Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

SRAM predstavil najlacnejšie elektronické MTB radenie GX Eagle AXS

Za cenovo dostupnejšiu elektroniku na svoj horský bicykel zaplatíte 620 eur.
Martin Sarvaš
SRAM predstavil najlacnejšie elektronické MTB radenie GX Eagle AXS

SRAM predstavil úplne nové elektronické radenie pre horské bicykle a po drahších modeloch X01 AXS a XX1 AXS prichádza cenovo dostupné GX Eagle AXS.

Sada GX Eagle AXS pre upgrade obsahuje prehadzovačku, ovládač (ktorý poznáme ako páčku prehadzovača), batériu a nabíjačku. Celá sada sa predáva za 620 eur.

Hmotnosť všetkých komponentov aj s batériou či objímkou ovládača má 545g.

Detaily prehadzovačky SRAM GX Eagle AXS

Nová prehadzovačka GX Eagle AXS si, samozrejme, brala vzor i technológie od pokročilejších modelov X01 a XX1 AXS – má rovnakú klapku (Type-3 Roller), ktorá znižuje nárazy reťaze o rám a tiež využíva ochranný systém, ktorý chráni prehadzovačku pri nárazoch.

Tak, ako aj zvyšok modelov AXS, aj nové GX je kompatibilné s najnovším rozsahom kaziet SRAM-u (10-52), ale funguje tiež so staršími a menšími kazetami (10-50).

Motor prehadzovačky je poháňaný rovnakou batériou, akú SRAM využíva u svojich sedloviek RockShox AXS Reverb či všetkých ostatných radeniach AXS. SRAM tvrdí, že motor nového GX Eagle AXS je identický s vyššími modelmi X01 Eagle AXS a XX1 Eagle AXS.

Ochranný systém Overload Clutch umožňuje prehadzovačke „uhnúť sa“ v prípade nárazu. Pri náraze sa v tom istom momente odpojí prevodovka motora, takže prehadzovačka sa skutočne doslova uhýba. Po náraze sa motor prehadzovačky opäť spustí a vráti sa do pôvodnej polohy.

SRAM očakáva, že tento dizajn zabezpečí dlhšiu životnosť, že prehadzovačka sa pri nárazoch nepoškodí.

Vonkajšia časť prehadzovačky GX Eagle AXS „klietka“ je vyrobená z ocele, nie z karbónu resp. hliníku, ako u X01 a XX1.

Prehadzovačka sa dá zamknúť, rovnako ako je to možné u mechanickej verzie, pre pohodlnejšiu manipuláciu pri vyberaní kolesa. Na prehadzovačke sú tiež nastavovacie skrutky pre vrchný a spodný doraz.

Tak isto, ako všetky ostatné radenia AXS, aj nové GX využíva moderný dizajn – poloha prehadzovačky je viac vpredu, čo znamená, že reťaz prechádza väčšou časťou kazety. To by malo zabezpečovať lepšie radenie i životnosť kazety a reťaze.

Detaily ovládaču SRAM GX Eagle AXS

Aj keď vizuálne je takmer identický s ovládačmi X01 a XX1 AXS, páčka GX Eagle AXS nevyužíva najnovší dizajn Rocker Paddle, ale má svoj vlastný dizajn.

Ovládač GX Eagle AXS je kompatibilný s objímkami Matchmaker (pri ktorej môže byť namontovaný na akúkoľvek kompatibilný brzdu), ale v balení je aj samotná objímka, takže môže byť namontovaný na riadidlá aj samostatne.

Ovládač má tri miesta stlačenia, ktorých funkcie sa dajú ľubovoľne nastaviť cez aplikáciu. Pôvodne je nastavené spodné tlačidlo ovládača pre radenie na ťažšie prevody a vrchné/zadné tlačidlo pre radenie na ľahšie prevody.

Je kompatibilný so všetkými súčasnými komponentami AXS, vrátane RockShox Reverb a RED eTap AXS a je napájaný malou batériou CR2032, takže náhradné diely by nemali byť problém.

S prachom či vodou by nové radenie GX Eagle AXS nemalo mať žiadny problém a má certifikát IP69K, čo je najlepšie možné hodnotenie pri certifikátoch IP.

V aplikácii SRAM AXS sa dá prispôsobiť, ktorým tlačidlom chcete radiť na ľahšie / ťažšie prevody. Dá sa tiež nastaviť, o koľko prevodov chcete prehodiť pri dlhšom stlačení tlačidla – o jeden, dva, tri prevody, alebo si môžete nastaviť radenie viacerých prevodov bez obmedzenia.

V aplikácii tiež vidíte, na ktorom prevode je v danom momente prehodené a tiež, v ktorej polohe sa nachádza z 31 mikronastavení.

Batéria

Pri plnom nabití by mala prehadzovačka GX Eagle AXS vydržať okolo 20 hodín jazdy. Ovládač má omnoho dlhšiu výdrž a bez výmeny batérie by mal vydržať až dva roky.

Prehadzovačka i ovládač majú LED indikátory, ktoré ukazujú stav batérie – zelená znamená plné / takmer plné nabitie, červená znamená okolo 50% a ak začne indikátor blikať na červeno, znamená potrebnú výmenu alebo nabitie batérie. Stav batérií sa dá jednoducho sledovať cez aplikáciu AXS.

Kompatibilita

Maximálna kompatibilita bola pri vývoji kľúčovým faktorom, pretože sa predáva ako upgradovacia súprava a nie ako celá sada radenia so všetkými komponentmi.

Radenie SRAM GX Eagle AXS je kompatibilné s akýmkoľvek súčasným pohonom zo série Eagle – SX Eagle, NX Eagle, GX Eagle (mechanické), X01 Eagle mechanické aj elektronické, a XX1 Eagle mechanické aj elektronické.

Nové radenie je tiež kompatibilné s cestnou sadou SRAM RED eTAP AXS, takže by ste si mohli vyskladať aj cestný či gravel bicykel s 12-rýchlostnou sadou GX Eagle AXS. SRAM však neodporúča párovanie prehadzovačky Eagle s kazetou a reťazou RED.

Ceny

Celá upgrade sada SRAM GX Eagle AXS s prehadzovačom, ovládačom, batériou, nabíjačkou a objímkou pre ovládač stojí 620 eur.

Samotná prehadzovačka GX Eagle AXS stojí 284 eur. Kryt na batériu sa predáva samostatne za 20 eur. Ovládač GX Eagle AXS stojí 155 eur.

Ak by sme dali dohromady všetky komponenty sady GX – kľuky, prevodník, kazetu a reťaz, celá sada v tomto zložení by stála 1022 eur.

Pre porovnanie, celá mechanická sada GX Eagle stojí 555 eur.

Vaše komentáre

Aktuality

10:27 Detaily 4. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Etapa v štýle monumentu Miláno-San Remo má dĺžku 190 km a prevýšenie 2079 m. V závere sa očakáva hromadný šprint, aj keď stúpanie Capo Mele tesne pred cieľom môže narušiť plány šprintérov.

09:47 Video: Christian Arehart skočil prvý quad backflip na MTB a už o pár dní ho môžete stretnúť na Bikefeste!

Mladý jazdec z Ameriky sa zapísal do histórie MTB a najmä disciplíny slopestyle veľkými písmenami. Podarilo sa mu ako prvému na svete ustáť quad backflip (štvorité salto vzad) na horskom bicykli. Christian Arehart sa už v minulom roku predstavil na Bikefeste a patril k najviac party ľuďom na kopci. Tento rok ho v Kálnici uvidíme znova a medzičasom sa z neho stala svetová hviezda.

Včera 17:40 Pogačar útočil na šprintérov, ale napokon bol v tretej etape Giro d’Italia najrýchlejší Tim Merlier.

Merlier zvíťazil v hromadnom šprinte pred Jonathanom Milanom a Biniamom Girmayom.

Včera 15:02 Skvelú formu v úvode sezóny potvrdil Denis Kohút, ktorý vyhral prvé kolo Slovenského pohára v zjazde na Košútke.

Prvý pretekársky víkend majú za sebou aj slovenskí zjazdári. V bikeparku Košútka neďaleko Hriňovej sa cez víkend odjazdilo prvé kolo slovenského pohára v zjazde. V ženskej kategórii bola najrýchlejšou pretekárkou Vanesa Petrovská.

Včera 12:37 Fotogaléria: Najlepšie zábery z prvého kola Svetového pohára v zjazde v škótskom Fort William.

Preteky vyhrali úradujúci víťazi svetového pohára z roku 2023 Vali Höll a Loic Bruni.

Zavrieť reklamu