Druhy tukov a vplyv ich konzumácie na naše zdravie
Biker„Zdravé tuky“ – slovné spojenie, ktoré sa posledné desaťročia nevyslovovalo nahlas v kruhoch nadšencov fitness a cyklistiky, dokonca ani u ostrieľaných odborníkov zameraných na racionálne stravovanie. Akú majú tuky v našom organizme funkciu? Ktoré tuky nám prospievajú?
Dobré, zlé a tie ďalšie tuky
Molekuly tuku sa skladajú z glycerolu a mastných kyselín, ktoré môžu byť nasýtené, monenasýtené alebo polynenasýtené.
Dobré nenasýtené tuky
Nenasýtené alebo – na základe aktuálnych štúdií taktiež nazývané – dobré tuky.
sa nachádzajú napríklad v oleji, orechoch, semienkach, rybách a pod. Posledné vedecké zistenia podporujú hypotézu, že prijímanie nenasýtených mastných kyselín rastlinného pôvodu a rýb znižuje kardiometabolické rizikové faktory.
Väčšina odborníkov sa zhoduje v názore, že stravovanie stredomorského typu je zdravým spôsobom stravovania najmä z dôvodu obsahu nenasýtených mastných kyselín.
Polynenasýtené tuky, ktoré si organizmus nevie vytvoriť sám
Polynenasýtené tuky/polynenasýtené mastné kyseliny sú esenciálne a sú potrebné na optimálne fungovanie ľudského tela, avšak organizmus ich nedokáže produkovať. Najznámejšie sú tieto dva hlavné typy polynenasýtených tukov: omega-3 mastné kyseliny a omega-6 mastné kyseliny.
Získavame ich hlavne z rastlinných olejov, ktoré znižujú škodlivý LDL cholesterol a zvyšujú HDL cholesterol, ktorý má pozitívne účinky.
Výborným a veľmi chutným zdrojom omega-6 mastných kyselín sú orechy a obzvlášť orieškové krémy.
Nasýtené tuky
Ich hlavným zdrojom sú najmä potraviny živočíšneho pôvodu, ako mäso, mäsové výrobky, plnotučné mliečne výrobky, teda maslo, smotana, kokosový olej, palmový olej a napríklad aj horká čokoláda. Nezabúdajme aj v tomto prípade na všeobecné odporúčanie, že s ich konzumáciou to netreba preháňať.
Za zmienku však ešte stojí MCT olej, ktorý obsahuje nasýtenú mastnú kyselinu kaprylovú so strednou dĺžkou reťazca (8 – 12 uhlíkov). Tieto mastné kyseliny sa považujú za jeden z najefektívnejších zdrojov energie pre mozog aj svaly. Ich metabolická dráha je veľmi rýchla, bez záťaže žlčníka sa rovno v pečeni konvertujú na ketóny. Tie sa následne dokážu využívať ako zdroj energie nielen pre svaly, ale aj mozog.
Je všeobecné známe, že zdroje nasýtených mastných kyselín sú vo veľkej miere živočíšneho pôvodu. Výbornou alternatívou ku klasickému maslu je prepustené maslo, častejšie nazývané ghee, ktoré má skvelé zloženie jednotlivých mastných kyselín.
Dlhodobé presvedčenie o tom, že všetky tuky sú škodlivé, presvedčivo vyvracajú informácie v tomto článku, ktoré pochádzajú z dostupných a overených zdrojov. Tuky nie sú makronutrientom, ktorého sa treba obávať pre jeho kalorickú nálož.
Je iba dôležité správne voliť množstvo a druh tuku, ktorý prijímame v potrave. Na základe týchto informácií bude voľba opäť o niečo jednoduchšia. Inšpirácie na nutrične vyvážené recepty nájdete na www.powerlogy.com.
Vaše komentáre