Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské bicykle

Test: Scott Spark 730

Mimoriadne svižné a pritom krvilačné majstrovské dielo
Hodnotenie: 4.5/5
3 300
bikeradar

Verdikt: Unikátna kombinácia pretekára so schopným trailbikom pre jazdcov, ktorí chcú pokoriť osobáky nahor aj dolu kopcom.

Plusy: Krásne ľahký a pritom tuhý, trailovo orientovaný a pritom pretekársky rýchly; Unikátny systém odpruženia s viacerými módmi; Na výber z dvoch priemerov kolies aj plusovej verzie

Mínusy: Ľavá strana rajdov je celkom prepchatá páčkami

Ak sa radšej než do kraťasov obliekate do lykry, superľahký 100 mm model Spark RC, ktorý má za opaskom hneď dve zlaté medaily z Olympiády, je jasná voľba. Ak však jazdíte skôr pre radosť, vyberte si tento 120 mm stroj na 29 alebo 27,5-palcových kolesách. Veď je aj tak stále rýchlejší, než väčšina výsostne pretekárskych XC-čiek na trhu.

Model 730 má predný rámový trojuholník postavený z dostupnejšej triedy karbónu HMF. Zadná stavba je z duralu a má mimoriadne hrubé reťazové vzpery spolu so 148 mm širokou Boost oskou – všetko v znamení efektivity prenosu sily.

Za dynamikou tohto bicykla však stojí najmä unikátny tlmič Fox Nude TwinLoc. Diaľkové ovládanie na rajdoch prepína tlmič z plne otvoreného 120 mm na progresívnejší chod s 85 mm zdvihu, alebo ho úplne uzamkne.

Rovnaká páčka zároveň prepína aj módy na vidlici Fox 34 medzi otvoreným, zatlmeným a uzmaknutým. Táto funkcionalita bola súčasťou modelov Spark a Genius už roky dozadu, no až tento rok nemá žiaden negatívny dopad na kontrolu chodu odpruženia. Patróna FIT vo vidlici v skutočnosti chodí oveľa hladšie ako ostatén v tomto teste vybavené patrónami Performance Grip.

Atakovať zjazdy tak môžete s rovnakou dravosťou ako na ktoromkoľvek inom 120 mm bicykli v tomto teste, a pomôže vám v tom aj malé vodítko reťaze a teleskopka.

Krásne chodiace odpruženie dodáva biku trakciu spolu s vynikajúcimi trojzmesovými plášťami Forekaster. Bike tak drží v zákrutách, rockgardenoch aj nahor rozbitými výšľapmi. Dokonca aj v plne otvorenom móde pedáluje dostatočne efektívne na to, aby bezodkladne rozbehol 12,4 kila hmotnosti. Stačí však palcom zatlačiť páčku a môžete to rozbaliť naplno.

Hlavový uhol je dostatočne položený, a hoci sme do testu zohnali len veľkosť M, v L-ku porovnateľnom s ostatnými bicyklami v tomto teste má spolu s Whyte T130 RS najdhlší 465 mm reach. Bike je tak perfektne stabilný v priamej línii aj v zákrutách. Zadná stavba so 428 mm je pritom celkom krátka a spolu s minimálnou hmotnosťou umožňuje biku hopkať a zvŕtať sa po traile sem a tam.

Biky zo série 700 sú najobratnejšie, no zvoliť si môžete aj prirodzene rýchlejšiu 29-palcovú verziu zo série 900 a rozhodne neurobíte zle. Pridajte k nej nespočet ďalších bikov postavených na tej istej platforme (osem ultralight modelov RC, 24 XC modelov, sedem dámskych verzií Contessa a šesť plusových modelov) a najväčší problém nebude, či si na túto sezónu kúpiť Scott. Ale ktorý z nich.

Viac informácií na webe www.scott-sports.com

Vaše komentáre

Špecifikácia

Model
Spark 730
Značka
Scott
Rok
2017
Materiál rámu
HMF carbon mainframe, alloy swingarm
Brzdy
Shimano M506 180mm
Kľuky
SRAM GX1 32t
Vidla
Fox 34 Float FIT Boost 120mm
Kolesá
Syncros 3.0 rims on Syncros/Formula Boost hubs
Predný plášť
Maxxis Forekaster 27.5x2.35in
Zadný plášť
Maxxis Forekaster 27.5x2.35in
Prehadzovač
SRAM GX1
Radenie
SRAM GX1
Váha kg
12.4
Testovaná veľkosť
M

Aktuality

11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

22.04.2024 Janka Keseg Števková a Martina Krahulcová skončili v etapových pretekoch Epic Series 4 Islands na vynikajúcom 3. mieste (+video).

Preteky pozostávali z prológu a 4 etáp na štyrpoch rôznych chorvátskych ostrovoch. Slovenským pretekárkam v tíme 8capital sa prológ aj každú z etáp podarilo dokončiť na 3. mieste a celkovo z toho bolo taktiež tretie miesto.

22.04.2024 Haley Batten a Simon Andreassen vyhrali preteky svetového pohára XCO v brazílskej Araxá (+galéria).

Američanka Haley Batten zaznamenala perfektný víkend, keď sa jej po sobotných pretekov v Short Tracku (XCC) podarilo zvíťaziť aj v disciplíne Cross-Country Olympic (XCO) a víťazku prvého kola Jenny Rissveds zdolala po ich vzájomnom súboji plnom útokov v poslednom kole. Medzi mužmi bol najrýchlejším Simon Andreassen, ktorý využil mechanický problém Victora Koretzkyho, ktorého v záverečnom šprinte porazil.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu