Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Inzercia

Novinky Totem 2020 – české elektrobicykle vsádzajú na nový, čistý design

Martin Sarvaš

Pri dnešnom tempe, ktoré naberá sekciu elektrobicyklov, nie je jednoduché presadiť sa. Jednou z českých značiek, ktorej produkciu sa predovšetkým vďaka zaujímavej cenovej politike darí uspieť, je Totem.

Kto si nemôže dovoliť najlepší pohon od Bosche či Shimana, môže nájsť riešenie napríklad u noviniek Eagle a Raven, ktoré si bližšie predstavíme.

Totem sa vo svojej ponuke elektrobicyklov inšpiruje domácou krajinou, preto nenájdete v portfóliu žiadny „módny“ výstrelok, ale racionálne zostavené modely pre cykloturistiku, rekreačné využitie a dopravu po meste. Eagle zastupuje v tomto ohľadu horské bicykle, Raven je strihnutý ako dámsky cesťák.

Hoci sú oba bicykle čerstvými novinkami, s Eaglem sme sa už mohli stretnúť v predminulom roku, kedy debutoval ako najviac terénny bicykel z ponuky. Poďme se ako prví pozrieť práve na Totem Eagle a zistiť, kam sa za dva roky posunul. Nielen aby držal krok s trendami, ale predovšetkým, aby zaujal nových záujemcov o elektrifikovanú cyklistiku. Ešte predtým sa však presuňme k „srdcu“, ktoré oba bicykle po novom poháňa.

Česko-japonské motory Comp Drive Systems v akcii

Doteraz využívaný, ekonomicky prijateľný pohon Bafang ustupuje novinke v ponuke elektropohonov, a to systému, ktorý vznikol v spolupráci domácich inžinierov s kolegami zo zeme vychádzajúceho slnka.

Comp Drive Systems sú založené na kombinácii konštrukcie japonského hardwaru a českej riadiacej jednotky a využívajú špičkové snímače polohy zaradeného rychlostného stupňa Gear Sensor GSGI.

Ide o pomerne unikátne riešenie, disponujúce premenlivým znížením výkonu motoru behom radenia a doporučením optimálneho zaradeného stupňa na základe dát, zhromaždených zo systému pri jazde. To má za následok optimalizáciu a šetrenie energie pre čo najdlhší dojazd.

Zaujímavá novinka na trhu, ktorú čerstvé kúsky od Totem osadili, disponuje tiež mobilnou aplikáciou pre chytré telefóny s operačným systémom Android a iOS a samozrejme samotným ovládacím displejom s veľmi pekným grafickým spracovaním. Ten poskytuje 5 stupňov podpory, vrátane pojazdu bicykla pri chôdzi a možnosť vypnutia asistencie motoru.

A aké sú parametre Comp Drive Systems? Krútiaci moment 80Nm sa radí medzi špičku v ponuke, menovitý výkon 250W je klasikou. Kapacity akumulátorov sú rôzne, ale stretneme se i s 504 Wh batériami, využívajúce články od Samsungu.

Totem Eagle 2020

Nový Eagle si s predchádzajúcou verziou rozhodne nespletiete. Hlavnou zmenou je dôraz na omnoho čistejší design rámu zo zliatiny hliníku, navodzujúcí proporcie klasického XC hardtailu len s tou zmenou, že spodná rámová trúbka je akosi viacej objemná.

Pre nerušené línie, ale i pre celkovú praktickosť je do nej čo najviac zakomponovaný celý akumulátor s 504 Wh. Že sa jedná o elektrobicykel je zrejmé až pri pohľadu na stredovú časť s elektromotorom. Pohon je spojený s riadením Shimano Alivio, hydraulické brzdy sú od rovnakého výrobcu.

Totem Eagle prináša novú možnosť výberu medzi priemerom kolies – 27,5″ či 29″. Tak či tak vás čaká vpredu osadená odpružená vidlica SR Suntour XCR s 100 mm zdvihom alebo vypletené kolesá s plášťmi Kenda.

Tu nebolo treba zmien oproti predchádzajúcej modelovej verzii – ťažko v tejto cenovej relácii hľadať iné a lepšie riešenia. Celkový charakter novinky cieli na rekreačných jazdcov s obľubou v horských bicykloch, cykloturistov a všetkých cyklistov s horšou fyzičkou či zdravotným obmedzením, ktorí chcú aj tak tráviť čas v prírode a ľahkom teréne.

Totem Raven Lady 2020

Eagle je určený pre pánov, Raven pre dámy. Je to jasné už s prihliadnutím na slovo Lady v názve. Hlavnou charakteristikou dámského bicykla je rám so zníženou hornou rámovou trúbkou a v prípade Ravenu tomu nemôže byť inak. Aby zostala novinka pre domácich cyklistov elegantná a s prijateľnou váhou, boli využité subtílnejšie hliníkové profily, ako je tomu u modelu Eagle. Z toho dôvodu rám viac priznává akumulátor s 504 Wh i elektromotor.

Striedmejšiu koncepciu rámu doplňujú aj užšie, rýchlejšie a ľahšie vypletené kolesá s priemerom 28″. Čo to znamená? Raven Lady je koncipovaný ako cestovný bicykel s obľubou v cyklocestách a iných spevnených cestách. Z toho dôvodu nebolo treba osadzovať klasickú odpruženú vidlicu, ale stačilo využiť pevnú s odpruženým stĺpkom radenia. To bol rozumný krok, pretože bežné odpružené vidlice pre crossové bicykle trpia jedným veľkým negatívom – vysokou váhou pri priemernej funkčnosti.

ZOOM 106D so zdvihom 30 mm váži len okolo 1,5 kg, a to sa u obecne ťažkých elektrbicykloch počíta. I Raven spojuje pohon s prehadzovačkou Alivio od Shimana a totožne s Eaglom sú aj hydraulické kotúčové brzdy – Shimano Acera s kotúčmi 180/160 mm. Pokiaľ by sme mali ešte nieco vypichnúť, čo robí jazdu cyklistkám príjemnejšiu, je to výškovo nastaviteľný predstavec a celkovo veľmi komfortný posed, aj vďaka ergonomickým gripom.

Obe novinky na scénu vstupujú s rovnakou cenou – za horský model Eagle aj cestovný Raven dáte 1789 Eur. To je pomerne zaujímavá ponuka, vzhľadom k použitiu nového pohonu na trhu, ktorý dišponuje špičkovými parametrami a poradí si tak s tradičným „náradím“ od Bosche, Shimana a Yamahy.

Viac informácií o elektrobicykloch Totem nájdete na webe www.cyklosvec.cz/totem

Vaše komentáre

Aktuality

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

10:32 Trek predstavil šesť nových plášťov pre XC, trail a gravel.

Každý plášť nesie meno ikonického miesta, ktoré svojím charakterom zodpovedá jeho určeniu – Girona, Betasso, Vallnord, Sainte-Anne, Montrose a Gunnison.

Včera 15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

Včera 11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

Zavrieť reklamu