Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

Ako funguje smart odpruženie Fox Live Valve?

Stalo sa vám už niekedy, že ste si na výšľap zamkli odpruženie a potom ste sa celý zjazd divili, prečo vám ide oči vytriasť z očných jamiek? Systém Live Valve ponúka riešenie príznačné pre súčasnosť – vyrieši všetko za vás a automaticky.
Biker

Systém Live Valve od Foxu používa dva akcelerometre – jeden v mostíku vidlice a druhý v blízkosti zadnej stavby. Ak jeden z nich zaznamená náraz, prepne odpruženie zo štandardne uzamknutej pozície – ktorá zabezpečuje čo najefektívnejší prenos sily pri pedálovaní – do (nastaviteľnej) otvorenej pozície s minimálnym tlmením pomalej kompresie.

Fox tvrdí, že prepnutie trvá len tri milisekundy. Oba ventily sa neskôr samy opäť zatvoria. To, po akom dlhom čase, závisí od konfigurácie systému aj od toho, či práve idete hore alebo dole kopcom. Ak systém zaznamená ďalší náraz, časovač sa zresetuje.

Na rozbitých trailoch sa tak ventily prakticky nikdy nezavrú. Súčasťou systému je aj tretí akcelerometer umiestnený na ráme, ktorý má za úlohu detegovať voľný pád a sklon bicykla. Ak teda s bikom vyskočíte do vzduchu, oba ventily sa okamžite otvoria a čakajú na absorbovanie dopadu.

Oba ventily sa otvárajú tak rýchlo, že pri zjazde prakticky nespoznáte rozdiel medzi úplne vypnutým a zapnutým systémom. Šprinty a výšľapy sú však citeľne efektívnejšie vďaka extra tvrdému uzamknutiu. Na naozaj strmých výšľapoch by sme však uprednostnili, keby sa vidlica neuzamykala. Sedela by tak nižšie vo zdvihu a predok by nemal až takú tendenciu zdvíhať sa.

Celý systém, samozrejme, váži o niečo viac – približne o 140 g oproti tomu, čo by vážilo klasické lankové uzamykanie vidlice aj tlmiča. Batériu treba nabíjať vždy po pár výjazdoch, no aj s tým sa dá žiť.

Celý systém sa dá kúpiť aj samostatne a namontovať na kompatibilné biky.

Viac informácií na webe www.slovkolex.sk

Vaše komentáre

Aktuality

15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu