Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

Petrovi Velitsovi sa v časovke darilo, skončil siedmy

Víťazom ďalšej etapy prestížnych pretekov Tour de France sa stal Brit Bradley Wiggins.
Biker

Priebežný líder Bradley Wiggins počas časovky prestížnych pretekov Tour de France. Foto: SITA/AP

 

Brit Bradley Wiggins sa stal víťazom utorňajšej časovky na 41,5 km z Arc et Senans do Besanconu, ktorá merala 41,5 km a bola deviatou etapou cyklistickej Tour de France.

Tridsaťdvaročný jazdec tímu Sky prvenstvom potvrdil svoje postavenie lídra 99. ročníka a do žltého dresu sa oblečie po dni voľna aj v stredajšej etape.

Jazda proti chronometru vyšla aj Slovákovi Petrovi Velitsovi, ktorý obsadil 7. miesto (+1:59 min na Wigginsa). Pri svojom štvrtom štarte na TdF dosiahol ôsme umiestnenie v najlepšej desiatke.

Peter Velits počas časovky prestížnych pretekov Tour de France. Foto: SITA/AP


Ďalší slovenskí zástupcovia v časovke stratili. Martina Velitsa klasifikovali na 90. pozícii (+6:22 min), Peter Sagan obsadil s odstupom 6:46 min na Wigginsa 105. priečku.

„Časovka mi vyšla, sám som po jej absolvovaní bol zvedavý, na aké umiestnenie bude môj čas stačiť. V závere mi už trocha dochádzali sily. Myslím, že môžem byť s výsledkom spokojný. Neprekvapilo ma, že v popredí sme traja z nášho tímu.

Tony Martin už vyhral majstrovstvá sveta v tejto disciplíne, ja som slovenský majster, Sylvain Chavanel je francúzsky. Čaká nás teraz deň voľna, počas ktorého si musíme oddýchnuť pred ďalšími náročnými kilometrami. Máme s Levi Leipheimerom ambície na celkové umiestnenie, ale musíme sa poriadne oproti prvému týždňu zlepšiť,“ povedal v rozhovore pre Eurosport Peter Velits, ktorý časovku absolvoval v drese majstra SR.

Wiggins dosiahol prvé víťazstvo na Tour v kariére. V cieli časovky mal náskok 35 sekúnd pred krajanom a tímovým kolegom Christopherom Froomom. Tretí skončil Švajčiar Fabian Cancellara s odstupom 57 sekúnd. Z favoritov na celkové prvenstvo obsadil Austrálčan Cadel Evans 6. pozíciu, Vincenzo Nibali bol ôsmy.

Wiggins vedie v celkovom poradí o 1:53 min pred Evansom, na 3. miesto pred Vincenza Nibaliho sa posunul Christopher Froome.

Z tria Slovákov je Peter Velits 20., Peter Sagan 41. a Martin Velits 87. Wiggins zašiel časovku vynikajúco. Na oboch medzičasoch trochu špecifickej jazdy proti chronometru na 16,5. km a na 31,5. km, bol najlepší. Jeho veľký rival a obhajca prvenstva Cadel Evans na Brita strácal.

„Máme za sebou víkendové hektické etapy i dnešnú náročnú časovku. Som rád, že sa mi podarilo obhájiť žltý dres, víťazstvo v časovke je veľkým bonusom. Je to moja najsilnejšia disciplína. Posledných 10 km som musel poriadne drieť a siahnuť na dno síl,“ povedal v prvom televíznom rozhovore Bradley Wiggins.

Peter Sagan si aj po dni voľna v Macone v etape do Bellegarde sur Valserine (194,5 km) oblečie zelený dres lídra bodovacej súťaže. V náročnej horskej etape s ťažkým stúpaním na Grnad Colombier bude predovšetkým pomáhať tímovému lídrovi Vincenzovi Nibalimu.

„Nie som prekvapený, že Wiggins vedie s takým náskokom. Tour sa však ešte nekončí, do cieľa je ešte veľa kilometrov. Nibali išiel dnešnú časovku dobre, dostať sa preňho na pódium v Paríži však bude ešte veľmi ťažké. Wiggins má za sebou silný tím, my musíme čo najviac pomôcť Vincenzovi,“ povedal pre Eurosport Peter Sagan.

 

Obrazom: Časovka na Tour de France

 

Výsledky – Tour de France 2012:

9. etapa (Arc-et-Senans – Besancon, časovka na 41,5 km):

1. Bradley Wiggins (V. Brit.) Sky 51:24 min,
2. Christopher Froome (V. Brit.) Sky +35 s,
3. Fabian Cancellara (Švaj.) RadioShack-Nissan +57,
4. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing +1:06 min,
5. Sylvain Chavanel (Fr.) Omega Pharma-QuickStep +1:24,
6. Cadel Evans (Aus.) BMC Racing +1:43,
7. Peter Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep +1:59,
8. Vincenzo Nibali (Tal.) Liquigas-Cannondale +2:07,
9. Denis Meňšov (Rus.) Kaťuša +2:08,
10. Andreas Klöden (Nem.) RadioShack-Nissan 2:09, … 90. Martin Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep +6:22,
105. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale +6:46.

Poradie po 9. etape:

1. Bradley Wiggins (V. Brit.) Sky 39:09:20 h,
2. Cadel Evans (Aus.) BMC Racing +1:53,
3. Christopher Froome (V. Brit.) Sky +2:07,
4. Vincenzo Nibali (Tal.) Liquigas-Cannondale +2:23,
5. Denis Meňšov (Rus.) Kaťuša +3:02,
6. Haimar Zubeldia (Šp.) RadioShack-Nissan +3:19,
7. Maxime Monfort (Belg.) RadioShack-Nissan +4:23,
8. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing +5:14,
9. Jürgen Van Den Broeck (Belg.) Lotto Belisol +5:20,
10. Nicolas Roche (Ír.) AG2R La Mondiale +5:29, … 20. Peter Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep +8:44, 41. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale +23:29, 87. Martin Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep +37:33

Súťaž aktivity:

1. Peter Sagan (SR) 217 bodov,
2. Matthew Goss (Aus.) 185,
3. André Greipel (Nem.) 172, … 19. Peter Velits 45, 79. Martin Velits (obaja SR) 10

 
 
Zdroj: http://www.webnoviny.sk/sport/petrovi-velitsovi-vysla-deviata-etapa-t/518058-clanok.html

Aktuality

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

27.03.2024 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Zavrieť reklamu