Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Gadgety

Test: Cyklopočítač Garmin Edge 1030

Vlajková GPS loď od Garminu je napchatá užitočnými funkciami a širokými možnosťami pripojenia.
Hodnotenie: 4/5
599
Biker

Verdikt: Cyklopočítač s najväčším množstvom funkcií na trhu

Plusy: Množstvo funkcií, vysoká výdrž batérie, elegantný dizajn

Mínusy: Navigácia počas jazdy, vyššia cena

Edge 1030 nahrádza v ponuke doterajší topmodel Edge 1000 a ako sa na to najlepšie v ponuke patrí, je napchatý užitočnými funkciami a širokými možnosťami pripojenia. Novinkou je aj čistejší a modernejší dizajn, ktorý sa viac hodí k cyklopočítaču Edge 820 predstavenému o niečo skôr.

Najviditeľnejšou novinkou je veľký dotykový 3,5-palcový displej, ktorý zaberá väčšinu povrchu počítača a funguje aj s (niektorými) rukavicami a v daždi. Edge 1030 dokáže na jednej obrazovke zobraziť až do desať rôznych dátových polí. Všetky si, samozrejme, môžete prispôsobiť presne podľa seba, pridávať ich, odoberať a rozmiestniť ich na rôzne obrazovky.

Ich rozmiestnenie sa dá nastaviť špecificky na jednotlivé profily. Spočiatku máte na výber profily tri – Road, Mountain a Indoor. Vytvoriť si však môžete ďalšie podľa seba – napríklad o niečo minimalistickejšie zobrazenie s čo najväčším fontom na preteky a úplne iné dáta na to, keď objavujete nové cesty na dovolenke.

Užívateľské rozhranie je celkom user-friendly, najmä ak už nejaký cyklopočítač či hodinky Garmin vlastníte. Zopár funkcií a nastavení je však v menu poriadne poskrývaných.

Ak chcete začať nahrávať jazdu, jednoducho si vyberte požadovanú aktivitu a stlačte tlačidlo ŠTART na spodku počítača. Medzi jednotlivými obrazovkami s rôznymi údajmi swipeujete klasicky ako na smartfóne – potiahnutím prsta do strany. Prístup k „widgetom“ (nastavenia, počasie, a ďalšie doplnky) je po potiahnutí nadol.

Navigácia na Edge 1030 je taká pokročilá, ako len na cyklopočítači môže byť. Mapy sú pekne podrobné a zariadenie vás po nich dokáže navigovať odbočku za odbočkou. Pridáva aj varovania pred blížiacimi sa prudkými zákrutami. Môžete sem nahrať už existujúce trasy alebo využiť funkciu Course Creator, zadať cieľovú destináciu a nechať počítač, aby vybral najvhodnejšiu trasu. Ak máte chuť na dobrodružstvo, môžete si vybrať aj okruh – zvolíte si len svetovú stranu, na ktorú sa chcete vydať, a vzdialenosť, ktorú chcete odjazdiť, a Edge 1030 vygeneruje selekciu trás, ktoré môžete vyskúšať. Mapy sú dobré, no interakcia s nimi je stále trochu ťažkopádna v porovnaní s tým, keď vytiahnete smartfón a otvoríte si napríklad Google Maps.

Konektivita patrí k jedným zo silných stránok najsilnejšieho cyklopočítača v ponuke. Okrem povinného modulu ANT+ na pripájanie sa k senzorom sa Edge 1030 sa dokáže pripojiť aj k Wi-Fi na účely prenosu dát či spárovať sa so smartfónom cez Bluetooth a odomknúť tak množstvo ďalších funkcií. Funkcie LiveTrack, Grouptrack a Incident Detection, ktorá odošle správu zvoleným kontaktom v prípade pádu, nájdete aj v lacnejšom Edge 820.

Novinkou je však možnosť posielať správy medzi jazdcami. Prednahratá je aj aplikácia Strava Live Segments, podľa ktorej si môžete dávať virtuálne preteky na segmentoch aj na Strava Routes, ktorá vie navigovať podľa trás užívateľov. Edge 1030 vie radiť prevody na elektronických sadách pohonu všetkých troch výrobcov a podporuje aj merač výkonu Vector či zariadenia Varia zvyšujúce bezpečnosť pri jazde v premávke.

Veľmi oceňujeme aj nárast kapacity batérie z 1 100 mAh na modeli Edge 1000 na 1 900 mAh. Udávaných 20 hodín výdrže je reálnych, no ako vždy závisí od množstva faktorov – čo všetko máte zapnuté – aj od počasia vonku.

Shortlist

Garmin Edge 1000

549 €, www.garmin.sk

Predchodca modelu Edge 1030 má stále čo ponúknuť – napríklad detailné mapy s predinštalovanými trasami a schopnosť zaznamenávať množstvo tréningových údajov ako rýchlosť, výkon, tep aj kadenciu. Trojpalcový displej je v porovnaní s novinkou o kúsok menší, no o kúsok nižšia je aj cena, ktorá už bude len klesať.

Wahoo Elemnt Bolt

240 €, www.wahoofitness.com

Bolt dokáže zaznamenávať všetky bežné údaje a má aj navigáciu odbočku po odbočke, segmenty Strava Live, Live Track a zvládne vás po spárovaní so smartfónom a Googlom aj navigovať do cieľovej destinácie pomocou funkcie „zober ma kamkoľvek“. Cez telefón sa aj ľahko konfiguruje a ľahko sa ovláda celkovo šiestimi tlačidlami.

Vaše komentáre

Aktuality

16:28 Peter Sagan sa z Brazílie vrátil naspäť do Európy (+galéria).

Peter Sagan bol so svojím tímom Specialized Factory Racing na úvodnom kole Svetového pohára v horskej cyklistike v brazílskej Mairiporã. Vzhľadom na svoju formu a predchádzajúce zdravotné problémy sa rozhodol v pretekoch neštartovať. Nenastúpi ani do druhého kola svetového pohára, ktoré sa uskutoční už tento víkend, taktiež v Brazílii.

10:37 Dusty Days v Kálnici s účasťou svetových jazdcov!

V kálnickom bikeparku to bude v najbližších dňoch žiť a to poriadne. Uskutoční sa totoiž freeride akcia s názvom Dusty Days, na ktorú sú pozvaní tí najlepší svetoví jazdci!

Včera 12:15 Video: Victor Koretzky sa po pretekoch v XCC pustil do tímového kolegu Vidaurre Kossmanna.

Pretekári tímu Specialized Factory Racing si mali po pretekoch v Short Tracku čo vysvetľovať. Úspešnejší z tejto dvojice Martin Vidaurre Kossmann skončil v sobotu na treťom mieste a Victor Koretzky obsadil 4. pozíciu, s ktorou očividne nebol spokojný.

Včera 11:06 Fotogaléria: Najlepšie zábery z úvodného kola Svetového pohára v XCO v brazílskej Mairiporã.

Úvodné kolo v Brazílii bolo ohromne napínavé a plné zvratov. Najrýchlejšími jazdcami sa napokon stali Švédka Jenny Rissveds a Američan Chritopher Blevins.

Včera 10:51 Jenny Rissveds a Chritopher Blevins ovládli v napínavých pretekoch prvé kolo svetového pohára XCO v brazílskej Mairiporã.

Svetový pohár v horskej cyklistike odštartoval svojou prvou zastávkou v brazílskej Mairiporã. Elitní jazdci zvádzali súboje do úplného konca pretekov a o víťazoch sa rozhodovalo až v poslednom kole.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu