdí primárne už inú disciplínu: „Trať je veľmi rýchla a zjazdová. Trošku mám z toho strach, keďže zjazd je rýchlejší a moje ambície sú v endure. SPDH idem tento rok preto, aby som sa zlepšil v rýchlosti a technike. Minulý rok som pociťoval, že mi to trochu chýba.“

Počas sobotňajšieho tréningu si Mišo Kolář (OKӨEVERYWHERE RACING) praskol zápästie a tak si na jeho premiéru v zjazde bude musieť ešte zopár týždňov počkať: „Trať som mal už celkom najazdenú. Cítil som sa dobre, čo viem aj z predchádzajúcich časov, ktoré boli na moje pomery celkom dobré. Tešil som sa na svoju premiéru, no začal som príliš špekulovať nad jednou stopou, ktorá má nakoniec vyšla draho.“

V nedeľu som si na trati všimla mladých jazdcov, ako napríklad Riška Tandaru (CTM), ktorý na mňa na raňajkách pôsobil ako malé chlapčiatko. Keď však okolo mňa prefrčal, neverila som, že má len 11 rokov. Za povšimnutie stojí aj talentovaná Vanesa Petrovská (Deem Racing), ktorá to natrela nejednému pretekárovi.

Aktuálny majster Slovenska v endure Šimon Rus z OKӨEVERYWHERE RACING sa už tešil na finále: „Máme tu race day. Trať je po včerajšom večernom daždi trochu naslizlá, tak uvidíme ako to pôjde. Držte palce.“

Publikum bolo hlasné

Všetci návštevníci v bikeparku Košútka, ktorí sa prišli pozrieť na preteky a podporiť svojich kamarátov či obľúbených jazdcov boli skutočne skvelí.

V niektorých pasážach sa atmosféra doslova rovnala aj sveťákom, kde ľudia skandovali, zapínali motorovú pílu či búchali so starými rajdami do ráfika. Atmosféra vás hneď pohltila.

Kto stál na stupni víťazov?

Semifinále bolo naozaj tesné a chalani sa riadne hecli. Rozdiely v čase boli minimálne. Vo finálnej jazde v kategórii Muži Elite zvíťazil Adam Rojček (Banshee Racing Brigade) s najlepším časom 02:07.74 min.

Takmer o 1,5 sekundy zvíťazil nad Rasťom Baránkom (Kellys Factory Team), ktorý skončil na 2. mieste. Na 3. mieste bol Antonín Král (Kellys Factory Team). Kategória Ženy Elite zvíťazila Vanesa Petrovská (Deem Racing) s náskokom 4,73 sekundy a výsledný čas mala 02:30.10 min.

Najbližšie sa vidíme na enduro pretekoch, ktoré sa budú konať 27.6.2021 vo Veľkej Rači. Tešíme sa na všetkých, ktorí si prídu zajazdiť či nasať dobrú atmosféru.

Fotogalériu z pretekov nájdete tu.

Výsledky 1. kola SPDH Košútka 2021
20210606_spdh_kosutka

 

 

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu