Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Náradie

Test: OneUp EDC – ideálny multikľúč?

Hodnotenie: 4.5/5
59
Biker
Test: OneUp EDC – ideálny multikľúč?

Keď sa povie „multikľúč“, väčšina z vás si predstaví to pekné malé náradie s imbusovými kľúčmi, ktoré ste nemali so sebou vždy, keď ste ho potrebovali… Na to však existuje celkom elegantné riešenie – nosiť ho schovaný vo vnútri stĺpika vidlice.

Pre úplnosť – ide o plastovú formu, v ktorej je umne vložený samotný multikľúč, nitovač reťaze s centrovákom a montpáka. Na konci formy je závit, na ktorom môže byť alternatívne upevnená prázdna kapsula (obsah: čokoľvek malé – napríklad eskapásky, papierové bankovky, zápalky, instantné lepiace flaky, niekto tam nosí poldeci rumu), prípadne bodec s knôtom na okamžitú opravu defektu na bezdušáku alebo 20g CO2 bombičku.

Ako to tam vložím, keď v stĺpiku mám predsa ježka? Servisák v bike shope (alebo vy, pokiaľ sa na to cítite) vám ježka vyberie, nareže vnútorný závit do vidlice (závitník sa dá kúpiť samostatne) a naskrutkuje špeciálny „dekel“, ktorý má v strede dieru a zároveň pretŕča cez okraj stĺpika, čím zatláča na predstavec a nahrádza tak funkciu ježka.

Doťahuje sa štandardným nástrojom na Shimano/Sram kazetu, ktorý má doma azda každý (stojí len pár €), v teréne sa však dá dotiahnuť aj samotným multikľúčom. Zo spodu sĺpika sa vloží „štupeľ“, ktorý formu tesne obopína, zabraňuje štrnganiu alebo náhodnému uvoľneniu. Jedná sa o overené riešenie, ktoré už niekoľko rokov používajú profesionálni jazdci, ako aj osvietení nadšenci.

Pasuje to skoro do každej modernej vidlice s dolným priemerom 1,5 “ a horným 1 1/8 “.

Návod na inštaláciu:

Ako to celé funguje v praxi? Vynikajúco! Ak si narežete závit, za necelých 100 € máte všetko potrebné náradie vždy poruke. Za tri roky používania sa nám náradie nepodarilo zničiť či nejako výrazne poškodiť.

Montpáka je subtílna, na použitie na DH plášte alebo veľmi tesnú kombináciu plášť/ráfik ju možno považovať iba za núdzovú alebo doplnkovú. Azda jediná seriózna nedokonalosť je uchytenie dielikov rýchlospojky reťaze – pri vyberaní multikľúča sa z dierok uvoľnia príliš ľahko a môžu vypadnúť. Riešiť sa to dá ale jednoducho – stačí nalepiť krátky kúsok elektrikárskej pásky cez spojky a je to.

Na záver rada experta: každý multikľúč má miniatúrne rozmery, preto je sila, ktorú ním viete vyvinúť, limitovaná. Zvyknite si mazať spoje vhodným lubrikantom a doťahovať pevné osky kolies na rámoch a vidliciach vždy len multikľúčom, nikdy nie imbusom s dlhou pákou (napr. imbus č. 6). Predídete tým situácii, keď na výjazde potrebujete povoliť osku na kolese, ale multikľúčom to nedokážete, lebo bola príliš silno dotiahnutá nástrojom s väčšou pákou.

Ceny

Zloženie systému je variabilné:

Potrebujete:

  • (Základ) – „EDC Tool“ (forma, multikľúč, nitovač na reťaz, montpáka, kapsula) – 59 €
  • (Dekel a spodný štupeľ) – „EDC TOP CAP“ (je to vlastne vodítko na plastovú formu, ktoré zaistí, že v stĺpiku neštrngá) – 25 €

Voliteľné:

  • (Závitník) – „EDC TAP“ – 35 € (nie je nutné kupovať, obchod, v ktorom vám sadu predajú, vám zvyčajne za mierny poplatok závit aj nareže, cca. 10 €)
  • (Súprava knôtov) – „Knot kit“ – vidlička a 15 knôtov do zásoby, súčasťou sú aj kliešte na rozpojenie rýchlospojky reťaze 10, 11, 12 s. – 35 €

Pre tých, ktorí majú karbónový stĺpik, oceľový stĺpik alebo im je „proti srsti“ závit rezať, existuje aj špeciálny predstavec, ktorý má zospodu mechanizmus na dotiahnutie vôle hlaváku, čím prevezme úlohu ježka.

V takom prípade potrebujete:

  • (Základ) – „EDC Tool“ (forma, multikľúč, nitovač na reťaz, montpáka, kapsula) – 59 €
  • (Špeci predstavec) – „EDC Stem“ (vyrába sa len v prevedení na 35mm rajdy, v dĺžkach 50 mm alebo 35 mm, 0 °) – 79 €
  • (Dekel a spodný štupeľ) – „EDC TOP CAP“ (je to vlastne vodítko na plastovú formu, ktoré zaistí, že v stĺpiku neštrngá) – 25 €

Doplňujúce technické informácie:

  • Systém obsahuje funkcie (20 funkcií, hmotnosť 130 g)
  • Imbus 2, 2.5, 3, 4, 5, 6, 8mm, T25 Torx. Plochý skrutkovač, tool na dotiahnutie vôle hlaváku.
  • Montpáka na vyzutie plášťa, nitovač reťaze, centrovacie kľúče na niple 0,1,2,3 (pasujú aj na galuskový ventil), náhradná skrutka na uchytenie píly (pre tradičnú 4 packu alebo 5 packu).
  • Pre inštaláciu platí že stĺpik vidlice má byť z materiálu hliník/dural, dĺžka od 180 mm, vnútorný priemer 24.25 mm-24.80 mm. Niektoré vidlice majú vnútorný priemer stĺpika užší, je to však pomerne vzácne (napr. niektoré FOX 32).

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 13:41 Detaily, špecifikácia a hmotnosť pretekárskeho špeciálu Jaroslava Kulhavého Superior XF 9.9 Team.

Jarda Kulhavý si myslel, že jeho bicykel váži pod 10 kg, ale v skutočnosti má o kilo viac.

Včera 13:00 Crankworx Rotorua odštartoval cez víkend zjazdovými pretekmi, ktoré vyhrali Eliana Hulsebosch a Lachlan Stevens-McNab.

Za nami sú úvodné preteky podujatia Cranwkorx Rotorua, ktoré sa koná na Novom Zélande. Ide o populárny festival, ktorý tento rok odštartoval zjazdovými pretekmi a v oboch hlavných kategóriách sa z víťazstva tešili domáci novozélandskí jazdci.

Včera 12:25 Slovenky Krahulcová a Števková skončili v prvej etape pretekov Cape Epic na 8. mieste.

Vo výsledkovej listine tak zopakovali svoj výsledok zo včerajšieho prológu. Víťazmi úvodnej 88 km dlhej etapy sa medzi ženami stali Anne Terpstra s Nicole Koller, zatiaľ čo v mužoch po napínavom šprinte etapu vyhrali Wout Alleman s Hansom Beckingom.

Včera 12:13 Lukáš Kubiš vybojoval v šprinte desiate miesto na slovinských pretekoch GP Istria.

Pódium obsadila trojica pretekárov z úniku, Marcin Budzinski, Max van der Meulen a Riccardo Zoidl. Kubiš sa zapojil do hromadného šprintu, v ktorom bol siedmy najrýchlejší, čo napokon stačilo na to, aby uzavrel najlepšiu desiatku.

Včera 10:33 Tadej Pogačar už dnes odštartuje na etapových pretekoch Okolo Katalánska.

Najväčšími favoritmi pre celkovú klasifikáciu sú Pogačar, Sepp Kuss, Aleksandr Vlasov, Ilan Van Wilder, Simon Yates a Egan Bernal.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu