Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Turzov Flow trail v Bojniciach zrovnajú so zemou. Prednosť dostali asfaltky, turistický vláčik a rozhľadňa

Turzov Flow trail vraj nezapadal do konceptu budovania turizmu majiteľa pozemkov.
Martin Sarvaš

Pred viac ako dvomi rokmi sa lokáli mohli pochváliť otvorením Turzovho Flow trailu. Nápad na jeho vznik dostali zástupcovia OZ Hornonitrianske stopy na jeseň 2017.

Občianske združenie sa v tom čase stretlo s ústretovosťou Bojnických kúpeľov, majiteľom pozemkov, ktorý súhlasil s vybudovaním tejto zmysluplnej športovej atrakcie.

Dva a pol roka sa tešil veľkej popularite, pretože nie je extrémne náročný a zajazdili si na ňom aj menej skúsení jazdci. Iba samotný segment na Strave má zaznamenaných viac ako dvetisíc jázd.

Bohužiaľ, Turzov Flow trail bude už čoskoro minulosťou, pretože údajne nezapadá do konceptu budovania turizmu majiteľa pozemkov.

V skutočnosti je dôvodom to, že trail sa križuje s asfaltovými cestami pre turistický vláčik. Majiteľ pozemkov však sám postavil asfaltku krížom cez trail, a to bez vedomia trailbuilderov.

Ďalším dôvodom je rozhľadňa na kopci, ktorá láka turistov a tí sa sťažovali na cyklistov a opačne – cyklisti jazdili tam, kde nemali a turisti chodili po traile.

Na Turzov Flow Traile bol natočený aj segment Lukáša Učňa vo filme Offline World:

„Žiaľ, končí sa jedna skvelá kapitola slovenského trailbuildingu,“ píše sa v statuse stránky Bicyklizmus na facebooku.

„Jedinečný Turzov Flow trail v Bojniciach bude čoskoro nadobro zrovnaný so zemou. Dielo lokálov budované v spolupráci s BikeIng, ktoré stálo nemalé úsilie a finančné prostriedky, bude odstránené na náklady staviteľov. Nezapadá totiž do konceptu budovania turizmu majiteľa pozemkov.“

Tí, ktorí trail postavili, ho momentálne zrovnávajú so zemou.

Trailbuilderi sa dostali viackrát do sporu s majiteľom pozemkov. Minulý rok museli trail uzavrieť, pretože cyklisti nerešpektovali podmienky majiteľa pozemkov – jazda smerom nadol asfaltovou cestou, státie na ceste, skracovanie trailu a vyjazďovanie ostatných stôp.

Tentokrát však už pôjde, bohužiaľ, o skutočný koniec Turzovho Flow trailu.

V okolí Bojníc sú aj ďalšie traily – Pálfyho, Korvínov či Gilethov trail. Sú postavené na urbárskych pozemkoch, no nie sú s nimi žiadne problémy.

 

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu