Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Inzercia

Na Slovensku máme iba jeden profesionálny tím

Biker
Počas tréningu – zľava: Adam Vrbik, Filip Taragel, Samuel Novák, Juraj Vrbik, Dominik Dunár, Simon Gottstein.

KAKTUS BIKE – Team Bratislava sa počas svojej 20-ročnej histórie stal jedným z najväčších a najúspešnejších cyklistických oddielov na Slovensku, ktorý v tomto roku začala podporovať aj spoločnosť COFIDIS. V minulom roku sa ku skupine členov tímu špecializujúcich sa na cestnú cyklistiku pridal aj bývalý profesionálny dráhový a cestný cyklista Filip Taragel, s ktorým sme sa porozprávali pred začiatkom novej sezóny.

Ako fungujete a ako si financujete svoju existenciu?

V súčasnosti je KAKTUS BIKE – Team Bratislava centrom cyklisticky talentovanej mládeže a na svoju činnosť dostáva viac ako polovicu rozpočtu od Slovenského zväzu cyklistiky. Veľkou pomocou sú aj príspevky vo forme 2 % podielu z odvedených daní od rodičov členov tímu a tímových priaznivcov. Hlavným sponzorom tímu je cyklistická predajňa KAKTUS BIKE, ku ktorej pribudli aj ďalší sponzorskí partneri: Hollen oldtimer, DITEC Commerce, Lawi, Avris consulting, Kalas, Aone Nutrition, Bratislavský samosprávny kraj.

Dominik Dunár (na 1. mieste) a Simon Gottstein (vpravo) na pódiu Slovenského pohára v Tlmačoch.

V tomto roku sa medzi hlavných sponzorov vášho tímu zaradil aj Cofidis. Čo to pre vás znamená?

Som veľmi rád, že na rok 2020 sme dohodli spoluprácu so skupinou Cofidis, ktorá sa zaradila medzi hlavných sponzorov tímu. Je to naozaj skvelé, lebo vo svete cyklistiky je to pojem a svoje miesto na svetovej úrovni má už mnoho rokov. Aj tento faktor motivuje našich chalanov reprezentovať tohto nového sponzora.

Ako by ste zhodnotili uplynulú sezónu 2019, ktoré boli vaše najvýraznejšie úspechy?

Hodnotím ju ako skvelú! S chalanmi som začal spolupracovať začiatkom mája minulého roka, trénovali sme spolu dvakrát týždenne a radil som im v príprave. Postupne získali naozaj veľa hodnotných umiestnení. Samozrejme, najcennejšie sú medaile z majstrovstiev Slovenska.

Juraj Vrbik, Simon Gottstein, Dominik Dunár a Samuel Novák získali titul majstrov v tímovej časovke, čo ma veľmi potešilo, keďže sme na to špeciálne trénovali. Ďalej je to titul majstra Slovenska v časovke do vrchu, ktorý si odniesol Samuel Novák, a Juraj Vrbik má titul majstra na horských bicykloch v eliminátore. Neostáva to iba pri tituloch, ale medaile z majstrovstiev Slovenska máme aj za druhé a tretie miesta.

Filip Taragel (nar. 1992)

 

Je bývalý profesionálny dráhový a cestný cyklista. S cestnou a dráhovou cyklistikou začal okolo roku 2006, o tri roky neskôr sa postavil na štart svojich prvých majstrovstiev sveta na dráhe (Moskva) v juniorskej kategórii. V roku 2010 vyhral juniorský titul majstra Slovenska v cestnej cyklistike a odvtedy bol súčasťou reprezentácie. Pôsobil v tímoch: Dukla Trenčín Trek (2012 – 2014), X23 Saroni Factory Team (2015), Cyklistický tím Firefly (2016 – 2017), Dukla Banská Bystrica (2018). V roku 2017 sa ako prvý Slovák po deviatich rokoch nominoval na elitné majstrovstvá sveta v dráhovej cyklistike v Hongkongu (scratch, 17. miesto). V roku 2018 to zopakoval v holandskom Apeldoorne (scratch, 18. miesto). Od minulého roka je členom Kaktus Bike – Team Bratislava.

Aké sú vaše ambície v sezóne 2020, kam sa chcete posunúť?

Všetci chalani z mojej cestnej skupiny postupujú o kategóriu vyššie, čiže nechcem mať prehnané ambície. Osobne si však myslím, že postup medzi starších im nebude robiť problém, naopak, chcem, aby to brali ako motiváciu na ďalšie zlepšovanie. Zimná príprava prebehla v dobrom tempe, absolvovali sme sústredenie na Šumave a následne sme cez jarné prázdniny boli najazdiť kilometre na slnečnej Malorke.

Čo by ste teda chceli dosiahnuť?

Potešilo by ma, keby sme získali titul v tímovej časovke, lebo máme štyroch vyrovnaných jazdcov. Na majstrovstvách Slovenska chceme však získať pódiové umiestnenia aj v iných disciplínach. Juraj Vrbik a Samuel Novák sú na základe minuloročných výsledkov zaradení do reprezentácie, takže u nich bude priorita priniesť výsledky z medzinárodných podujatí.

Cesta do reprezentácie nie je uzavretá ani pre ostatných a bolo by skvelé, keby sa tam zaradili. V horskej cyklistike máme v reprezentácii Mareka Trnku (U23) a Matúša Jakuba Koreňa (junior), ktorí by nás mali reprezentovať na majstrovstvách Európy a sveta. Na majstrovstvách Slovenska v horskej cyklistike máme medailové ambície aj v mládežníckych vekových kategóriách, kde by sa mohli presadiť talentovaní Filip Sadloň a Matej Švoňava.

Simon Gottstein (na 1. mieste) a Samuel Novák(vľavo) na Majstrovstvách Slovenska v časovke do vrchu.

Na ktoré cyklistické talenty z Kaktus Bike Team by ste upozornili a prečo?

Určite na štvoricu kadetov – Juraj Vrbik, Simon Gottstein, Samuel Novák a Dominik Dunár – ktorých vyrovnanosť je skvelá. Dominik a Simon začali s cyklistikou neskôr, ale každým pretekom sa zlepšujú a vždy ma vedia prekvapiť. Simon je všestranný, idú mu kopce aj rovina a Dominik sa javí ako dobrý tempár. Druhá dvojica jazdí už dlhšie a ťažia z perfektnej technickej zdatnosti, za ktorú sa môžu poďakovať Maťovi Belásovi.

Juraj Vrbik je všestranný cyklista, ide mu cesta, horské bicykle, ale aj cyklokros. Ja v ňom zase vidím perfektného šprintéra, jeho výbušnosť a sila v šprinte je skvelá, Samo je, naopak, skvelý vrchár a v kopcoch minulý rok len ťažko hľadal konkurenciu. Na horských bicykloch  sa z členov tímu určite najvýraznejšie presadia Marek Trnka, Matúš Jakub Koreň, Filip Sadloň, Matej Švoňava, prípadne Jakub Janák.

KAKTUS BIKE – Team Bratislava bol založený v roku 2000 pod názvom BIKE – TEAM KŠK Bratislava. Jeho zakladajúcimi členmi boli páni Miroslav Bílik, Igor Ondrášik a Emil Malárik. Od roku 2001 je hlavným trénerom Martin Belás, ktorý sa stal v roku 2011 štatutárom tímu a je ním dodnes. Kaktus BIKE – Team Bratislava sa od svojho vzniku primárne venoval tréningovému procesu a pretekaniu v horskej cyklistike v olympijskej disciplíne cross-country a v MTB maratónoch. Postupne sa začali jeho členovia venovať aj cestnej cyklistike, cyklokrosu a dráhovej cyklistike.

Zaostrime na váš tréningový proces. Na čo sa v ňom zameriavate, ako vyzerá typická tréningová jednotka – či už v teréne, alebo v telocvični?

Začnem od zimnej prípravy, ktorej základom sú spoločné tréningy pre všetkých členov tímu v telocvični trikrát do týždňa. V nej sa posilňuje, cvičí s balančnými pomôckami, hrajú sa hry a po telocvični nasledujú ešte behy. Moja skupina mala trochu iný program a okrem telocvične sme mali ešte pravidelný beh po schodoch a viac tréningu na cyklistickom trenažéri. A keďže táto zima nebola taká chladná, často sme jazdili cez víkendy aj vonku.

Cez jarné prázdniny sme absolvovali už spomínané objemové sústredenie na Malorke, kde sme najazdili okolo 850 km a vytvorili tak slušný základ na sezónu. Momentálne sme v období, keď všetky tréningy presúvame von. Som tréner, ktorý približne 80 % tréningov absolvuje s chalanmi, pričom sa ich snažím naučiť, ako trénovať s rozumom, ako a aké intervaly jazdiť a najmä sa nepretrénovať.

Juraj Vrbik, Samuel Novák, Dominik Dunár na Majstrovstvách Slovenska, tímová časovka.

Ako vnímate situáciu v cestnej cyklistike na Slovensku? Zdá sa, že keď odídu bratia Saganovci a Erik Baška, tak vo svetovom pelotóne nebudeme mať nikoho a bude tam veľká priepasť. Čo by sa malo zlepšiť v cestnej cyklistike na Slovensku?

Veľa vecí sa už pohlo správnym smerom a zlepšuje sa to. Už len keď si porovnám podmienky, keď som bol ja v mládežníckych kategóriách, tak je to úplne iná liga. Asi najväčší problém slovenskej cyklistiky vidím v žalostne malom počte profesionálnych tímov. Vlastne máme iba jeden – Duklu Banská Bystrica, do ktorej sa nemôžu dostať všetci mladí.

Potom nemajú šancu sa dostať ďalej a po mládežníckych kategóriách končia. Iná vec je, že niektorí mladí jazdci nevedia, čo chcú. Rodičia i sponzori im vytvoria dobré podmienky, ale oni riešia skôr to, aké si majú kúpiť nové okuliare, nie ako majú trénovať a zlepšiť svoj výkon. Ale v zásade je to stále lepšie, akoby nešportovali vôbec. Táto moja nová funkcia ma baví ešte viac, keď vidím u svojich zverencov snahu zlepšiť sa.

Či to niekam dotiahnu v cyklistike, to je otázka viacerých faktorov, ale verím, že cyklistika a šport ako taký dávajú správne návyky do života – či už je to disciplína, zdravé stravovanie, alebo taká tá správna závislosť od športu. A keď sa skončí ,,Saganova“ éra? Myslím, že nám ostáva len dúfať, že na Slovensku vychováme nejaký talent, ktorý sa uplatní vo svete cyklistiky. Bola by škoda, keby sme po toľkých rokoch nemali nikoho v najvyššej lige.

Vaše komentáre

Aktuality

17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu