Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Helmy

Test: Cestná helma Scott Cadence Plus

Rýchla aero helma.
Hodnotenie: 4.5/5
252
bikeradar
Test: Cestná helma Scott Cadence Plus

Scott Cadence Plus (David Caudery/Immediate Media)

Verdikt: Na prvý pohľad aerodynamická a unikátna cestná helma, ktorá zároveň dokáže dobre vetrať

Plusy: Komfort, MIPS, cena, všestrannosť

Mínusy: Zimné záslepky sú ťažko prenosné

Kúpte ak: Chcete aerodynamickú helmu s MIPS-om

Model Cadence Plus je najaerodynamickejšou helmou v ponuke Scottu určenou na triatlony, časovky, a pretekárske nasadenie. Polykarbonátová škrupina plne pokrýva vnútornú vrstvu z EPS peny a už samotný pohľad na hladký povrch a štíhly tvar evokuje rýchlosť.

Zadná časť uťahovacieho systému Scott Halo sa dá vertikálne nastaviť v troch stupňoch. Obvod čelenky sa uťahuje pomocou veľkého otočného kolieska. Dobre vymyslená spojka popruhov ich drží ďaleko od seba aby sa nezarezávali do uší. To všetko z Cadence Plus robí jednu z najlepšie sediacich heliem, aké sme v poslednom čase testovali. Vrstva MIPS sa odráža na cene, no bezpečnosť je na nezaplatenie.

MIPS (Multi-directional Impact Protection System) je patentovaným systémom, ktorý redukuje rotačné sily pôsobiace na mozog pri páde hlavou na zem pod uhlom – teda prakticky akomkoľvek, aký nastáva za jazdy na bicykli. Helma sa vďaka vrstve MIPS môže po hlave mierne pohybovať rovnako ako koža po lebke.

Päť dostatočne veľkých vetracích otvorov vpredu ústi do hlbokých vnútorných kanálikov vedúcich vzduch ďalej po povrchu hlavy. Nad spánkami sa nachádzajú ďalšie malé vetracie otvory, a v zadnej časti helmy nájdete tri výfukové porty. Vrstva MIPS je na viacerých miestach výrazne perforovaná aby prepúšťala viac vzduchu. Otvory sú vítané, keďže práve ona zabezpečuje väčšinu kontaktu helmy s hlavou.

Na aerodynamickú helmu vetrá naozaj úctyhodne, a bez ohľadu na rýchlosť na hlave cítiť tok vzduchu. Neskúšali sme ju síce počas horúceho letného dňa, no v iných podmienkach sa môže rovnať konkurencii.

Naopak do chladného počasia Scott pribaľuje záslepky vetracích otvorov. Kliny z rovnakej EPS peny pokryté polykarbonátovou škrupinou presne zapadajú do každého z piatich vetracích otvorov. Vzduch tak zostane prúdiť len cez otvory na spánkoch, kanáliky nad obočím a zadné vetracie otvory naďalej pomáhajú odvádzať ohriaty vzduch preč od hlavy.

Scott v čase predstavenia helmy tvrdil, že pri testovaní vo veternom tuneli pri rýchlosťi 40 km/h a 20-stupňovom náklone hlavy Cadence Plus podávala lepší výkon, ako hociktorá helma od konkurencie. Problém je, že každá značka má svoje vlastné testovacie protokoly. S otvorenými vetracími otvormi je údajne rýchlejšia len o zlomok sekundy, no po nainštalovaní záslepok je na 40-kilometrovej trati rýchlejšia o päť sekúnd.

Pri testovaní v reálnych podmienkach k nej vieme povedať len toľko, že vyzerá pekne, vietor okolo nej nehvízda, a nie je komicky veľká ako niektoré iné aerodynamické helmy. Náš testovací kúsok v L-ku vážil 353 g, resp. 380 spolu so záslepkami. Tie sú užitočné, no to, či ich budete v ten deň potrebovať sa budete musieť rozhodnúť už doma. Sú totiž veľké, ťažko spratné, a nainštalovať sa dajú len ak si helmu dáte dolu z hlavy. Napriek tomu oceňujeme, že ich Scott pribalil.

Viac informácií o doplnkoch Scott nájdete na webe www.sportservis.sk.

Vaše komentáre

Aktuality

16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Včera 18:49 Wout van Aert si pri hrozivom páde zlomil rebrá aj kľúčnu kosť.

Van Aert mal tento rok dva veľké ciele – monumenty Okolo Flámska a Paríž-Roubaix. Na žiadnom z nich sa však nezúčastní pre početné zranenia, ktoré utrpel na klasike Dwars door Vlaanderen.

Včera 17:24 Matteo Jorgenson je prvým Američanom, ktorý vyhral klasiku Dwars door Vlaanderen.

Belgickú klasiku poznačil hrozivý hromadný pád 68 pred cieľom, po ktorom museli previezť do nemocnice Wouta van Aerta a na zemi skončil aj Mads Pedersen a osem ďalších jazdcov.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu