Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské bicykle

Test: Stevens Jura 29 2020

Stará škola v novom kabáte.
Hodnotenie: 4/5
2 409
Filip Kopca
Oprava

Kolektív magazínu Biker by sa chcel ospravedlniť za chybu v časopise vydania 2/2020, kde je uverejnený v test Stevens Jura 29 s nesprávnou fotkou (Orbea Occam). Pre nápravu spôsobenej škody a zmätku prinášame test aj vo webovom formáte, spolu s niekoľkými ďalšími fotkami bicykla. Za chybu sa ospravedlňujeme a ďakujeme za pochopenie!

Verdikt: Ideálny bicykel pre začiatočníka alebo jazdca odmietajúceho novodobú, extrému geometriu. Vieme si však predstaviť pár malých zmien, ktoré by ho spravili univerzálnejším bez toho, že by obetoval svoju náklonnosť k XC.

Plusy: Jazdné vlastnosti vhodné najmä pre XC jazdcov a začiatočníkov. Spoľahlivé komponenty.

Mínusy: Bez redukcie objemu spotrebujete 120 mm zdvihu beznádejne rýchlo.

Stevens prináša nový ročník neónového celoodpruženého modelu Jura 29. Nás ako testerov a novinárov bažiacich po najnovších výmysloch zo začiatku sklamalo, že sa neprikláňa viac k trendu „downcountry“.

Nízke zdvihy 120 mm a teleskopická sedlovka ho k tomu trochu predurčovali, no geometria je konzervatívne kompaktná a o progresivite odpruženia ani nemôže byť reč. Dokonca si stále zachováva dva prevodníky. Po zvezení si však hryzieme do jazyka.

Mnohé bicykle sa totiž ženú dopredu spôsobom, ktorý očakáva od jazdca, že bude každý mesiac merateľne rýchlejší alebo sa nebodaj každý polrok naučí nový trik.

Tieto stroje potom bežný smrteľník skoro nedokáže využiť. Tá druhá, oveľa početnejšia skupina jazdcov sa chce jednoducho voziť, šliapať a pokrývať čo najväčšie vzdialenosti prírodou. Dennodenná použiteľnosť bicykla ako Jura pre takéhoto jazdca dokáže spraviť oveľa viac.

Tlmič a vidlica sú základné, no trochu vyšší tlak a vložky pre redukciu objemu jeho prejav a schopnosti násobne zvýšia.
Rám

Jednoduchý horst-link rám vyzerá vyvážene a prakticky. Ku všetkému je dobrý prístup a čapy zostávali vždy dotiahnuté. Sedlová trubka je dlhá a rovná a bolo by možné osadiť tu aj sedlovku s vyšším zdvihom.

Vpredu pred hlavovou trubkou vystupujú z rámu káble dosť kolmo a často zachytávali malé chrániče, keď sme sa opreli do pedálov zo stoja. Ochranná guma na reťazových vzperách by mohla pokrývať väčšiu plochu.

Napriek dvom prevodníkom a teleskopickej sedlovke vľavo nájdete iba 2 páčky. Trik je v šikovnom ovládaní prešmykaču a výsledkom je jednoduchý prehľadný kokpit.
Komponenty

Osadenie tvorí spoľahlivý mix komponentov Shimano a Fox. Brzdy Deore so 180 mm kotúčmi vpredu aj vzadu sú bezchybné. Radenie SLX s prehadzovačkou XT je aj s dvoma prevodníkmi prekvapivo tiché a reťaz nám spravila problém iba raz.

Výborná je dvojčinná páčka ovládajúca prešmykač, ktorá pomáha udržovať nízky počet pák okolo ľavej ruky a kokpit je takto prehľadnejší. Sedlovka KS aj pruženie Fox s nastavením kompresie chodia hladko a budujú solídny dojem. Plášte sú výborným kompromisom rýchlosti a trakcie.

Jazda

Jura je makač. Od začiatku až po unavený koniec jazdy vyzýva k šliapaniu svojou obratnosťou a námahu oceňuje rýchlym napredovaním. Pruženie má aj v otvorenej polohe dostatočnú platformu pre šliapanie, hlbšie vo zdvihu sa však bicykel prepadáva a napriek vyšším ako odporučeným tlakom je bežné ucítiť dorazy aj obyčajným bunny hopom.

Takéto pruženie spolu s krátkou geometriou a dlhším predstavcom exceluje pri sedení a šliapaní naprieč príkrym terénom. Je tak akurát aktívne pri nerovnostiach a predné koleso má vždy dosť trakcie aj s jazdcom v sedle.

Pri zatlačení sedlovky a namierení bicykla dolu kopcom mu však rýchlo dochádza dych. Inštalácia dvoch tokenov do vidlice a jedného, najmenšieho v tlmiči výrazne vylepšila správanie bicykla pri hravej jazde a v technickom teréne.

Po odraze zo zeme si zachovával rovnováhu, bolo možné použiť nižšie tlaky pre lepšiu trakciu a bicykel ochotne reagoval na povely jazdca. Jeho možnosti sa okamžite rozšírili.

Pri defenzívnom štýle jazdy ide vlastne o prekvapivo schopného zjazdára. Jeho doménou sú však výšľapy a Jura bez zaváhania pokoril svahy, kde sa uživili aj tie najľahšie prevody 26 x 45. Ťažnou technikou nepríjemne rozbité lesné cesty si vyložene vychutnával.

Špecifikácia
  • Rám: Al SL 7005 DB
  • Vidlica: Fox 32 Float Rhythm 120 mm
  • Tlmič: Fox Float DPS Performance 120 mm
  • Brzdy: Shimano BR-M6000 180/180 mm
  • Kľuky: Shimano SLX 36-26 t, Pressfit BB92
  • Radenie: Shimano SLX 2×12
  • Presmykač: Shimano SLX
  • Prehazovačka: Shimano Deore XT Shadow+
  • Kazeta: Shimano SLX 12 s
  • Kolesá: Fulcrum Red Zone 700 DB
  • Plášte: Schwalbe Nobby Nic Evo Addix Speedgrip SS TL-Easy
  • Riadidlá: Oxygen Scorpo 760 mm
  • Predstavec: Oxygen Scorpo MTB 80 mm
  • Sedlo: Oxygen Roccia Sedlovka: Kind Shock LEV-SI 30,9 mm, 100/125/150 mm
  • Skutočná hmotnosť: 14 kg (L, bez pedálov)
  • Veľkosti: 29″ – 18″, 20″, 22″
  • Farba: Neon Yellow Š
  • Cena: 2409 €

Viac informácií na webe www.cyklosvec.cz

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

27.03.2024 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu