Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

Fotografie: Svätojurský MTB maratón 2012

Šiesty ročník Svätojurského MTB maratónu sa konal za krásneho letného počasia, v sobotu 28. apríla. Účasť cyklistov bola bohatá - odštartovalo úctyhodných 770 účastníkov. Pretek je zaradený do Cyklomaratónskej série i do série pretekov Župného pohára, kde účastníci aspoň 4 pretekov seriálu môžu vyhrať Renault Twingo.
Biker
Fotografie: Svätojurský MTB maratón 2012

Sympatické od organizátora – CK Svätý Jur – bolo, že zapretekať si už po druhý krát mohli i najmenší cyklisti, deti od 3 do 8 rokov. Hobby bikeri si zmerali sily na 20 km trase s 550 m prevýšením. Najväčšia bola účasť polmaratóncov na strednej 44 km trase s prevýšením 1 km a tí najvytrvalejší absolvovali 75 km trať s takmer dvojtisícovým výškovým rozdielom.

Prezentácia bola bezproblémová, štart preteku bol z námestia vo Svätom Juri, cieľ v areáli futbalového štadióna, kde prichádzajúci pretekári absolvujú „pre divákov“ jedno celé kolečko po trávniku do cieľa. Svätojurský pretek je jedným z prvých v sezóne, takže spoľahlivo odhalí jarnú formu každého cyklistu. Oproti maratónu v Partizánskom z predchádzajúceho týždňa, kde sa bikeri brodili v náročnom blatovom teréne, bol terén v Karpatoch príjemným rozjazdením pred sezónou. Trať po štarte nie je ale zrovna ideálnym „rozjazdením“ keďže vedie tiahlym stúpaním na hrebeň Karpát a určite každý si po štarte počas prvých pár km poriadne cítil nohy. Lesnými cestami a miestami asfaltkou vystúpajú účastníci až na Biely kríž, kde bola jedna z občerstvovačiek. Občerstvovacie zástavky boli zásobené výborne. Po zjazde z Bieleho kríža smerovali polmaratónci do cieľa, maratónci si zopakovali kolečko po hrebeni druhý krát.
 
Celkovo boli lesné terény suché, trať bola výborná, rýchla a dobre označená. Bikeri hovorili iba o jednej nejasnej odbočke, ktorú možno zo zábavy otočili turisti. 🙂 Záverečný zjazd bol cez vinice nad Svätým Jurom po panelových betónových cestách a miestami kamenistej sutine. Tu bolo treba jazdiť tiež opatrne, i keď každý sa už videl v cieli. Práve v tejto časti trate musela zasahovať aj sanitka. Niektorí bikeri v cieli umývali bicykle, iní oddychovali na trávniku, dopĺňali energiu cestovinami, pivom a čakali na záverečné vyhodnotenie a tombolu s hodnotou hlavnou cenou – celoodpruženým nadupaným bikom Specialized Epic. Malým mínusom bol chýbajúci servisný stánok vrámci podujatia. Celkovo ale môžeme vyhodnotiť toto podujatie ako jeden z najlepších pretekov vrámci Slovenska.
 
Výsledky
 
75 km muži
1. BARÉNYI Milan
2. FAJT Milan
3. JEŽ Peter
 
75 km ženy
1. JUHÁSOVÁ Andrea
2. JENČEKOVÁ Veronika
3. ONDÁŠOVÁ Elena
 
44 km muži
1. MOSNÝ Peter ml.
2. GALLIK Ján
3. ŠKOPEK Martin
 
44 km ženy
1. JUHÁSOVÁ Zuzana
2. KÁTLOVSKÁ Zora
3. SCHRAMMOVÁ Veronika
 
20 km muži
1. KLÚČIK Daniel
2. ŠMÝKAL Martin
3. MIKLOVIČ Luboš
 
20 km ženy
1. KOVÁROVÁ Nikola
2. INDROVÁ Vladimíra
3. SIVÁKOVÁ Lucia
 
Text: Magdaléna Králová-Fajtová
Foto: Roman Skyba
 

 

Aktuality

16:28 Peter Sagan sa z Brazílie vrátil naspäť do Európy (+galéria).

Peter Sagan bol so svojím tímom Specialized Factory Racing na úvodnom kole Svetového pohára v horskej cyklistike v brazílskej Mairiporã. Vzhľadom na svoju formu a predchádzajúce zdravotné problémy sa rozhodol v pretekoch neštartovať. Nenastúpi ani do druhého kola svetového pohára, ktoré sa uskutoční už tento víkend, taktiež v Brazílii.

10:37 Dusty Days v Kálnici s účasťou svetových jazdcov!

V kálnickom bikeparku to bude v najbližších dňoch žiť a to poriadne. Uskutoční sa totoiž freeride akcia s názvom Dusty Days, na ktorú sú pozvaní tí najlepší svetoví jazdci!

Včera 12:15 Video: Victor Koretzky sa po pretekoch v XCC pustil do tímového kolegu Vidaurre Kossmanna.

Pretekári tímu Specialized Factory Racing si mali po pretekoch v Short Tracku čo vysvetľovať. Úspešnejší z tejto dvojice Martin Vidaurre Kossmann skončil v sobotu na treťom mieste a Victor Koretzky obsadil 4. pozíciu, s ktorou očividne nebol spokojný.

Včera 11:06 Fotogaléria: Najlepšie zábery z úvodného kola Svetového pohára v XCO v brazílskej Mairiporã.

Úvodné kolo v Brazílii bolo ohromne napínavé a plné zvratov. Najrýchlejšími jazdcami sa napokon stali Švédka Jenny Rissveds a Američan Chritopher Blevins.

Včera 10:51 Jenny Rissveds a Chritopher Blevins ovládli v napínavých pretekoch prvé kolo svetového pohára XCO v brazílskej Mairiporã.

Svetový pohár v horskej cyklistike odštartoval svojou prvou zastávkou v brazílskej Mairiporã. Elitní jazdci zvádzali súboje do úplného konca pretekov a o víťazoch sa rozhodovalo až v poslednom kole.

Zavrieť reklamu