Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Inzercia

Vyskúšali ste už oválny prevodník?

Ak nie, novou motiváciou do sezóny pre vás určite bude jazdiť a ešte viac sa baviť.
Biker
Vyskúšali ste už oválny prevodník?

Ovál je ideálny pre amatérskych cyklistov. Profesionáli a poloprofesionáli majú perfektnú techniku. Majú krásny švih a točia perfektné „kruhy“. U nich je najmenšia pravdepodobnosť zvýšenia výkonu z prechodu na ovál, pretože ich šliapanie je už takmer dokonalé.

My ostatní často bojujeme s technikou šliapania do pedálov jednoducho preto, lebo netrávime od malička každý deň na bicykli, aby sme si túto zručnosť osvojili.

Ovály však zažiaria u nás hobby bikerov, ktorí jazdíme pre radosť a zdravie. Prechod na oválne prevodníky účinne upraví nedokonalú činnosť pri šliapaní, zvýši efektivitu šliapania a vďaka svojmu tvaru zabezpečí plynulejší ťah a ľahšie stúpanie.

Z oválnych prevodníkov na bicykloch bude mať jednoducho úžitok 99 % amatérskych cyklistov.

Štúdie preukazujú významné rozdiely pri ich použití v porovnaní s kruhovými. Až o 9 % vyššia účinnosť šliapania, o 7 % menšia spotreba kyslíka, až o 15 % menšia ventilácia (dýchanie) a až 10% zníženie srdcovej frekvencie.

Čo to znamená? Stručne povedané, pri rovnakom výstupnom výkone spotrebujete pomocou oválnych prevodníkov menej energie, aby ste mohli jazdiť dlhšie a/alebo rýchlejšie. Šetríte si kĺby a menej sa unavíte.

Ako na to?

Venujte čas výberu vhodného oválu na váš bike. Niečo si o tom naštudujte alebo navštívte Cyklospital a všetko urobíme za vás. Proces montáže je relatívne jednoduchý. Pomocou špeciálneho náradia demontujete váš pôvodný kruhový prevodník a na jeho miesto namontujete ovál. Go oval!

Tip pre každého e-bikera

Vy motorizovaní problém s výkonom nemáte. Vyššie spomenutý ovál potrebovať nebudete, no máme pre vás tiež jednu zaujímavú vychytávku.

Udržovať reťaz čistú a namazanú je veľmi dôležité obzvlášť pri e-bikoch, kde je naozaj extrémne namáhaná. Oproti klasickým bicyklom je starostlivosť o reťaz výrazne náročnejšia.

Točíte pedálom dozadu a reťaz sa pre spojku v motore nehýbe. Pri mazaní reťaze musíte ťažký e-bike zdvíhať a postupne pretáčať reťaz aj koleso dopredu alebo to celé dookola nastriekate lubrikantom a schytajú to pneumatiky a niekedy aj brzdové kotúče.

CrankStick vyrobil chytrú a lacnú pomôcku, ktorá umožňuje spätné točenie reťaze a zjednoduší domácu údržbu vášho e-biku. Je to také jednoduché, ako to znie.

Stačí vložiť CrankStick medzi lúče/výstuhu prevodníka, kľuku pomaly pretočiť dozadu a oprieť o CrankStick. Teraz je možné reťaz a prevodník točiť smerom dozadu. Po ukončení práce CrankStick opatrnou rotáciou vyberte a šup do lesa!

Použité náradie a pomôcky:

CYCLUS TOOLS imbusové kľúče, držiak na uchytenie kľuky do zveráku, montážne kliešte na skrutky a matice prevodníkov

(www.cyclus.sk)

VAR momentový kľúč

CrankStick – 9,90 €

(www.crankstick.sk)

Vaše komentáre

Aktuality

16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu