Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Komponenty

Test: Merač výkonu Stages Dura-Ace G3 L-R

Hodnotenie: 4/5
999
Biker
Test: Merač výkonu Stages Dura-Ace G3 L-R
  • Plusy Výborné kľuky, spoľahlivý, presný.
  • Mínusy Za obojstranné meranie výkonu si priplatíte.
  • Čo my na to Všetko, čo môžete od merača výkonu chcieť.
  • www.stagescycling.eu

Merače výkonu umiestnené v kľukách či pavúku sa síce vymieňajú ťažšie ako tie v pedáloch, no sú presnejšie, spoľahlivejšie a menej náchylné na poškodenie. Väčšine jazdcov bude stačiť merač umiestnený len v ľavej kľuke – je dostatočne presný a stojí omnoho menej.

Pokiaľ však hľadáte každý ušetrený watt a stotinku, zrejme si radi priplatíte za taký, ktorý má snímače v oboch kľukách. Tento merač výkonu pomohol zaznamenať víťazstvá na posledných troch ročníkoch Tour De France. Nájdete ho tiež na všetkých bicykloch tímu Ineos.

Štandardnú cenu kľúk Dura-Ace navýšia dva merače výkonu o viac ako sedem stoviek. Výsledná cena je však porovnateľná s väčšinou priamych konkurentov a je nižšia než merač výkonu, ktorý ponúka samotné Shimano. Merač SRAM Red AXS stojí menej, no má trochu špecifickejšiu funkciu. A ak netrváte na topmodeli kľúk, verzia na kľuky Shimano Ultegra je ešte lacnejšia.

Polykarbonátové snímače sa montujú na vnútornú stranu ľavej kľuky a na bok tej pravej. Každý z nich napája jedna veľmi bežná gombíková batéria CR2032, ktorá vydrží približne 150 – 200 jazdných hodín. LED-ky vám ukážu stav nabitia pri zapínaní.

Merače sa dajú pripojiť pomocou protokolu ANT+ alebo Bluetooth Smart. Aktualizácie firmvéru sa dejú bezdrôtovo. Po spárovaní s počítačom na riadidlách odporúča Stages pred každou jazdou urobiť kalibráciu, ktorá zoberie do úvahy vonkajšiu teplotu aj variácie v spojení kľúk s bicyklom.

Našťastie ide o jednoduchú sekvenciu úkonov, ktorá trvá približne 30 sekúnd. Hlavný merač výkonu je ten pripevnený k ľavej kľuke. Ten prijíma a spracováva signály aj z pravého merača. Super je, že ak dôjde batéria len v jednom z nich, systém naďalej funguje ako jednostranný merač výkonu.

Zapínanie je automatické – stačí pohnúť bicyklom. Aj keď sme mali Garmin v aute, spojil sa s meračmi v garáži o 5 metrov ďalej. Kadenciu meria akcelerometer a gyroskop v rozsahu 20 – 220 ot./min. Výkon je zas meraný v rozsahu do 2 500 wattov s udávanou odchýlkou maximálne 1,5 percenta. Systém Active Temperature Compensation má zabezpečiť presnosť bez ohľadu na ambientnú teplotu.

Ak merač pripojíte prostredníctvom ANT+, zobrazí celkový výkon, jeho rozloženie medzi pravou a ľavou nohou, kadenciu, hladkosť pedálovania a efektivitu krútiaceho momentu.

Bluetooth k údajom pridá inteligentný výkon, inteligentné rozloženie výkonu a inteligentnú kadenciu. Ak použijete cyklopočítač Stages Dash, zaznamenáva sa viacero ďalších dátových polí spätých s údržbou. Dá sa stiahnuť aj appka Stages, ktorá tiež rozšíri systém o pár užitočných funkcií.

Počas testovania sme údaje z tohto merača porovnávali s naším redakčným Quarqom. Skúšali sme ho tiež spojiť s troma rôznymi cyklopočítačmi. Po dvoch mesiacoch jazdenia môžeme skonštatovať, že Stages LR poskytuje stabilné a presné údaje, ktoré sa prakticky dokonale zhodujú s údajmi z nášho vlastného merača. Nikdy sa nám nestalo, že by spojenie spadlo. Skvelá je aj rýchlosť prenosu a údaje na displeji sa menia takmer v reálnom čase.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

Včera 16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

Včera 15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

Včera 11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

Včera 10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu