Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Tlačové správy

Bicykel prispôsobený na jazdu po meste

Zabudovaný počítač s GPS, kolesá so zosilneným plášťom a odľahčený hliníkový rám. Bicykel bratislavského bikesharingu Slovnaft BAjk je prispôsobený na jazdu v meste.
Biker

Od septembra sa môžu po Bratislave bicyklom presúvať aj ľudia, ktorí tento rýchly a ekologický dopravný prostriedok nevlastnia alebo ho nepoužívajú pre ťažkosti s jeho parkovaním. Spoločný projekt hlavného mesta a spoločnosti Slovnaft prinesie do ulíc Bratislavy stovky zdieľaných bicyklov vyrobených špeciálne na jazdu po meste.

Dôraz najmä na pohodlie

Hlavný dôraz pri návrhu a výrobe bicyklov Slovnaft BAjk sa kládol na komfort užívateľa. Ľudia v meste nie sú oblečení v športovom a bicyklovanie pre nich nie je výkonnostný šport. Potrebujú bicykel, ktorý bude jednoduchý na ovládanie a zároveň ľahko dostupný. Aj z tohto dôvodu sú bicykle Slovnaft BAjk iné ako tie klasické.

Rám bicykla je síce robustný, ale vyrobený z hliníka, vďaka ktorému dosahuje hmotnosť bicykla okolo 15 kilogramov. Trojstupňové radenie umožňuje ľahko šliapať aj do kopca a vstavané dynamo v náboji kolesa zabezpečí rozsvietenie svetiel. Ak by ste náhodou dostali defekt, nemusíte bicykel tlačiť na najbližšiu dokovaciu stanicu. Vďaka kolesám so zosilneným plášťom prejdete bez problémov k najbližšej stanici.

Okrem toho má každý bicykel zabudovaný počítač s GPS. Medzi riadidlami je klávesnica na zadávanie PIN kódu, ktorým sa bicykel odblokuje, a nižšie je displej, ktorý signalizuje momentálny stav bicykla. Taktiež tu môžete sledovať, ako dlho máte už bicykel požičaný.

Bicykel Slovnaft BAjk má nastaviteľné sedadlo, zvonček a košík na prepravu kabelky, ruksaku, notebooku či čohokoľvek iného, čo máte pri sebe.

Jazda za symbolickú cenu

Bratislavský bikesharing sa spustil počas prvého septembrového víkendu. Služba bude v prvých mesiacoch k dispozícii za symbolické euro. V tejto sume je zahrnutý neobmedzený počet jázd v trvaní do 30 minút. Jediné, čo je treba urobiť, je zaregistrovať sa na stránke www.slovnaftbajk.sk a uhradiť 1 euro, ktoré je zároveň kreditom na úhradu jázd nad pol hodinu. Do SMS a e-mailom dostanete PIN kód, ktorým si BAjk vždy požičiate.

Na krátke jazdy po meste je 30 minút úplne postačujúcich. Ak si výlet na bicykli predĺžite, za každých ukončených 6 minút sa vám z kreditu jedného eura odráta 12 centov. Super tipom je, aby ste svoj BAjk po 30 minútach uzamkli do dokovacej stanice a keď ho opäť odomknete, máte ďalších 30 minút zadarmo. Týmto spôsobom môžete jazdiť po meste zadarmo prakticky neobmedzene.

Mesto plné BAjkov

Po spustení bikesharingu bude v Bratislave k dispozícii 550 smart bicyklov na 71 dokovacích staniciach v štyroch mestských častiach – Staré Mesto, Nové Mesto, Ružinov a Petržalka. Počet bicyklov aj dokovacích staníc sa bude ďalej zvyšovať.

Miesta, na ktorých si môžete Slovnaft BAjk požičať, boli vybrané tak, aby boli prepojené s mestskou hromadnou dopravou a najbližšími cyklotrasami. Ak sa náhodou v meste ocitnete v zápche, je veľmi pravdepodobné, že v blízkosti zastávky nájdete Slovnaft BAjk, ktorý môžete použiť na rýchlejší presun a obísť hustú premávku. Vzdialenosť medzi dokovacími stanicami je približne 300 až 500 metrov, čiže aj v prípade plnej stanice môžete uzamknúť bicykel o niekoľko metrov ďalej na inej stanici.

„Bikesharingom sa Bratislava zaradí k viac ako 30 európskym krajinám, kde je táto služba zavedená. Zdieľanie bicyklov je ekologické, rýchle, zábavné a navyše tvorí v meste dobrú alternatívu k individuálnej automobilovej doprave. Verím, že si Slovnaft BAjk nájde v Bratislave čo najviac priaznivcov a užívateľov,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Nová služba od Slovnaftu

Slovnaft BAjk je nová forma verejnej dopravy v Bratislave, ktorú bude prevádzkovať Slovnaft. Pre rafinérsku spoločnosť ide na Slovensku o nový segment podnikania, skúsenosti so zdieľanou prepravou ale má z Budapešti, kde sa na prevádzke bikesharingu a od tohto roka aj carsharingu podieľa jej materská spoločnosť MOL. Spoločným cieľom oboch firiem je ponúknuť zákazníkom inovatívne služby mimo svojich tradičných produktov.

 www.slovnaftbajk.sk

 

 

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu