Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

Eurobike 2012 – hocičo z najväčšej výstavy na svete, deň 3.

Tretí výber z fotiek z najväčšej bikovej výstavy na svete je na svete! Pozrite si, čo všetko sme zozbierali v takmer dvoch tisíckach stánkov!
Biker

Santa Cruz V10 – traktor edition

Popri vyčačkaných a naleštených bikoch obvešaných letáčikmi informujúcimi o tom, koľko high-endových technológií sa do nich vošlo, z času na čas narazíte aj na totálnu debilinu. Dámy a páni, Santa Cruz V10 s gigantickými gumami a custom oceľovou zadnou stavbou. Napriek evidentnej nepoužiteľnosti by sme ho aj tak radi aspoň skúsili použiť.



Ellsworth Evolve

Sám Tony Ellsworth nám ukázal nové 29-palcové 100/120mm karbónové XC-čko Evolve. Hneď na začiatok sa Tony uistil, že chápeme rozdiel medzi jeho karbónovým rámom vyrobeným ručne v USA, a niektorým masovo vyrábaným karbónovým rámom z Ázie. Rare Earth Carbon, kompozit, ktorý používa Ellsworth na výrobu svojich karbónových rámov, je ručne vrstvený podľa veľmi striktného postupu, kvôli čomu z továrne mesačne vychádza až neuveriteľne málo týchto bikov. Unikátny je aj tvar biku s mnohými ostrými hranami a odvážnym tvarovaním materiálu. To je možné len vďaka vnútornému nafukovaciemu mechu vyvinutému Ellsworthom, ktorý pri stavbe rámu vytláča materiál zvnútra do formy. Oproti väčšine bikov z Ázie používajúcich približne 115psi tlaku, ten, ktorý je potrebný na stavbu Evolve má rovno 300 „psov“. Pridajte jediný celosvetovo patentovaný systém odpruženia a viac než dvadsaťročnú tradíciu, a možno sa pozeráte na svoj budúci bicykel.



Helt-pro

Helt-pro vyrába najštýlovejšie helmy, aké ste kedy videli. A ak ste ich aj niekedy videli, pravdepodobne ste ich nevideli. Helmy od nemeckej značky totiž ako helmy ani nevyzerajú, a to je celá pointa. CE certifikovaná tvrdá škrupina je schovaná pod swaggerským meniteľným návlekom. V ponuke nájdete všetko od austrálskych klobúčikov do buše, cez kvietkované šiltovky až po štrikované čapice od babky. Návleky sú samozrejme dostupné aj samostatne, aby ste sa mohli vždy ráno pred cestou do práce doladiť k obleku, a zapnínanie používa jednoduchý, no bezpečný systém s magnetom, ktorý jednoducho rozopnete jednou rukou, a ešte ľahšie zapnete. V ponuke sú modely na bike, board, wake, skate, aj jazdu na koni.




nové flaty Hope

Hope mal na stánku viacero noviniek, a nás najviac zaujali nové, plne CNC opracované pedáliky v šiestich krásnych anodizovaných farbách. Hmotnosť 390 gramov, materiál hliník triedy 2014 T6, a tri zapuzdrené ložiská s jedným klzným Norglide. Výrazný bling faktor na každý bike!



Csepel

Maďarská značka mestských bikov Csepel je výsledkom entuziazmu zopár mladých ľudí, ktorí presvedčili tradičnú továreň na biky v Budapešti, aby začala vyrábať komponenty v krásnych pastelových farbách. Výsledkom tak sú lacné fixky, singlespeedy, aj mestské biky s prevodmi, ktoré si na ich stránke môžete farebne nakombinovať ako len chcete.  Predbežný návrh môžete uskutočniť aj s pomocou tejto pyramídy.



RockShox Reverb

Kilo tomu, kto na tomto zíde zjazdovú trať v Champéry. Podstatou dvoch rámov zvarených dokopy bolo odprezentovať dva typy teleskopickej sedlovky RockShox Reverb bok po boku. Trochu sa obávame, či tento spôsob vystavovania nebol kontraproduktívny. Väčšina návštevníkov sa namiesto testovania sedloviek púšťala do nadšených debát o použiteľnosti tohto biku. (Samozrejme, keby nebol privarený o podstavce.)



SRAM XX1

V stánku SRAM-u bol aj revolučný pohon s jedným prevodníkom vpredu a 11-kolovou kazetou vzadu s až 42 zubami na najväčšom pastorku. Uzulinká reťaz na širokých zuboch prevodníka vraj nepotrebuje žiaden napinák a doterajšie testy zahraničných médií toto tvrdenie zhodne potvrdzujú. Smrť prešmykačov je nablízku! (Minimálne pre tých, ktorí majú v stehnách)


 



LightSKIN

Zadné svetielko integrované do sedlovky? Tri najpoužívanejšie priemery, vodeodolnosť, 10 rôznych módov svietenia, napájanie cez dve AA baterky a výdrž až 400 hodín svietenia. Chceme ju, aj keby sme nikdy nemali vyliezť v tme na bike.


 



Shaman Racing Drake a Thor

Viva la tuning a Shaman na hrad! Český výrobca komponentov ponúka svoje komponenty v deviatich farbách. A tým myslíme každú jednu časť napináku. Pri kúpe si môžete pokojne nechať kreatívne uletieť dekel – nakombinovať si ich totiž môžete presne podľa svojho gusta, či už zladene, alebo úplne odveci so zvyškom biku. Prudkou matematikou prídete na to, že sa vám ponúka presne 6561 farebných kombinácií. Šialenstvo!



Orange Strange prototype

Ak Orange vyrobí prototyp, na jeho spodnej rámovke sa objaví nápis Strange. Tento fialový Strange nie je ničím iným ako vstup Orindžu do triedy vysokozdvihových 29-erov. 140mm zdvihu, typický jednoduchý jednočap a typická anglická geometria vyzerajú veľmi sľubne.



Morewood Sukuma

Krásny nový allmountain od Morewoodu má 150mm zdvihu, ktoré stláča systém Split Pivot – posledná kreácia mága odpruženia Davea Weagla, a killer dizajn.



Enve Components

Ak ste fanúšikmi Stevea Peata, určite viete, že je jedným z najvýraznejších ambasádorov americkej značky vyrábajúcej butikové karbónové komponenty. Ich kolesá sú legendárne svojou silou (a masívnym K.O. pre peňaženku), a tento zjazdový model na nábojoch Chris King vyhral jedno z ocenení Eurobike 2012.



napináky cSixx

Čo tak 166-gramový napinák (vrátane skrutiek na uchytenie)? Juhoafrická firmička cSixx je vašou vstupenkou do raja. Karbón na týchto napinákoch je ručne vrstvený presne do požadovaného tvaru (oproti mnohým iným, ktoré sú jednoducho vyrezané z obdĺžnikového plástu karbónu), a preto sú okrem veľmi nízkej hmotnosti aj veľmi pevné.



Intense Tracer 275

Intense prekvapivo vstúpil do 27,5-palcovej hry už tento rok svojím allmountainovým Tracerom 275 založenom na svojom 26-palcovom oveľa staršom bratovi. Zdvih je meniteľný medzi 14-15cm, a rám má aj vnútorné vedenie na teleskopickú sedlovku RockShox Reverb Stealth.



BMC Trailfox TF03

150-milimetrový Trailfox býva často označovaný za jeden z najlepších allmountainových bikov na trhu. Celokarbónový topmodel, ktorý žne tieto pochvalné recenzie, však má aj lacnejších súrodencov s hliníkovou zadnou stavbou, či celým rámom z hliníka. TF03 reprezentuje tú druhú kategóriu, a do sezóny 2013 dostal nový hliníkový rám. A či bude rovnako dobrý ako karbónový TF01? Stopercentne. Geometria, stavba, aj odpruženie pomocou twin-link systému APS sú totiž identické.



Haibike Sleek RC 29

„Prvý automatický systém odpruženia na svete“ – tak Haibike prezentuje elektronický systém nastavenia odpruženia od RockShox, ktorý namontovali na svoj 100-milimetrový maratónsky fullík Sleek RC 29. Systém pozostáva z akcelerometrov na vidlici, ktoré analyzujú rýchlosť a silu nárazov do predného kolesa, tachometra, a kadenčného senzora v kľukách. Spolu posielajú údaje do počítača na predstavci, ktorý rozhoduje o vhodnom nastavení tlmenia pomalej kompresie, či úplnom zamknutí tlmiča. Celý systém je napájaný malou batériou namontovanou na spodnej rámovej trubke, ktorá údajne vydrží až 25 hodín jazdy. Ak by ste mali pochybnosti o kompetencii počítača, môžete si mieru tlmenia tlmiča samozrejme nastaviť aj sami jednoduchou páčkou na rajdoch. Dôkaz o tom, že sme neboli jediní, kto si ho všimol, stál pod bikom. Sleek dostal ďalšiu z cien Eurobike 2012.



Marin Rift Zone XC 29 Pro

Novinkou v Marine je 29-palcový 100-milimetrový bike Rift Zone so štyrmi rôznymi úrovňami výbavy. Model na fotke je najvyšším spomedzi nich, a na odpruženie používa tretiu generáciu opäť vylepšeného systému QuadLink. A pozor, podľa predbežných informácií budú všetky štyri modely dostupné za veľmi dobrú cenu!



Scott Genius 710

Genius je spoločné označenie pre trailbiky aj allmountainové hračky od Scottu. Rozdielne sú len čísla či písmená nasledujúce po ňom. A pokiaľ teda má Genius 900 29-palcové kolesá, určite ľahko uhádnete, aký rozmer sa otáča v ráme radu 700. 27,5-palcové kolesá vládli najvyšším podstavcom v mnohých stánkoch a Scott nebol výnimkou. Okrem strednej veľkosti kolies na ňom nájdete všetky vychytávky, ktoré sa od Geniusa očakávajú. TwinLoc páčka na rajdoch ovláda tri rôzne nastavenia (otvorený, polozatvorený, zatvorený) pre tlmič aj vidlicu súčasne, a zaujímavý je aj Chainblocker – malý chránič namontovaný z vnútornej strany najmenšieho prevodníka zabraňujúci pádu reťaze až na rám.


O pár dní sme tu s ďalším článkom z Eurobiku! Okrem toho sa môžete tešiť na ďalšie dva veľké články v ďalších Bikeroch – ten najbližší vyjde koncom septembra!



Foto: Martin Matula

 

Aktuality

10:23 Birell BikeFest 2024: Zoznam všetkých testovacích bicyklov.

Vyberte si z viac ako 300 testovacích bicyklov od 27 značiek. Birell BikeFest sa uskutoční počas víkendu na prelome mája a júna.

Včera 17:40 Len 22-ročný Georg Steinhauser vyhral po 34 km sóle horskú 17. etapu Giro d’Italia.

Steinhauser si pripísal svoje prvé profesionálne víťazstvo na vrchole stúpania Passo Brocon. Druhý skončil Tadej Pogačar, ktorý si opäť navýšil náskok vo vedení celkovej klasifikácie a za ním finišovali v spoločnej skupine Antonio Tiberi, Geraint Thomas, Daniel Martínez, Einer Rubio a Romain Bardet.

Včera 11:40 Nahnevaný Ben O’Connor o Giro d’Italia: Sú to jedny z najhoršie zorganizovaných pretekov.

„Rád by som ho videl vysadnúť na bicykel, odštartovať etapu a zistiť, aká je jeho odpoveď,“ povedal Austrálčan o šéfovi Gira v reakcii na chaos na štarte 16. etapy, ktorú napokon organizátori výrazne skrátili pre chladné počasie, sneženie a dážď v pôvodnom mieste štartu.

Včera 10:58 Dokumentárny film o Michalovi Marošim uvidíte už čoskoro v Bratislave aj na BikeFeste v Kálnici.

Dokument Ten, co slaví každý den nie je len obyčajný športový dokument, ale ide o portrét človeka, ktorý stál nespočetnekrát na hrane medzi životom a smrťou.

Včera 09:29 Wout Van Aert nie je v najlepšej forme, ale potvrdil návrat na preteky a odštartuje na etapáku v Nórsku.

Van Aert utrpel v marci pri páde na klasike Dwars door Vlaandren početné zranenia – sedem zlomených rebier, kľúčnu kosť a prasknutú hrudnú kosť. Zrušil štart na Giro d’Italia, no zotavuje sa a mohol by sa zúčastniť na Tour de France.

Zavrieť reklamu