Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Sagan, van der Poel či Alaphilippe? Kto sú najväčší favoriti na výhru Majstrovstiev sveta v cestnej cyklistike 2019

Podarí sa Saganovi získať štvrtý dúhový dres? Alebo opäť prekvapí mladý holandský cyklistický multitalent Mathieu van der Poel.
Martin Sarvaš

Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike Yorkshire 2019 sa uskutočnia už o pár dní. Mužská elita bude pretekať v nedeľu 29. septembra.

Peter Sagan je už trojnásobným majstrom sveta, avšak minulý rok odovzdal dúhový dres španielskej legende Alejandrovi Valverdemu. Minuloročná trať Saganovi nesedela, keďže išlo o profil pre vrchárov.

Tohtoročná trať majstrovstiev sveta má dĺžku 284,5 km a obsahuje tri stúpania. Prvé na Cray, druhé 6km dlhé na Buttertubs s priemerným sklonom 2,5% a najťažšie stúpanie dňa bude na Grinton Moor – 4,4km s priemerným sklonom 5,3%. Po 185km vstúpia pretekári na zvlenený okruh v meste Harrogate, ktorý absolvujú 7-krát. Očakávaný záver pretekov je okolo 16.20 hod, pričom priamy prenos sa začne o 13.15 na Dvojke.

Profil trasy Majstrovstiev sveta v cestnej cyklistike Yorkshire 2019:

Podarí sa Saganovi vyhrať štvrtý dúhový dres majstra sveta?

Loading ... Loading ...

Priamy prenos z Majstrovstiev sveta v cestnej cyklistike Yorkshire 2019
môžete sledovať live 29. septembra od 13.15 hod na Dvojke.

Kto môže vyhrať?

Peter Sagan

Profil trate by mohol sedieť Petrovi Saganovi, keďže ide o klasikárske preteky. Otázne je, či má slovenský pretekár dostatočnú formu na zisk štvrtého dúhového dresu. V jarných klasikách sa mu nedarilo presadiť kvôli následkom zdravotných problémov a na Tour de France sa ukázalo, že v špurtoch sú momentálne silnejší iní jazdci.

V čom však Sagan ukázal, že dominuje, je konzistencia. Podarilo sa mu vyhrať zelený dres a a na Tour sa deväťkrát umiestnil v top 5 – raz sa mu podarilo etapu vyhrať, raz bol druhý, raz tretí, trikrát štvrtý a dvakrát piaty. V previerke pred majstrovstvami skončil druhý na pretekoch Grand Prix Cycliste de Quebec.

Mathieu van der Poel

Ďalším veľkým favoritom je mladý holandský cyklistický multitalent Mathieu van der Poel, ktorý sa predviedol na ceste, keď vyhral na ťažkej klasike Amstel Gold Race a vyhral aj Dwars door Vlaanderen. Na Gent-Wevelgem a Okolo Flámska skončil štvrtý. Okrem toho nedávno vyhral tri etapy a aj celkové hodnotenie na Tour of Britain a dve etapy na Arctic Race of Norway.

Víťazstvo van der Poela na Amstel Gold Race:

Okrem toho pretekal na pretekoch svetového pohára v horskej cyklistike, kde trikrát vyhral v disciplíne XCO a s 5 víťazstvami dominoval v disciplíne XC Short circuit.

Van der Poel ukázal, že je nielenže extrémne silný, ale aj univerzálny cyklista a mnohí ho nazývajú novým Saganom. Jedinou jeho prekážkou môže byť dĺžka trate, ktorá by ho mohla vyčerpať.

Spoločnou prekážkou Petra Sagana a Mathieua van der Poela môžu byť ich súperi. Konkurencia totiž veľmi dobre vie, že sú silnými favoritmi a je dosť možné, že sa ich takticky budú snažiť zbaviť.

Julian Alaphilippe

Francúzsky pretekár Julian Alaphilippe má za sebou asi najúspešnejšiu sezónu. Na Tour de France 2019 predviedol niečo, čím pobláznil celé Francúzsko a niečo čo určite nikto nečakal – bol lídrom celkového poradia a mal oblečený žltý dres až 14 dní.

Alaphilippe na Tour de France 2019:

Alaphilippe na jaer vyhral aj ťažké klasiky Milan-San Remo, Strade Bianche a Valónsky Šíp. Okrem toho vyhral jednu etapu aj vrchársku súťaž na Critérium du Dauphiné, dve etapy na Tirreno–Adriatico a skončil štvrtý na Amstel Gold Race.

Pretekár tímu Deceuninck–Quick-Step je jednoznačne jedným z najväčších favoritov svetového šampionátu 2019.

Philippe Gilbert

Tímový kolega Juliana Alaphilippa Philippe Gilbert je ďalším adeptom na výhru, keďže na nedávnych pretekoch Vuelta a España ukázal, že má výbornú formu a vyhral dve etapy. Okrem toho v úvode sezóny vyhral aj klasiku Paríž-Roubaix.

Víťazstvo Gilberta na Paríž-Roubaix:

Remco Evenepoel

Iba 19-ročný Remco Evenepoel prešiel z juniorov do elity akoby sa nič nedialo. Mladý Belgičan ukázal, že je obrovským talentom, keď vyhral baskickú klasiku Ciclista San Sebastian, v ktorej nečakaným únikom porazil aj krajana Grega Van Avermaeta, ktorý je, samozrejme, rovnako veľkým favoritom na Yorkshire 2019.

Evenepoel tento rok vyhral aj časovku jednotlivcov na majstrovstvách Európy a vyhral aj tri etapy a celkové hodnotenie na pretekoch Baloise Belgium Tour.

Evenepoelova výhra na Ciclista San Sebastian:

Ďalšími silnými favoritmi na výhru majstrovstiev sveta v cestnej cyklistike 2019 sú aj Austrálčan Michael Matthews, Talian Matteo Trentin, Saganov tímový kolega z Írska Sam Bennett či Alexey Lutsenko z Kazachstanu. Všetci majú za sebou úspešnú sezónu a boj o titul majstra sveta bude skutočne zaujímavý.

10 najväčších favoritov Majstrovstiev sveta v cestnej cyklistike 2019

Peter Sagan (Svk)
Mathieu van der Poel (Hol)
Julian Alaphilippe (Fra)
Philippe Gilbert (Bel)
Michael Matthews (Aus)
Matteo Trentin (Ita)
Remco Evenepoel (Bel)
Sam Bennett (Irl)
Greg Van Avermaet (Bel)
Alexey Lutsenko (Kaz)

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

23.04.2024 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu