Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské bicykle

Test: GT Zaskar Expert

Presvedčivé jazdné vlastnosti, nízka hmotnosť a rýchlosť 29-palcových kolies robia zo Zaskaru ideálny bike na zbieranie vavrínov.
Hodnotenie: 4/5
2 899,90
Biker
Test: GT Zaskar Expert
Legenda pokračuje

Model GT Zaskar v sebe odzrkadľuje viac ako 25 rokov vývoja a zároveň sa môže pochváliť naozaj bohatou a úspešnou históriu. Nová verzia tak má pred sebou neľahkú úlohu udržať túto tradíciu.

Plusy: Pomer cena/výkon, Spracovanie rámu, Agilita

Mínusy: Predná vidlica nevyniká tuhosťou.

Rám

Odkaz na minulosť nájdeme na celokarbónovom ráme v podobe technológie Tripple triangle použitej pri napojení zadnej stavby a sedlovej rúrky. Táto technológia má za úlohu znižovať krútenie samotného rámu pri bočnom zaťažení a tiež znižovať vibrácie prenášané na jazdca, pričom zároveň vhodne dopĺňa vydarené dizajnové línie biku.

Geometria sa vyznačuje predovšetkým dlhou prednou časťou s reachom 462 mm vo veľkosti L a krátkou zadnou stavbou v dĺžke 440 mm. Všetky bowdeny sú na Zaskare upevnené na spodnej rámovej rúrke, čo uľahčuje prípadný servis bŕzd alebo prehadzovača. GT ostáva napriek aktuálnym trendom naďalej verné stredovému zloženiu typu Pressfit.

Komponenty

V prípade karbónových modelov je na výber hneď zo štyroch stupňov výbav, pričom nami testovaná verzia expert je druhá najvyššia z ponuky. Tá zahŕňa ľahké 29-palcové kolesá vyskladané z boostových nábojov All Terra a ráfikov Stans Crest S1, ktoré sú obuté do spoľahlivých plášťov Schwalbe Racing Ralph. Ďalej tu nájdeme kazetu Shimano SLX s rozsahom 11-46 a prehadzovač Shimano XT.

Z rovnakého radu sú aj silné a dobre dávkovateľné brzdy, ktoré spolupracujú so 160 mm kotúčmi. Nevšedným a najmä neokukaným kúskom výbavy sú bezpochyby kľuky amerického výrobcu Praxisworks. Vidlicu Fox Float 32 so zdvihom 100 mm je možné jednoducho uzamykať i odomykať zo 740 mm širokých rajdov.

 Jazda

Práve rajdy All Terra dodávajú biku vďaka svojej rozumnej šírke v spojení s jeho geometriou potrebnú stabilitu, a to najmä pri svižnej jazde smerom dolu kopcom. Poloha v sedle je pre pomerne dlhú hornú rámovú rúrku natiahnutá a je z nej jednoznačne cítiť pretekárske ambície tohto modelu, no GT pri vývoji nezabudlo ani na dostatok komfortu.

Pri technických stúpaniach sa bike dobre ovláda a predné koleso ostáva aj v strmých častiach v kontakte s podkladom. Do kopca Zaskar naplno čerpá výhody 29-palcových kolies a najmä svojej nízkej hmotnosti, ktorá sa ľahko prehupla cez 11 kg. To oceníte aj v momentoch, keď narazíte na limity svojej kondičky a budete chcieť bike do kopca aspoň na chvíľku potlačiť.

Pri jazde smerom nadol nás toto GT-čko prekvapilo sebavedomým výkonom, s akým sa popasovalo s rozbitým terénom. Jazda bola aj napriek neodpruženej zadnej stavbe dostatočne komfortná a bike si poctivo držal zvolenú stopu s oboma kolesami prilepenými k zemi. Keď však príde pokyn na zmenu smeru, Zaskar ihneď ochotne vyhovie vášmu želaniu.

K fungovaniu jednotlivých komponentov nemáme žiadne výhrady, všetky si plnili svoju úlohu presne tak, ako sme aj očakávali. Jediná drobná výčitka smeruje na tuhosť vidlice Fox Float, ktorá sa pod záťažou citeľne krútila. GT Zaskar Elite je bike vhodný na pretekárske účely, no poskytne dostatočný komfort a dobrý výkon aj pri jazde po trailoch.

Viac informácii o GT Zaskar Expert nájdete na webe www.aspire.eu.

Vaše komentáre

Špecifikácia

Model
Zaskar Expert
Značka
GT
Rok
2018
Rám
F.O.C. Carbon celokarbónový
Riadidlá
All Terra Flat Bar 740 x 31,8 mm
Predstavec
All Terra Sedlovka
Brzdy
Shimano Deore XT (160/160 mm)
Kľuky
Shimano XT (1 x 11)
Vidla
Fox Performance 32 100 mm
Kolesá
Stans Crest S1 TR
Predný plášť
Schwalbe Racing Ralph
Zadný plášť
Schwalbe Racing Ralph
Sedlo
WTB Silverado
Sedlovka
All Terra Micro, 31,6 mm
Váha kg
11,2 kg (veľkosť L, bez pedálov)

Aktuality

30.04.2024 Video: Prvé kolo Slovenského pohára XCO v Drozdove poznačili extrémne podmienky na trati.

Pretekári to vôbec nemali ľahké a počas víkendu sa museli vysporiadať s náročnými podmienkami na trati. Dážď, blato a zima skúšali pretekárov, ktorí to naozaj nemali ľahké. Z víťazstva v elitných kategóriách sa tešili poľskí pretekári Filip Helta a Gabriela Wojtyla. Zo slovenských jazdcov skončili najlepšie Matej Ulík na druhom mieste a Tereza Kurnická, ktorá obsadila 7. priečku.

30.04.2024 Tadej Pogačar ide na Giro d’Italia v silnej zostave s jasným cieľom vyhrať ružový dres.

Tím UAE Emirates zverejnil zostavu ôsmich jazdcov pre Giro: Tadej Pogačar, Mikkel Bjerg, Felix Grossschartner, Vegard Stake Laengen, Rafal Majka, Juan Sebastián Molano, Domen Novak a Rui Oliveira.

30.04.2024 Quintanu nazvali „malou zasranou krysou“. Kolumbijčan reaguje na vyjadrenia Gerainta Thomasa a Luka Rowea.

Thomasa a Rowe vyjadrili v podcaste Watts Occurring názor, že Nairo Quintana „by nemal pretekať“. Dôvodom kritiky je jeho pozitívny test na zakázanú látku tramadol na Tour de France 2022.

29.04.2024 Alison Jackson vyhrala v šprinte druhú etapu Vuelta España Femenina, záver poznačili hromadné pády.

Na druhom mieste skončila Blanka Vas (SD Worx – Protime), ktorá sa tiež dostala do vedenia celkovej klasifikácie a tretia finišovala Karlijn Swinkels (UAE ADQ).

29.04.2024 Značka Nike sa stala osobným sponzorom cyklistky Demi Vollering.

„Uvedomujem si svoju úlohu v ženskej cyklistike a ženských športoch všeobecne,“ hovorí o novom partnerstve víťazka Tour de France Femmes.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu