Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Rotor predstavil hydraulické radenie 1×13

Ako keby nám 1x12 nestačilo. Otázne je, dokedy sa budú výrobcovia naťahovať o to, kto spraví kazetu s viac prevodmi.
Martin Sarvaš

Ešte len pred nedávnom sa chválili Shimano a Sram s novým radením s dvanástimi prevodmi na kazete a jedným prevodníkom. Jednoducho 1×12.

Rotor však prišiel s úplnou novinkou a ako prvý na svete predstavil sadu radenia 1×13, a teda 13 pastorkami na kazete s jednoprevodníkom. A táto sada je dokonca hydraulická. Radenie Rotor 1×13 bude pre horské, cestné, cyklokrosové a gravel bicykle a v predaji by malo byť na jar budúceho roku.

Jasné, že si pomyslíte: Načo mi bude na kazete 13 prevodov? Samozrejme, nepotrebujeme 13, 12, 11 ani 8 prevodov, aby sme si užili jazdu, ale viac prevodov znamená menšie skoky medzi nimi, čo je tým najdôležitejším aspektom, keď sa pozeráme na kazetu s rozsahom 10-52 zubov.

Prečo nie rovno 1×14?

Poďme si to rozobrať na drobné – v číslach. Ak by sme mali 11-prevodovú kazetu s dvojprevodníkom (dve píly), mali by sme logicky na výber z 22 prevodov. Avšak samozrejme, že prevody sa prekrývajú, a tak z rovnice napokon vyplýva dohromady 14 rôznych prevodov.

Úplne nový prehadzovač pre horské bicykle.

Prečo teda Rotor nespravil rovno 1×14? Podľa portálu Bikeradar by to nebolo možné bez toho, aby sa zásadne zmenil dizajn reťaze.

Na 1×14 by teda bola potrebná iná reťaz. Na 1×13 sa dá našťastie použiť reťaz KMC X12, ktorá je pôvodne navrhnutá pre dvanásťrýchlostné kazety.

Rozsah

Rotor 1×13 s kazetou 10-52z má maximálny rozsah o necelé dve percentá väčší ako nedávno predstavená 12-prevodová sada Shimano XTR M9100 s rozsahom 10-51z.

Okrem kazety s rozsahom 10-52z, budú dostupné tiež varianty 10-36z, 10-39z a 10-46z. Tri menšie kazety sú primárne určené pre cestné/gravel/cross bicykle a najväčšia (10-52z) pre horské bicykle.

Aby pokryli viaceré disciplíny a druhy bicyklov, nové radenie je kompatibilné s cestnými prevodníkmi od 38z po 54z a horskými prevodníkmi od 26z po 40z.

Náboj

Bikeradar uvádza, že 13-rýchlostná kazeta je prispôsobená tak, aby sadla na náboj Shimano s HG orechom, ktorý bol o kúsok rozšírený, aby zvládol ešte jeden pastorok.

Limit na HG orechoch však zvyčajne býva najmenší 11z pastorok, takže aby orech zvládol 10z pastorok, kazeta kúsok vytŕča z orechu kvôli špeciálnemu zamykaciemu krúžku.

Čo je ale isté, nová 1×13 kazeta sedí na nábojoch Rvolver a ich špeciálny orech je otvoreným štandardom, ktorý si môžu výrobcovia prevziať, zakomponovať a upraviť pre svoje náboje. Či však budú mať výrobcovia o niečo podobné záujem, je diskutabilné.

Hydraulika

Radenie UNO 2×11 od Rotoru sa osvedčilo ako kvalitné, najmä čo sa týka plynulosti radenia na kazete. Na prešmyku to bolo už trochu horšie, ale stále nie zlé.

Ale práve radenie prešmykom pri 1×13 odpadáva, a tak zostáva iba plynulé hydraulické radenie prehadzovačky vzadu. UNO sa osvedčilo aj ako celkom bezúdržbové radenie, jediné, o čo sa treba starať, je odvzdzšnenie radenia 1-2-krát za sezónu. Výrobca uvádza, že raz za sezónu stačí odvzdušniť, prípadne vymeniť tekutinu v hadici a radenie by malo fungovať bez problémov.

Brzdové páky / radenie od Rotoru pre cestné, cyklokrosové a gravel bicykle.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

23.04.2024 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu