Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Inzercia

MUD – kvalita Deda Elementi dostupná aj pre bikerov

Biker
MUD – kvalita Deda Elementi dostupná aj pre bikerov

Text: Martin Kuška, foto: Mike Koukal

Talianska spoločnosť Deda Elementi so špecializáciou na cestné komponenty môže byť bikerom a bikerkam pomerne neznáma, pokiaľ road scénu vôbec nesledujú. Změniť situáciu a prepojiť mnohoročné skúsenosti inžinierov z Dedy s navrhovaním závodných dielov pre cestné biky spolu so svetom horských bicyklov má mladá značka MUD, sediaca pod rovnakou strechou.

Neustále vzrastajúca obľuba horských bicyklov dává priestor aj mnohým výrobcom komponentov, pretože veľká skupina bikerov rada svoje bicykle vylepšuje. Zároveň tiež pre závodenie je často potreba previesť upgrade – napríklad kokpitu alebo sedlovky, znížiť váhu, zlepšiť posed…

Deda Elementi, značka z talianskeho vnútrozemia, sa ale rozhodla zostať verná svojim cestným koreňom a miesto kolekcie pre MTB dala vzniknúť samostatnej značke, ktorá je určená naopak čisto pre milovníkov terénu. Aj preto sa mladý brand volá MUD. Poslednú písmeno však jasne a pyšne odkazuje na to, kto za novinkou stojí.

Terénny odnož Dedy sa profiluje ako výrobca, ktorý prináša nový spôsob navrhovania komponentov pre cross country, all mountain bicykle až po enduro. Tomu odpovedá aj ponuka, o nej sa môžete presvedčiť. Stále čerstvý katalóg je plný mien Border, Cross, Peak a Over. Prvé zmienené označenie je hlavne pre bicykle s nižším zdvihom, hardtailmi a XC fully.

Zahrňuje dostupné hliníkové verzie pevných sedloviek a predstavcov zo zliatiny, ktorá zaslúži pozornosť. Pod číslovkou 2014 sa totiž neskrýva rok, ale vysokopevnostný hliník, často používaný v leteckom a kosmickom priemysle. Patrí k najsilnejším dostupným zliatinám hliníku a má vysokú tvrdosť. Za tieto vlastnosti môže aj prítomnosť kremíku, horčíku a ďalších prvkov, vyskytujúcich sa v tejto zliatine.

Rada Cross sa spolieha z veľkej časti na karbon, použitý pre rovné a zdvihnuté riadidlá, sa šíri až 750 mm a priemerom 31,7 milimetrov. Uhlíkové vlákno nesú aj sedlovky, z nich časť je vyrobená z uhlíkového monokoku – teda jedného kusu.

Na výber je niekoľko verzií offsetu a inak tomu nesmie byť ani u dostupných priemerov. Nech sme presní – štart u 27,2 mm, maximum 31,6 mm. Váhovo sa sedlovky Cross dostávajú až pod 200 g a to hovoríme o tradičnej diaľke 400 mm. Za zmienku stoja určite tiež predstavce, hlavne model MUD Cross Team s negatívnym sklonom a titanovými šróbmi. Je vidieť, že značka z veľkej časti cieli na závodníky.

Označenie Peak naväzuje na radu Cross. Opäť ide o sadu sedloviek, predstavcov a riadidiel, medzi ktorými budú najobľúbenejšie pravdepodobne 20 mm zdvihnuté a 780 mm široké, hliníkové riadidlá pre trailové a all mountain bicykle. Sú zo široko používanej zliatiny 6061 a okamžite zaujmú cenovkou, pretože sú veľmi dostupné – pohybujú sa okolo tisícovky.

Pomerne úzko je zatiaľ zastúpená posledná, nejostrejšie zameraná rada Over. U riadidiel a predstavcov počíta v súčastnosti len s priemerom 35 mm, čo dokazujú high-end karbonové riadidlá s decentným zdvihom a minimalistickým designom. Nesmie chýbať taktiež krátky predstavec, aby bol kokpit pre enduro a freeride bicykle kompletný.

Veľká časť talianskych komponentov je rovnako ako diely materskej spoločnosti Deda Elementi skladom u dovozcu MUD do ČR a SR – píseckého CykloŠvec. A práve z juhu Čiech prišla informácia, že dorazili taktiež novinky rady Cross, medzi ktoré patrí napríklad zmienený predstavec s negatívnym sklonom.

Info: www.cyklosvec.cz/mud

 

 

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

27.03.2024 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Zavrieť reklamu