Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

Specialized 2013: Roubaix na kotúčoch!

Na predstavení noviniek na rok 2013, na ktoré Specialized pozval do Utahu novinárov, si prišli na svoje nielen vyznávači MTB. Aj žiletkári spokojne krochkali nad tým, čo tento výrobca na budúci rok pripravil.
Biker

Najviac zmien a vylepšení sme si všimli na modeli Roubaix. Jeho filozofia vychádza z faktu, že komfortnejšia jazda, eliminovanie vibrácií z nerovností na cestách, znamená menšiu únavu a teda aj rýchlejší čas v cieli. Nie je prekvapením, že táto mašinka pomohla Tomovi Boonenovi vyhrať jeho štvrté preteky Paríž-Roubaix. My síce na Slovensku veľa pavé nemáme, no hociktorá cesta 2. či 3.triedy si drsným povrchom tejto kultovej klasiky  v ničom nezadajú. Aj preto je tento stroj do našich podmienok viac než vhodný, pokiaľ vám teda hrkotanie vlastných kostí nepríde ako skvelá muzika.

Roubaix na rok 2013, okrem polymerových vložiek Zertz v zadnej stavbe a vo vidlici aplikovaných už v tohtoročnom modeli, prináša špecifickú geometriu a priemery rámových trubiek v závislosti od veľkosti bicykla a tiež sedlovku Cobl Gobl-r  s atypickým dizajnom a pružnou vložkou Zertz. Všetky tieto vychytávky slúžia tomu, aby jazdec pociťoval čo najmenej vibrácií od nerovností na ceste.

Nie každému bude vyhovovať vzpriamenejší posed, ktorý má na svedomí dlhšia hlavová trubka, hoci aj tu bola hlavným cieľom vývojárov zo Specilized komfortnejšia jazda po mačacích hlavách, výmoloch, asfaltových záplatách a iných svinstvách, ktoré na cyklistov číhajú. Nám sa osvedčilo otočiť predstavec do negatívu a posed sa razom stal agresívnejším.
 
Kotúče!
Kým MTB jazdci si každý rok vychutnávajú kopu technologických noviniek, na cestných strojoch bolo skutočne prevratných zmien od čias, keď sa začala jazdiť Tour de France (a to je teda sakra dávno) poskromne. Naposledy to bolo pred 22 rokmi radenie integrované v brzdových páčkach. A preto predstavenie modelu Roubaix s kotúčovými brzdami  sa dá pokojne nazvať malou revolúciou. Alebo tiež – zaleží od uhla pohľadu – rúhaním.


Puristi nás teraz asi budú chcieť ukameňovať, ale podľa nás kotúče na cesťák naozaj patria, pretože sú oproti klasickým brzdám technologicky vyspelejšie a hlavne brutálne účinnejšie. Tým, čo ešte stále ohŕňajú nos, prajeme veľa štasntných kilometov na oceľových rámoch, radením na spodnej rámovej trubke a dušou švihácky opásanou cez plece.

Aktuality

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

23.04.2024 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu