Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské bicykle

Test: Dámsky Specialized Camber Comp Carbon

Trailbike s efektivitou XC-čka.
Hodnotenie: 3.5/5
3 699
bikeradar

Plusy: Veľmi dobre stúpa do kopca; Rýchly a efektívny; Pohodlné kontaktné body

Mínusy: Pomalé ovládanie; Krútiaca sa vidlica; Úzke rajdy

Camber Comp Carbon má 130 mm, no v trailbikovom spektre má bližšie ku cross country strojom.

Rám je vynikajúci, no relatívne lacná výbava pridáva na hmotnosti. Váži 13 kg a ani pohon nefunguje tak hladko ako u konkurentov. Ak však milujete výšľapy a chcete sa na vrch kopca dostať čo najľahšie, toto je vaša voľba číslo jeden.

Do kopca stúpa naozaj výborne, avšak z kopca až taký sebavedomý nie je. Rajdy široké 720 mm sú rozhodne širšie, než bola ešte pred pár rokmi norma, no zároveň sú najužšie spomedzi všetkých v tomto teste. Nedodávajú až toľko sebavedomia ani takú páku na ovládanie bicykla.

Kolesá Roval Traverse majú dostatočne široké 29 mm ráfiky, ktoré 2,35-palcové plášte nafukujú na úctyhodný objem. Trakcia plášťov Purgatory a hladšieho Ground Control vzadu na suchom singletracku úplne stačí, no na klzkých koreňoch či v blate sa na ne nedá vždy stopercentne spoľahnúť.

Vidlica s tenkými 32 mm nohami sa dokáže pod náporom trochu skrútiť, a tak si treba stopu cez náročné technické pasáže hľadať o niečo precíznejšie a opatrnejšie.

Teleskopka Command Post dodáva 100 mm odstupňovaného zdvihu (125 mm na L-ku), no pozor, do vysunutej polohy sa vracia až trochu príliš nadšene! Sedlo Myth Sport primontované na jej vrchu je určené priamo pre ženy a spolu s gripmi poskytujú veľmi pohodlné kontaktné body s bicyklom.

Pohon tvorí kombinácia jedenásťrýchlostných sád SRAM NX a GX a kľuky s kazetou z dielne RaceFace. Rozsah je viac ako dostatočne široký na to, aby ste Cambera svižne vytiahli hore kopcom, a dá sa ušliapať aj pri energickej jazde dolu z neho.

Pri silovom šliapaní veľmi pomáha tuhosť karbónového rámu a klasického štvorčapového systému, ktorý efektívne prenáša každý zášľap na zadné koleso.

Samonastavovanie tlaku v tlmiči Auto Sag máme obvykle veľmi radi, no tu sme s ním dostávali nekonzistentné výsledky. Ak však tlak donastavíte manuálne, relatívne tuhé a lineárne odpruženie sa správa pekne na menších aj stredne veľkých nerovnostiach.

Brzdy M506 brzdia spoľahlivo, no brzdná sila sa s nimi predsa len nedá dávkovať tak citlivo ako u konkurentov na ďalších stranách.

Veľmi oceňujeme úložný priestor SWAT v spodnej rámovej rúrke, do ktorého sa zmestí náhradná duša či napríklad poskladaná nepremokavá bunda.

Najlepším na tomto biku je rozhodne rám, ktorý si zaslúži ďalšie investície do postupného vylepšovania. Camber je dobrá voľba pre tie riderky, ktoré chcú jazdiť rýchlo a efektívne s trochou zdvihu naviac.

Viac informácií na webe www.specialized.com

Vaše komentáre

Špecifikácia

Model
Camber Comp Carbon
Značka
Specialized
Rok
2017
Materiál rámu
FACT 9m, carbon front chassis, M5 alloy rear end
Veľkosti
XS S M L
Riadidlá
Specialized Mini-rise, 7050 alloy, 8-backsweep, 6-upsweep, 10mm rise, 720mm width, 31.8mm clamp
Gripy
Specialized Sip Grip, lock-on, half-waffle, regular thickness
Predstavec
Specialized Trail, 3D forged alloy, 4-bolt, 6-degree rise
Brzdy
Shimano M506
Kazeta
SRAM PG-1130, 11-speed, 11-42t
Kľuky
RaceFace Aeffect, 6000-series alloy, 24mm spindle, 52mm chainline
Vidla
RockShox Revelation RL 27.5, Solo Air spring,
Stredové zloženie
PF30
Predný plášť
Purgatory, Control casing, 650bx2.3
Zadný plášť
Ground Control, Control casing, 650bx2.3
Prehadzovač
SRAM GX, long cage, 11-speed
Tlmič
FOX FLOAT Performance, Women's Rx Tune, AUTOSAG,
Reťaz
SRAM PC-1110, 11-speed w/PowerLink
Ráfiky
Roval Traverse 650b, hookless alloy, 29mm inner width, 24/28h, tubeless ready
Sedlo
Women's Body Geometry Myth Sport, steel rails, 155mm
Sedlovka
Command Post IRcc, 10-12 position micro-height adjustable, alien head design, bottom mount cable routing, remote adjust SRL lever, 30.9mm, XS: 75mm, S/M: 100mm, L: 125mm travel
Radenie
SRAM NX, 11-speed, trigger
Brzdové páčky
Shimano M506
Váha kg
13.07
Testovaná veľkosť
M
Hlavový uhol
68
Uhol sedlovej rúrky
75

Aktuality

17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu